Strynø Mølle

Foto: VisitLangeland

Møllen på Strynø

Strynø Mølle ligger på øens vestside over for Strynø Kalv lige ved en anløbsbro.

Historie

Indtil 1832 har der ingen mølle været på Strynø.
Det år fik greven på Langeland den fornødne tilladelse fra kongen til at lade opføre en mølle på øen.

Møllen er opført af møllebygger Mads Jørgensen fra Ærø, som fik lov til at opføre den under kontrakt med grevskabet på Tranekær Slot. Den oprindelige hollandske mølle, står stadig i dag. Oprindeligt var den sandsynligvis, som de fleste andre møller, beklædt med strå eller rør. I dag er møllen beklædt med tagpap.

Med den tætte forbindelse fra mølle til hav er bønder fra de andre øer kommet sejlende hertil med deres korn. Under isvintre kom bønderne kørende helt fra Birkholm til Strynø Mølle.

Vandets nærhed har givet problemer

Der var lidt uenighed om hvor møllen oprindelig skulle placeres, men Mads Jørgensen insisterede på at den skulle ligge helt ned til vandet. Dette kan han senere have kommet til at fortryde. I 1872 kom Strynø mølle under vand, da en stormflod skyllede ind over meget af Syddanmark. Igen under en stormflod i 1904 blev møllegården oversvømmet. Derfor flyttede mølleren gården længere ind i land til det sted, hvor møllegården nu ligger. Det hus, der ligger ved siden af møllen, var før i tiden betydeligt større. Det var her mølleren boede til 1904.

Kilde: "Møller og Møllefolk på Langeland" - Langelands Museum

Hoteller i nærheden af Strynø Mølle

 • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

  28,73 km

  På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

  Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
 • Brobyværk Kro

  42,07 km

  Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

  Læs mere : Brobyværk Kro
 • Hotel 6400

  50,07 km

  På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange seværdigheder og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

  Læs mere : Hotel 6400
 • Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel

  51,73 km

  Hotel Sønderborg Strand er perfekt placeret ved stranden og omgivet af naturskønne og historiske omgivelser, kun 250 meter fra centrum af Sønderborg.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel
 • Hotel Knudsens Gaard

  54,58 km

  Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

  Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
 • Det Nye Bandholm Badehotel

  57,52 km

  Det nye Bandholm Badehotel giver dig ro til fordybelse, nærvær og smukke omgivelser. Gå på opdagelse i de smukke lokaler som er over 300 år gamle, men nyrenoverede med øje for detaljen samt smagfuld og komfortabel indretning.

  Læs mere : Det Nye Bandholm Badehotel
 • Tornøes Hotel

  60,73 km

  Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

  Læs mere : Tornøes Hotel
 • Frederik VI's Hotel

  61,43 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Munkebo Kro

  61,49 km

  Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

  Læs mere : Munkebo Kro
 • Benniksgaard Hotel

  66,94 km

  Beliggenheden på det højeste punkt ved Flensborg Fjord fås ikke smukkere, og nærmeste nabo er Benniksgaard Golfbane. Den gamle slægtsgård har gennemgået en fuldstændig og meget smagfuld renovering i rustik stil. Med inspiration fra det sønderjyske køkken og med ingredienser fra de lokale leverandører, tilbereder kokkene menuen efter sæsonens bedste råvarer.

  Læs mere : Benniksgaard Hotel