Promenadekoncerter og klokkespil i Frederiksborg Slotskirke

Gå i historiens spor

Christian d. 4.s sangværk

Send en tanke til Christian 4. når du hører det smukke klokkespil – det var nemlig ham der i 1621 fik opsat klokkespillet – eller ”sangværket” – i tårnet på Frederiksborg Slotskirke. Det havde 16 små klokker og var bygget af orgelmageren Johann Heckelaur fra Northausen. Han var nevø til mesteren bag Compenius-orglet, Esajas Compenius, og havde i 1617 hjulpet den gamle mester ved flytningen af Compenius-orglet fra Braunschweig. Desværre gik det originale klokkespil til grunde i slotsbranden i 1859.

Bryggeren donerer nyt klokkespil

Efter branden tænkte Brygger J.C. Jacobsen i lang tid, inden han i 1886 tilbød at skænke slottet et nyt klokkespil. Det består af 28 klokker, som er monteret bag gitterværket i tårnets lanterne.

I første omgang var det et automatisk spil, lidt efter kom der et stok-klaviatur til, og efter en gennemgribende restaurering i 2005 kan vi i dag glæde os over de musikalske muligheder på de 28 klokker i Danmarks ældste klokkespil i nyere tid.

En salme i timen

Det var Bryggerens tanke, at klokkespillet skulle sættes i forbindelse med tårnuret og spille en salmemelodi hver time. Derfor kan man én gang i timen i sommerhalvåret høre 1 af disse 6 salmer:

  • Gud efter dig jeg længes
  • Vor Gud han er så fast en borg
  • Befal du dine veje
  • Lover den Herre
  • Dejlig er jorden
  • Jeg vil din pris udsjunge

Hvornår er der promenadekoncerter?

I perioden fra pinse og til udgangen af september kan du hver torsdag kl. 14.30 og hver søndag kl. 16.30 lytte til de smukke klokkespilskoncerter, mens du langsomt promenerer rundt i Slotsparken, og fornemmer historiens vingesus. En hilsen fra Christian 4. og Brygger Jacobsen! 

Opdateret af:
VisitNordsjælland info@visitnordsjaelland.com
VisitNordsjælland