Rødvig Flinteovn

Gå i historiens spor

Rødvig Flinteovn er en 3,5 m høj kvadratisk bygning med 5 m høj skorsten muret ovenpå. Den er indrettet med 3 rum over hinanden til lokalmuseum el.lign. samt en udsigtsplatform.

I 1870 fik en foretagsom skipper, Rasmus Larsen, den idé at opføre en flinteovn i Rødvig Havn.
Han havde set, hvordan man importerede flintmel fra Frankrig, og han mente at det der kunne fremstilles af den stevnske flint fra klinten måtte være lige så godt til formålet, der var, at det skulle bruges til glasur på de smukke fajancevarer, som fabrikken Aluminia på Christianshavn i København fremstillede.

Planen lykkedes, og der blev fremstillet flintmel både af Rasmus Larsen og af hans søn, Lars Peter Larsen, helt frem til 1910, altså i 40 år. Mens flinteovnen fungerede, var der beskæftiget ca. 15 - 20 mand med at hente flint, passe ovnen og fragte flinten til København. 

Den oprindelige flinteovn blev opført i 1870 af kalksten fra Højerup. Og den blev placeret på havnemolen således at fiskerne kunne losse flintesten af i nærheden og samtidig udskibe det færdige produkt. 

Flinteovnen blev nedbrudt efter at forretningen lukkede, den blev dog siden hen genopbygget og i 1987 blev den opført for 3. gang. Den tredje ovn blev bygget med kalksten fra nedrevne huse og står i dag som et vartegn for Rødvig. 

Opdateret af:
Destination SydkystDanmark info@vism.dk
Destination SydkystDanmark

  • Rødvig Flinteovn
  • Stevns
    4673 Rødvig Stevns