Slangerup Kirke Skt. Mikaels

Gå i historiens spor

Slangerups højt beliggende kirke er en af de få selvstændige kirkebygninger fra tiden efter den lutherske reformation i 1536. Dens imponerende størrelse har sin baggrund i, at Slangerup by, en af landets ældste, endnu var købstad på kirkens opførelsestidspunkt i 1580'erne. Den er fuldført i 1588.

Erik 1. Ejegod blev født på Svend Estridsens kongsgård i Slangerup. Som konge lod han 1095 opføre en kirke indviet til Skt. Nikolaj. Siden anlagde Valdemar den store (Eriks Ejegods barnebarn) omkring 1175 Danmarks ældste nonnekloster i den sydvestlige del af byen.

Kirken og kongsgården er formentlig blevet overladt til klosteret, der efter reformationen sygnede hen, og i løbet af 1600-tallet forsvandt alle klosterbygningerne. Kirken virker trods den sene opførelse stadig helt middelalderlig i sin form. Det er kun de svungne gavle på koret, våbenhuset og tårnet, der vidner om renæssancen. Den smukke kirke og dens inventar vidner om Slangerups fortid som velstående købstad, en værdighed den mistede i 1809.

Opdateret af:
VisitFjordlandet mail@visitfjordlandet.dk
VisitFjordlandet