Marstal

Marstal

0000 dummy

Foto: Freja Kock

Marstal

Foto: Bjørg Dalheim

Marstal

Foto: Bjørg Dalheim

Marstal

Marstal er Ærøs største by og var engang landets næststørste søfartsby, kun overgået af hovedstaden. Når du går en tur gennem byen eller langs havnen, vil du med det samme opleve, at byens maritime historie stadig ses og opleves overalt i byen.

Søfartstraditioner der varer ved

Søfarten er stadig byens livsnerve; her finder du nemlig Marstal Navigationsskole, der i mere end 150 år har uddannet navigatører til den danske handelsflåde, og stadig er meget aktuel den dag i dag.

Hvis du vil dykke ned i Marstals maritime historie, kan vi bestemt anbefale en tur på Marstal Søfartsmuseum, hvor "museum" er falsk varebetegnelse. Stedet er sømændenes skatkammer, og det er ikke anonyme personer, der træder frem på billederne. "Hende med den store hat på agterdækket var min oldemor," fortæller rundviseren; så er scenen sat.

Levende byliv og charmerende havnemiljø

I Marstals hovedgader, Kirkestræde og Kongensgade, finder du både butikker, frisører, cafeer og restauranter. Den lokale handelsforening følger årets traditioner og sørger fx for fine julepynterier og (u)hyggelige Halloween-udsmykninger – og dertilhørende aktiviteter. I juli går det løs med By Night om fredagen.

Langs havnen finder du et charmerende miljø med smalle gader og maritime virksomheder og en helt naturlig udsmykning af joller og fiskegarn. På havnen finder du både spisesteder, campingplads, vandrehjem og aktiviteter for store og små.

Hvert år er byen desuden hjemsted for bl.a. Ærø Harmonikafestival, Øhavet Festival lokale byfest Grollefesten.

Rundt om Marstal

I udkanten af Marstal finder du bl.a. Skipper Park Marstal; en maritim forlystelsespark, som åbnede i sommeren
2022. Tæt herpå kan du nyde naturen i Egehovedskoven, som gør sig godt i al slags vejr. Marstal ender ud i landtangen Eriks Hale, som er en af Ærøs lækre sandstrande og hjemsted for 19 af de smukke ærøske, badehuse, som du måske har hørt om.

Marstals historie

I starten af 1600-tallet var Marstal et større fiskerleje, men da Ærø blev delt mellem fire hertuger faldt området under Hertug Christian, der satte godt gang i væksten af byen. Da handel på det tidspunkt kun måtte foregå gennem købstæder og Ærøskøbing var øens eneste købstad, måtte man i Marstal gå ulovlige veje for at skabe vækst. Dette var utrolig lukrativt for Marstal og værfter åbnede på stribe for at imødekomme behovet for en national handelsflåde. Dermed var grundstenen lagt til det maritime kraftcenter, som senere blev – og stadig er - Marstals adelsmærke.

Der er en sjov detalje ved Marstals byplan. Den er nemlig lagt med havet som centrum - og endda helt uden lineal. Derfor går alle veje og stier (kaldet snorrer) fra hovedgaden mod havnen og havet.

Hoteller i nærheden af Marstal

 • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

  29,94 km

  På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

  Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
 • Brobyværk Kro

  44,82 km

  Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

  Læs mere : Brobyværk Kro
 • Hotel 6400

  45,38 km

  På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange seværdigheder og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

  Læs mere : Hotel 6400
 • Hotel Knudsens Gaard

  59,07 km

  Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

  Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
 • Benniksgaard Hotel

  61,96 km

  Beliggenheden på det højeste punkt ved Flensborg Fjord fås ikke smukkere, og nærmeste nabo er Benniksgaard Golfbane. Den gamle slægtsgård har gennemgået en fuldstændig og meget smagfuld renovering i rustik stil. Med inspiration fra det sønderjyske køkken og med ingredienser fra de lokale leverandører, tilbereder kokkene menuen efter sæsonens bedste råvarer.

  Læs mere : Benniksgaard Hotel
 • Det Nye Bandholm Badehotel

  62,11 km

  Det nye Bandholm Badehotel giver dig ro til fordybelse, nærvær og smukke omgivelser. Gå på opdagelse i de smukke lokaler som er over 300 år gamle, men nyrenoverede med øje for detaljen samt smagfuld og komfortabel indretning.

  Læs mere : Det Nye Bandholm Badehotel
 • Frederik VI's Hotel

  65,17 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Tornøes Hotel

  66,71 km

  Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

  Læs mere : Tornøes Hotel
 • Munkebo Kro

  66,98 km

  Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

  Læs mere : Munkebo Kro
 • Bov Kro

  73,72 km

  Bov Kro kombinerer på fornemste vis historisk atmosfære og moderne komfort. Kroens restaurant byder på traditionelle og nye nordiske gastronomiske oplevelser. De kulinariske lækkerier kreeres i et moderne køkken hvor der også bliver bagt og syltet. Kroen er et godt udgangspunkt for ture i grænselandet og til Flensborg.

  Læs mere : Bov Kro