Nielstrup Museum

Foto: Nielstrup Museum

Nielstrup Museum

Foto: Nielstrup Museum

Madam Blå på Nielstrup Museum

Foto: Nielstrup Museum

Kobberstuen på Nielstrup Museum

Tove Tendal-Hansens private bolig, omdannet til museum

Det store røde murstenshus, der danner rammen om Nielstrup Museum blev bygget som aftægtsbolig til nabogården, Nielstrupgaard, og det ligner et helt almindeligt beboelseshus. Men inde bag blomster og de store lilla rododendronbuske gemmer der sig et skatkammer uden lige…… en samling af hverdagsting, der dokumenterer livet på landet gennem de sidste mere end 100 år.

Tove Tendal-Hansen, som designede aftægtsboligen til sine forældre i 1956, blev boende i huset efter forældrenes død og det er hendes samlemani og dedikation til at bevare historierne bag hver enkel genstand, der har skabt Nielstrup Museum.

Tove sagde om museet, som åbnede dørene for første gang i 1972: "Jeg har samlet siden barnsben, og på et tidspunkt kunne jeg ikke blive ved med at gemme i skabe og skuffer, så lavede jeg en udstilling med mine ting. Det har taget fart siden, og jeg kan næsten ikke være her for ting".

I de sidste mange år af sit liv, var hele huset med stue, kælder, førstesal og loft omskabt til Nielstrup Museum, og da hun døde som 93-årig i 2019, bestod samlingen af over 11.000 genstande.

Man kan se en ca. 30-minutter lang film om Tove på museet. Filmen er produceret af et australsk dokumentar-filmhold i forbindelse med at Århus var den Europæiske Kulturhovedstad i 2017.

En tidsrejse

At gå gennem det, der engang var Toves stuer og værelser, er som at gå igennem en dør der fører tilbage i tiden. Rummene emmer af fortiden, med deres samlinger af f.eks. gamle vasketøjsremedier, værktøj, køkkenredskaber og købmandsvarer; gammelt trælegetøj, dukker, dukkehuse og miniaturesymaskiner; møblerede stuer med dragkister, barselspotter, jydepotter, spinderokke, broderier, pibebræt, kobber- og sølvtøj, for at nævne bare nogle af tingene.

Historierne bag

Tove så værdien i de små historier, som ofte fulgte med de ting hun enten fandt eller fik af folk. Hun følte et stort ansvar for at gemme minder for andre. Derfor registrerede hun alle genstandene med deres historier i et omfattende arkiv.

Folk med tilknytning til området kan også søge oplysning om deres forfædre eller lokalområdet på arkivet.

Nyd din madpakke i museets have

Museet har en dejlig have, hvor du kan nyde din medbragte madpakke eller kaffe og er et idealt udflugtsmål for hele familien, bedsteforældre med børnebørn, cyklister og andre historieinteresserede.

Særudstillinger

Udover de ting, der indgår i den permanente udstilling, bliver der to gange om året, til jul og i sommermånederne, arrangeret særudstillinger af nogle af de genstande, der ikke til dagligt ser dagens lys. F.eks. kniplinger, kyser, dåbskjoler, bryllupskjoler, skolebøger, porcelæn, nisser, sprællemænd og alskens julepynt.

Læs mere herom på www.nielstrupmuseum.dk.

Åbningstider og entré

Museet er åbent hver onsdag kl. 13.00 - 17.00 eller efter aftale på +45 61 60 36 07.

Børn under 12 år er gratis, voksne kr. 30,-.

Nielstup Museum - en overskuelig oplevelse for hele familien

en tidslomme - en skattekiste - et besøg værd!

Hoteller i nærheden af Nielstrup Museum

 • Hotel Randers

  12,26 km

  Hotel Randers er et af landets ældste provinshoteller, beliggende i hjertet af byen. I mere end 160 år har hotellet været en oase med plads til nydelse, ro og fordybelse. Hotellet blev opført i 1856, men blev totalrenoveret i efteråret 2016. Historiens vingesus mærkes tydeligt på det smukke hotel.

  Læs mere : Hotel Randers
 • Kaløvig Badehotel

  18,33 km

  Kaløvig Badehotel er et lille hyggeligt hotel beliggende kun 14 kilometer fra centrum af Aarhus, lige ud til Aarhus Bugten i Aarhus N. Den intime stemning, den hjemlige følelse og den beroligende lyd af bølgerne fra Aarhus Bugt skaber sammen en virkelig unik atmosfære, som er svær at finde andre steder.

  Læs mere : Kaløvig Badehotel
 • Montra Hotel Sabro Kro

  18,85 km

  Montra Hotel Sabro Kro er beliggende i hjertet af Sabro tæt på Smilets By, Aarhus. Med E45 tæt på, er der nem og hurtig transport til et væld af muligheder. Her finder du både plads til samvær, nærvær og skønne oplevelser. Der er altid en god grund til at besøge Sabro Kro.

  Læs mere : Montra Hotel Sabro Kro
 • Hotel Oasia Aarhus

  24,36 km

  På Hotel Oasia Aarhus er nøgleordene kvalitet og service. Her kan du læne dig tilbage og nyde den elegante og diskrete luksus, som danner rammen for alt på hotellet. Alt er nøje udvalgt for at give dig den bedst mulige oplevelse.

  Læs mere : Hotel Oasia Aarhus
 • Purhus Kro

  25,48 km

  Purhus Kro er en hyggelig og familievenlig gammel dansk landevejskro tæt på naturen. Alligevel er du ikke langt fra E45, og oplevelserne i det østjyske. På kroen hersker en dejlig uhøjtidelig stemning, hvor det handler om, at gæsterne skal befinde sig godt. I kroens hyggelige restaurant serveres "gammeldaws" kromad.

  Læs mere : Purhus Kro
 • Kongensbro Kro

  30,22 km

  Kongensbro Kro ligger, hvor landevejen mellem Aarhus og Viborg krydser Gudenåen. Før i tiden var den kendt som pramdragerkro, men i dag er den en moderne landevejskro med flotte værelser, alle med udsigt til krohaven. Kroens adelsmærke er den gode mad, lige fra de hjemmelavede frikadeller til den franske kogekunst.

  Læs mere : Kongensbro Kro
 • Låsby Kro

  31,04 km

  I Søhøjlandets midtjyske, smukke og bakkede natur mellem Silkeborg og Aarhus finder du Låsby Kro og Hotel. Her er en hyggelig atmosfære og kroen er indrettet med alt hvad der hører sig til med traditionel dansk mad og gode kroretter, der skaber den ægte krohygge.

  Læs mere : Låsby Kro
 • Nørre Vissing Kro

  32,51 km

  Ved bakker, skove og søer ligger den kongeligt privilegerede Nørre Vissing Kro, der er kendt for et kreativt og kompromisløst køkken med en atmosfærefyldt restaurant og en udsøgt vinkælder. 25 minutter til både Aarhus og Silkeborg. Naturen omkring kroen hører til blandt Danmarks smukkeste områder.

  Læs mere : Nørre Vissing Kro
 • Hotel Amerika

  35,23 km

  At besøge det 4-stjernede Hotel Amerika er som at tage en rejse ind i en verden af ro, omgivet af smuk natur. Allerede på vejen ind gennem den gamle bøgeskov kan du mærke pulsen falde. Indenfor mødes du af en hyggelig og afslappet atmosfære i stemningsfulde lokaler med nærværende værter.

  Læs mere : Hotel Amerika
 • Hotel Skanderborghus

  40,15 km

  Skanderborg Sø er et pragtfuldt sted og Hotel Skanderborghus, der ligger naturskønt i Dyrehaven ved søens bred, kalder sig med rette en perle ved sø og skov. Hotellet ligger tæt på Skanderborgs hyggelige bymidte med gode shoppingmuligheder, og i omegnen er der gode muligheder for bl.a. lystfiskeri, golf og tennis.

  Læs mere : Hotel Skanderborghus