Sigurd Bergs sten

Gå i historiens spor

Stenen blev afsløret i 1923 på Banegårdspladsen i Skjern.

Den er er rejst af vælgere fra Skjernkredsen til minde om Sigurd Berg, der var folketingsmand for kredsen fra 1918 til sin død i 1921. Stenhugger var Rasmus M. Andersen.
Stenen blev d. 3.marts 1958 flyttet fra sin daværende plads "midt i byen", til en ny placering i anlægget ved Skjern Museum. På pladsen i Bredgade skulle byens nye rutebilstation nemlig anlægges. (Kilde: Skjern Dagblad 1. marts 2008).
I 2004 blev mindestenen igen flyttet, denne gang til dens nuværende plads på "Bergs plads".

Sigurd Berg var søn af den kendte Venstre-politiker Christen Berg, som grundlagde De Bergske Blade, som bl.a. Dagbladet – Ringkøbing-Skjern er en del af.

I 1916 købte De Bergske Blade det daværende Skjern Dagblad, og det kan være i den forbindelse, at interessen for at blive opstillet i Skjern-kredsen dukkede op.

Sigurd Berg var politiker og bladmand som sin far. Han var medlem af rigsdagen til sin død i 1921, og indenrigsminister i 1905.

Sigurd Berg var med til at gennemføre vigtige sociallove og bl.a. loven, der i 1908 gav kvinderne stemmeret

I 1918 blev Sigurd Berg valgt i Venstres Skjern-kreds og senere, i 1920, igen udpeget til indenrigsminister. En post han kun besad ganske kort indtil sin død i 1921, der skete som følge af en fremskreden hjertelidelse. Han døde dagen efter at han i Skjern havde været med til afsløringen af Genforeningsstenen der opstilledes til minde om genforeningen i 1920.

Kunstner: Stenhugger Rasmus M. Andersen.

Opdateret af:
VisitVesterhavet turist@visitvesterhavet.dk
VisitVesterhavet

  • Sigurd Bergs sten
  • Berg's plads
    6900 Skjern