Sdr. Herred Plantage

Sdr. Herred Plantage

7980 Vils

Foto: Henny Hansen

Sdr.-Herred-Plantage---lile

Foto: Henny Hansen

Sdr.-Herred-Plantage---sogn

Foto: Henny Hansen

Sdr.-Herred-Plantage---vej

Landskabskarakteren har sin oprindelse først i tiden omkring udskiftningen og siden i den omfattende tilplantning af de sidste større hedearealer på Mors, som fandt sted i 1800-tallet. Herved skabtes øens største samlede skovareal - den ca. 350 ha store Sønderherreds Plantage.

Karaktergivende for området er de store bløde bakke- og dalformationer, som stedvist har karakter af dødislandskab. Terrænet når op i en højde på over 60 m som det højeste område på Sydmors. I den sydlige del af området er terrænet småbakket med intensivt dyrkede marker og spredt bebyggelse langs områdets vejnet. De mange skel i området er hovedsageligt markeret med levende hegn, som er med til at understrege den forholdsvise enkle struktur i landskabet. Mod syd falder landskabet jævnt, og der er fra de højere liggende dele fine udsigtsmuligheder over det meste af Sydmors.

I stærk kontrast til det åbne og enkle landskab er Sønderherreds Plantage, som er øens største plantageområde. Mod nord danner plantagen en markant afgrænsning mod det tilstødende landskabsrum. Syd for plantagen er mange tidligere råstofgrave enten tilgroet eller tilplantet. Disse arealer udgør i sammenhæng med plantagen visuelt et stort sammenhængende skovområde. Karakterområdet rummer over 40 gravhøje, hvoraf over halvdelen ligger i eller omkring plantagen.

Sønderherreds Plantage

Sønderherreds Plantage rummer nogle særlige oplevelsesmuligheder på grund af dens størrelse og karakter af plantage. De visuelle muligheder knytter sig til oplevelsen af den lukkede plantage, iblandet et antal mindre moser – fortrinsvis i den sydøstlige del af plantagen. Hertil kommer oplevelsen af ”stilhed og ro”. Plantagen rummer gode muligheder for frilufts- og naturmæssige oplevelser i uforstyrrethed. Områdets potentiale knytter sig således primært til det stille friluftsliv, naturens gratis glæder og aktiv natur. Området rummer ligeledes en række dødishuller med mosekarakter. Enkelte af disse lokaliteter har en naturtype, som er sjælden på Mors.

Eksisterende faciliteter

Der er afmærket vandretur – ”Hjertestien” - rundt i Sønderherreds Plantage. I de tidligere råstofgrave syd for plantagen ligger en skydebane. Ved klubhuset til skydebanen er der også startsted for det ny anlagte MTB-spor, Sindbjerg MTB. Der er ligeledes en hundeskov lige ved siden af, kun adskilt af en landevej.

Sindbjerg MTB

Sporet er udformet således at der er etableret et grundspor på ca 3,5 km, som kan cykles af de fleste. Ud fra grundsporet kan man til eller fravælge sløjfer, så man kommer tilbage til grundsporet. Sløjferne er af større sværhedsgrad i Rød og/eller Sort kategori, med sværere MTB- tekniske udfordringer, således at der bliver udfordringer for alle. Hvis man vælger at køre grundruten og alle røde og sorte sløjfer er ruten på ca 9,5 km. Det er netop meningen at sporet skal kunne bruges af alle, fx skoler, foreninger, firmaer, private, turister osv. Altså kort sagt alle, som vil prøve sig selv af på en Mountainbike, kan få glæde af dette spor.

OBS OBS OBS Det er IKKE TILLADT at benytte MTB-sporet på onsdage og lørdage året rundt da der skydes med skarp på skydebanen disse dage.

Hoteller i nærheden af Sdr. Herred Plantage

 • Sallingsund Færgekro

  9,93 km

  Sallingsund Færgekro er smukt beliggende ved det storslåede naturområde Legind Bjerge direkte ned til Limfjorden, kun 1,5 km fra Jesperhus Blomsterpark og kun 5 km fra Nykøbing centrum. De fleste af kroens værelser har terrasse/balkon med udsigt over fjorden. Kroen er kendt for sit køkken og et meget stort vinudbud.

  Læs mere : Sallingsund Færgekro
 • Hotel Pinenhus

  11,22 km

  Nyd den smukkeste udsigt, når du bor på Hotel Pinenhus. I haven kan du prøve minigolfbanen, og middagen kan du nyde i panorama restauranten. Om aftenen er der mulighed for et spil pool, mens du nyder en aftendrik. Gå en tur i de skønne naturomgivelser og dyp fødderne i vandet.

  Læs mere : Hotel Pinenhus
 • Tambohus Kro & Badehotel

  15,26 km

  Tambohus Kro & Badehotel ligger på Thyholm lige ned til Limfjorden i et sandt naturparadis med en sjælden fred og ro. Her har den ligget siden år 1842, men er løbende blevet restaureret og udvidet uden at det er gået ud over hyggen og den traditionelle kroatmosfære. Ideel til cykelferie, fisketure og vandreture.

  Læs mere : Tambohus Kro & Badehotel
 • Hotel Thinggaard

  15,81 km

  Glæd dig til en fantastisk oplevelse ved Thy med et dejligt ophold og en guidet tur i Nationalpark Thy, hvor du oplever parken til fods med en kendt guide. Der er 3 forskellige guideture i det særprægede klitlandskab, som alle indeholder noget forskelligt, og turen du kommer på, afhænger af datoen for opholdet.

  Læs mere : Hotel Thinggaard
 • Hotel Thisted

  20,98 km

  Lige midt i hjertet af den gamle købstad Thisted, nær gågaden og blot 50 meter fra banegården, ligger Hotel Thisted. Hotellet er et smukt gammelt, men nænsomt renoveret byhotel med en stilfuld og hyggelig restaurant indrettet med antikke møbler og varme farver.

  Læs mere : Hotel Thisted
 • Grand Hotel Struer

  30,85 km

  Grand Hotel Struer er et moderne hotel, som vogter de gamle dyder, og gæsten er naturligt i centrum. Hotellet ligger midt i Struer ved gågade og Limfjordens største marina og er et godt udgangspunkt, når det spændende Limfjordsland skal udforskes. Der er kun 35 km til det brusende Vesterhav.

  Læs mere : Grand Hotel Struer
 • Hvalpsund Færgekro

  32,38 km

  Ved Limfjorden ligger Hvalpsund Færgekro. Kroen er kendt for sit gode køkken, og drives i dag af kromanden Peder Pedersen, der er femte generation på stedet. Her er mulighed for at opdage sæler i et af landets bedste sælområder, og du når Fårup Sommerland indenfor en god time i bil.

  Læs mere : Hvalpsund Færgekro
 • Hotel Nørre Vinkel

  32,47 km

  Lemvig kaldes med rette ”Vestjyllands smilehul”, og lige her ved Limfjorden og ikke langt fra Vesterhavet og Klosterheden Plantage ligger den gamle storgård Nørre Vinkel fra 1841. I dag rummer bygningerne et charmerende hotel, der byder på gode oplevelser i bakkers og bølgers land. Nabo til Lemvig Golfbane.

  Læs mere : Hotel Nørre Vinkel
 • Hotel Royal - SDH Partner Hotel

  45,61 km

  Hotellet ligger i gåafstand fra et væld af shoppingmuligheder. Værelserne har en betagende udsigt over byens centrum, floden Stora og det nye Musikteater. Hotel Royal Holstebro tilbyder en bred vifte af opholdsmuligheder, herunder golfophold og kulturophold, der kan tilpasses efter gæsternes præferencer.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Royal - SDH Partner Hotel
 • St. Binderup Kro

  52,49 km

  St. Binderup Kro ligger mellem Aalborg og Viborg. Gå på opdagelse i de gamle stuer og nyd den museumsagtige stemning og bornholmerurets tikken. I restauranten finder du et stort udvalg af veltillavede retter, og du må ikke glemme at smage kroens hjemmelavede kryddersnaps. Kromanden fortæller gerne om stedets historie.

  Læs mere : St. Binderup Kro