Tornby Dyssen

Tornby Dyssen

Hovedvejen, Tornby

9850 Hirtshals

Foto: Hirtshals Turistbureau/Feriehusudlejning

Tornby Stendysse

Foto: Hirtshals Turistbureau/Feriehusudlejning

Tornby Stendysse

Dysserne er de ældste store stengrave her i landet, bygget af de tidlige stenalderbønder i tiden 3600-3200 f.Kr. 

Tornby Dyssen, der er den nordligste dysse i Danmark, består af fire bæresten hvorpå hviler halvdelen af en stor dæksten. Dyssen er i dag fritstående, men oprindelig har den været helt eller delvis dækket af en jordhøj, der er forsvundet i tidens løb. Dyssens smukke, monumentale udseende gjorde, at den blev fredet allerede i 1881.

I dyssekammeret har der været en eller flere begravelser, men spor af disse er ikke bevaret. Gravgaverne i form af flintøkser, lerkar, ravperler mm. er fjernet ved forstyrrelse og delvis ødelæggelse af dyssen i ældre tid.

I Nationalmuseets arkiv findes en beskrivelse af dyssen fra 1800-årene, som fortæller om ødelæggelse, men samtidig også om overtro der reddede dyssen fra total ødelæggelse:

”Dyssen er ødelagt for ca. 40 år siden, kort efter at dette var sket, døde ejeren og hans voksne søn. Enken solgte så gården, men betingede sig, at den tilbageværende del af gravkammeret skulle stå urørt i hendes levetid. Hun troede at troldene havde dræbt hendes mand og søn som hævn, fordi man forstyrrede deres bo, og at de ville dræbe hende med, hvis der tages flere sten af dyssen".

Hoteller i nærheden af Tornby Dyssen

 • Hotel Phønix Hjørring

  9,05 km

  Hotel Phønix ligger midt i Hjørring, og det har det gjort lige siden 1887. Hotellets ejere og medarbejdere har som mål at forene historiens stolte traditioner med nutidens krav og ønsker. Og at skabe et hotel, som giver vores dages kvalitetsbevidste kunder den optimale oplevelse.

  Læs mere : Hotel Phønix Hjørring
 • Aalbæk Badehotel

  29,08 km

  I feriebyen Ålbæk tæt ved Skagen ligger Aalbæk Badehotel. Det hyggelige og velholdte badehotel er et smukt udtryk for moderne opholdsstandarder og har 59 flotte værelser. Freden og roen er intakt i den lille by med havn og strand i gåafstand fra badehotellet. Charmerende på alle årstider.

  Læs mere : Aalbæk Badehotel
 • Hotel Lisboa

  37,26 km

  Hyggeligt og lyst familiedrevet hotel i den sydlige ende af Frederikshavn tæt ved råvildtet i Dyrehaven og det smukke Bangsbo-område. Masser af muligheder for at holde aktiv ferie, f.eks. fiskeri, ridning, golf og surfing. I restauranten serveres god mad fra det danske køkken.

  Læs mere : Hotel Lisboa
 • Hotel Herman Bang - SDH Partner Hotel

  37,28 km

  Herman Bang er et hotel beliggende i centrum af Frederikshavn, hvor du kan nyde en afslappende atmosfære. Hotellet tilbyder bekvem og billig parkering samt faciliteter som et spa- og wellnesscenter samt en restaurant. Dette gør Herman Bang til det ideelle valg for dit næste ophold i Frederikshavn. Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Herman Bang - SDH Partner Hotel
 • Hotel Jutlandia

  37,46 km

  Med udgangspunkt i Frederikshavn har I mulighed for at opleve det bedste af Skagen. 5 minutters gang fra hotellet afgår toget til Skagen hver halve time, og oplevelser venter som perler på en snor i Skagen. En tur på Grenen er også et MUST. Gå enten turen langs kystlinjen eller tag Sandormen.

  Læs mere : Hotel Jutlandia
 • Hotel Petit Skagen - SDH Partner Hotel

  44,09 km

  Hotel Petit Skagen er et af byens ældste hoteller med en over 100 år lang historie. Selvom det i dag er kendt som et moderne og populært hotel, formår det stadig at bevare sin charme, og gæsterne bliver mødt af en yderst hyggelig og afslappet atmosfære.

  Læs mere : Hotel Petit Skagen - SDH Partner Hotel
 • Kompas Hotel Aalborg

  54,51 km

  Med en central placering tæt på Aalborgs nye havnefront er KOMPAS Hotel Aalborg ideel for et ophold i den nordjyske hovedstad. Du har alle muligheder for at gå på opdagelse i Aalborgs hyggelige gågader og nyde byens mange caféer og restauranter.

  Læs mere : Kompas Hotel Aalborg
 • St. Binderup Kro

  91,95 km

  St. Binderup Kro ligger mellem Aalborg og Viborg. Gå på opdagelse i de gamle stuer og nyd den museumsagtige stemning og bornholmerurets tikken. I restauranten finder du et stort udvalg af veltillavede retter, og du må ikke glemme at smage kroens hjemmelavede kryddersnaps. Kromanden fortæller gerne om stedets historie.

  Læs mere : St. Binderup Kro
 • Hotel Thisted

  99,48 km

  Lige midt i hjertet af den gamle købstad Thisted, nær gågaden og blot 50 meter fra banegården, ligger Hotel Thisted. Hotellet er et smukt gammelt, men nænsomt renoveret byhotel med en stilfuld og hyggelig restaurant indrettet med antikke møbler og varme farver.

  Læs mere : Hotel Thisted
 • Hotel Amerika

  100,61 km

  At besøge det 4-stjernede Hotel Amerika er som at tage en rejse ind i en verden af ro, omgivet af smuk natur. Allerede på vejen ind gennem den gamle bøgeskov kan du mærke pulsen falde. Indenfor mødes du af en hyggelig og afslappet atmosfære i stemningsfulde lokaler med nærværende værter.

  Læs mere : Hotel Amerika