Østervrå Kirke

Gå i historiens spor

Den 9. juni 1899 købte man en parcel fra naboejendommen Vrågård til en pris af 300 kr. Sådan blev Østervrå Kirke en af de første af de i alt 20 kirker, der blev bygget i Vendsyssel på den tid. Den samlede pris på kirkebyggeriet blev 18.000 kr.

Kirken er opført på en granitsokkel i forenklet senromansk stil, og den er bygget af røde mursten, der med visse mellemrum er afbrudt af grå cementbånd.

Kirken stod færdig den 16. november 1900, men blev først indviet den 5. maj 1901, og det er det årstal, man ser på østsiden af kirken.Dengang havde kirken indgang fra vest, og der var intet tårn. Det kom først i 1969.Den 5. maj 1901 indviede biskop Fr. Nielsen fra Aalborg Sct. Mathæi Kirke.

Måske virkede navnet lidt fremmedartet, for kirken er aldrig blevet kaldt andet end Østervrå Kirke, og det er efterhånden blevet dens officielle navn.

Kirkens nye udsmykning
Kirken brændte den 21. november 1994. Ved den påsatte brand gik Egelunds altertavle tabt, ligesom store dele af kirkens inventar tog skade, dels p.g.a. slukningsarbejdet. Menighedsrådet stod derfor med en stor opgave. Kirken skulle genopbygges. Noget skulle gøres, og noget kunne gøres. Menighedsrådet nåede frem til, at man ønskede et dåbsrum samt et toilet. Det blev bygget, ligesom man også fik bygget et lille sakristi i korets nordside. Ud af flere forslag blev kunstneren Arne L. Hansen valgt til at udsmykke kirken. Han kaldte den totale udsmykning for >VEJENE<.

I perioden 1/12-31/3 kan kirken beses efter aftale med graveren.

Opdateret af:
Turisthus Nord aj@turisthusnord.dk
Turisthus Nord