Tollundmanden

Foto: John Sommer

Tollundmanden på Museum Silkeborg

Et moselig af stor betydning

Den 6. maj 1950 blev der fundet et lig i en mose ved Bjældskovdal cirka ti km vest for Silkeborg. Politiet blev kontaktet af to brødre, der var ude for at grave tørv til brændsel, men som nu havde fundet et lig. Brødrene var overbeviste om, at afdøde var død for nylig, siden kroppen var så velbevaret.

De fortalte politiet, at liget var fundet 2,5 meter under tørven, og politiet var med det samme klar over, at sagen højst sandsynligt var mere passende for Silkeborg Museum. Derfor tog både politi og museumsfolk ud til mosen, og der var ingen tvivl om, at dette var et vigtigt fund. Derfor blev en arkæolog tilkaldt fra Aarhus, så udgravningen kunne foregå korrekt.

‘Tollundmanden’ blev opkaldt efter byen Tollund, hvor de to brødre, der fandt moseliget, kom fra.

Undersøgelser af Tollundmanden

Undersøgelser af Tollundmanden viste, at der var tale om en mand på mellem 30-40 år, der var blevet kvalt i den lædersnor, som han stadig havde om halsen. Senere scanninger af moseliget har vist, at han sandsynligvis blev hængt.

Det er uvist, hvorfor Tollundmanden blev hængt. Var det selvmord? Et offer til en gud? Eller havde han begået en forbrydelse? Dette får vi nok aldrig svar på, men det er måske noget af det, der er med til at bevare mystikken om ham og hans historie.

Tollundmanden i dag

I dag er Tollundmanden udstillet på Museum Silkeborg og er kendt som et af verdens bedst bevarede moselig. Umiddelbart i nærheden af hvor Tollundmanden blev udgravet, havde man i 1930'erne også fundet et lig - ‘Ellingpigen’. Også hun kan ses på Museum Silkeborg.

Udstillingen er en samling af alt, hvad Museum Silkeborg ved om det berømte moselig. Der er desuden lavet en rekonstruktion af Tollundmanden, så man kan få en idé om, hvordan han kunne have set ud, da han levede.

Forskere fra Museum Silkeborg, Nationalmuseet, Moesgaard Museum og Aarhus Universitet har i en undersøgelse analyseret sig frem til, hvad Tollundmandens sidste måltid var: Grød, der primært bestod af byg samt bleg pileurt, hør og fisk, der enten er spist ved siden af eller i grøden. Prøverne viser, at maden var en smule brændt på. Derudover afslører fund af parasitæg, at Tollundmanden havde både bændelorm, spolorm og piskeorm.

Lyt til sangen: Sig os nu, hvad du hed ...

der er så lidt vi ved! Var du mon høvding, præst eller træl ... Lyt her til Lars Lillholts facinerende sang til den unge Tollundmand.

Se, hvad andre deler på Instagram

#tollundmanden #museumsilkeborg #visitsilkeborg 

Hoteller i nærheden af Tollundmanden

 • Hotel Dania Silkeborg

  1,58 km

  Hotel Dania er beliggende midt i centrum af Silkeborg, omkranset af byens pulserende liv, butikker, cafeer, seværdigheder, skov og sø. Hotellet fra 1848 fremstår i dag smukt gennemrenoveret, men den særlige charme og atmosfære er bevaret. Hotellets restaurant, Brasserie ”Underhuset” byder på gastronomi i særklasse.

  Læs mere : Hotel Dania Silkeborg
 • Kongensbro Kro

  16,02 km

  Kongensbro Kro ligger, hvor landevejen mellem Aarhus og Viborg krydser Gudenåen. Før i tiden var den kendt som pramdragerkro, men i dag er den en moderne landevejskro med flotte værelser, alle med udsigt til krohaven. Kroens adelsmærke er den gode mad, lige fra de hjemmelavede frikadeller til den franske kogekunst.

  Læs mere : Kongensbro Kro
 • Låsby Kro

  16,16 km

  I Søhøjlandets midtjyske, smukke og bakkede natur mellem Silkeborg og Aarhus finder du Låsby Kro og Hotel. Her er en hyggelig atmosfære og kroen er indrettet med alt hvad der hører sig til med traditionel dansk mad og gode kroretter, der skaber den ægte krohygge.

  Læs mere : Låsby Kro
 • Nørre Vissing Kro

  19,13 km

  Ved bakker, skove og søer ligger den kongeligt privilegerede Nørre Vissing Kro, der er kendt for et kreativt og kompromisløst køkken med en atmosfærefyldt restaurant og en udsøgt vinkælder. 25 minutter til både Aarhus og Silkeborg. Naturen omkring kroen hører til blandt Danmarks smukkeste områder.

  Læs mere : Nørre Vissing Kro
 • Hotel Skanderborghus

  28,28 km

  Skanderborg Sø er et pragtfuldt sted og Hotel Skanderborghus, der ligger naturskønt i Dyrehaven ved søens bred, kalder sig med rette en perle ved sø og skov. Hotellet ligger tæt på Skanderborgs hyggelige bymidte med gode shoppingmuligheder, og i omegnen er der gode muligheder for bl.a. lystfiskeri, golf og tennis.

  Læs mere : Hotel Skanderborghus
 • Montra Hotel Sabro Kro

  29,07 km

  Montra Hotel Sabro Kro er beliggende i hjertet af Sabro tæt på Smilets By, Aarhus. Med E45 tæt på, er der nem og hurtig transport til et væld af muligheder. Her finder du både plads til samvær, nærvær og skønne oplevelser. Der er altid en god grund til at besøge Sabro Kro.

  Læs mere : Montra Hotel Sabro Kro
 • Palads Hotel Viborg

  32,64 km

  Palads Hotel Viborg er placeret midt i centrum af Viborg lige ved byens hyggelige og charmerende gågade og få minutter til togstation.

  Læs mere : Palads Hotel Viborg
 • Hotel Eyde - SDH Partner Hotel

  35,97 km

  Hotel Eyde er et unikt hotel med en rig historie, der går helt tilbage til 1839. Kvalitet er det afgørende element hos os, og vi stræber altid efter at skabe den bedste madoplevelse ved at lave alt fra bunden. Hotellet er placeret centralt og bekvemmeligt i Herning, og du har derfor indre by som udgangspunkt.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Eyde - SDH Partner Hotel
 • Herning City Hotel

  36,18 km

  Herning City Hotel ligger perfekt for dig, der vil aflægge ”hedens hovedstad” Herning et besøg – uanset om formålet er for at holde fri fra hverdagen i et par dage, at besøge en udstilling på byens spændende kunstmuseer eller få en dejlig madoplevelse på den kendte Brdr. Price restaurant.

  Læs mere : Herning City Hotel
 • Jørgensens Hotel

  38,76 km

  Med et ophold på Jørgensens Hotel kan du se frem til en oplevelse af historisk bevidsthed, kvalitet i hver detalje og personligt værtskab i centrum af Horsens.

  Læs mere : Jørgensens Hotel