Øm Kloster Museum

Åbningstider

  • Gælder i perioden 26/05-2020 - 20/10-2020
  • Mandag Lukket
  • Tirsdag 10:00 - 16:00
  • Onsdag 10:00 - 16:00
  • Torsdag 10:00 - 16:00
  • Fredag 10:00 - 16:00
  • Lørdag 10:00 - 16:00
  • Søndag 10:00 - 16:00

Øm Kloster Museum

Gå i historiens spor

Øm Kloster Museum ligger pragtfuldt placeret i det smukke østjyske Søhøjland ved ruinerne af Danmarks bedst belyste middelalderlige kloster. Ruinparken, på to tønder land, fremviser den mest fuldkomne grundplan, der kendes af et dansk cistercienserkloster.

Fem middelalderlige grave er synlige i ruinen af kirke og kapitelsal. I museumsbygningen er udstillet fund fra udgravningerne af Øm Kloster, hvor bl.a. munkenes dagligliv kan følges gennem mange spændende genstande. Museet er det eneste specialmuseum vest for Storebælt med speciale i menneskeskeletter. Den medicinsk-patologisk samling rummer knogler fra grave fundet i klostret og på dets kirkegårde. De udstillede knogler giver et godt indblik i livsvilkårene for middelalderens mennesker. Læs mere her.

Klosterhaven

Museet har Danmarks ældste klosterhave grundlagt i 1926. I haven findes 70 forskellige lægeplanter, der alle hørte hjemme i en dansk middelalderlig klosterhave. Desuden er der i ruinparken en bryghave med humle, porse, maltbyg og gamle sorter af frugttræer. Læs mere på www.herbariet.dk 

Se åbningstider og priser HER.

Klosterfestival på Øm

Det summer af aktivitet I de lune sensommerdage når ruinerne af Øm Kloster danner rammerne om klosterfestivalen med middelaldermarked, mad og ølsmagning samt mange aktiviteter. 
Weekenden igennem kan du komme tæt på munkenes liv gennem rundvisninger og aktiviteter, opleve middelaldermarkedet på klosterruinen, med fokus på håndværk og formidling samt smage forskellige øl i museets bryghave, hvor Klosterbryggeriet har en stand. I 2020 foregår festivalen den 15. og den 16. august.

Hele weekenden er der aktiviteter for store og små, følg med på museets hjemmeside. 

Hør 1001 fortælling om Øm Kloster via nedenstående links: 

Klosterhaven i Øm

Munkekanalen

Øm Kloster Museum

Åsteder – fortællinger fra Gudenåen

Lyt med på en kulturhistorisk podcast, der tager dig med fra Gudenåens udspring ved Tinnet Krat og hele vejen op gennem Jylland, indtil Gudenåen løber ud i Randers Fjord. Undervejs fortæller eksperter fra otte Østjyske museer historier om alt fra jernalderfolk, moselig og middelaldermunke til ingeniører med store idéer og nutidens kanosejlere. Gudenåen har altid været kilde til liv.

I afsnit #5 af podcast-serie kan du bl.a. høre om latrinets hemmelighed på Øm Kloster. Lyt med.

Opdateret af:
VisitAarhus, Skanderborg info@visitaarhus.com
VisitAarhus, Skanderborg