Vestfyns Hjemstavnsgaard
Gå i historiens spor
Den store firlængede Landmålergård på Vestfyns Hjemstavnsgård i Gummerup på Fyn adskiller sig fra andre frilandsmuseer ved, at gården ligger på sit oprindelige sted i landsbyen Gummerup.
Åbent hver onsdag fra kl. 10:00 - 14:00.
Gården udgør derfor en del af et gammelt landsbymiljø med gårde, der ikke blev flyttet ud i forbindelse med landboreformerne i slutningen af 1700-årene. Det er denne landsby og tvillingelandsbyen Køng, som danner ramme om den permanente udstilling.
Udover Landmålergården består museet også af Urmagerhuset fra Køng, smedjen fra Tårup og den tilflyttede tørvekove fra Haastrup. Urmagerhuset blev flyttet til hjemstavnsmuseet i 1973. Det er et usædvanligt smukt og velbygget hus, som særligt udmærker sig med sine mønstermurede tavl med opstregede fuger.
Landsbyernes udvikling fra de gamle landbrugssamfund med landsbyfællesskabet over landboreformerne, andelsbevægelse, højskolebevægelse og de moderne landsbyfællesskaber bliver fortalt gennem tekst og fotos fra området. Med henvisning til H.C. Andersens eventyr ”Vanddråben” fra 1847 er historien om Køng og Gummerup derfor historien om hele ”Verden” eller Danmarkshistorien fortalt i den lille vanddråbe – Køng og Gummerup. Men Køng og Gummerups historie adskiller sig også fra andre landsbyer på Fyn og i resten af Danmark. Udstillingen fortæller således om, hvordan en bølge af selvejerkøb i slutningen af 1700-årene førte til en eksplosiv vækst i nye bebyggelser i området på hele 61 % i perioden 1770-1805 mod 21 % på resten af Fyn.
Som en del af udstillingen vises den nye donation en smuk gammel Køngklokke og bl.a. Køng Bylaugs laugsskrin, dirigentklokke og byhorn fra 1849, som blev givet til museet i forbindelse med nedlæggelsen af lauget i 2005. I 2016 overtages gården af Hjemstavnsforeningen, der nu som forening med mange frivillige driver museet videre med masser af aktiviteter og praktiske opgaver i løbet af året.
Åbent hver onsdag fra kl. 10:00 - 14:00.
Sommeråbent i hele juli og 1 uge i august er der åbent hver tirsdag kl. 10 -14
Entre 25 kr. pr. person over 12 år.
Når der åbent på gården, er der rundvisning kl. 11 og 13 og kan bestilles hos bestyrelsen tlf. 61756152 (Janna Larsen) og koster incl. entre 50 kr. pr. person.
Der er ingen minimumantal.
Der blev rykket rundt på vogne, stillet trillebøre, vogne, snitskamler og en stor brændestak på gårdspladsen. Der blev flyttet møbler, skaffet møbler, indrettet med forskellige rekvisitter. Pigekammeret på 1. sal blev lavet til børneværelse. Væggene blev malet og 3 kanesenge blev sat derop. Ulla syede gardiner til alle rummene, fandt sengelinned, olmerdugsdyner osv. Der blev bestilt kornneg, som gården selv kunne levere, men de skulle lige høstet først. Der skulle også skaffes Morten Koch baller af halm og hø, samt uvaskede kartofler osv. De mange ændringer og dekorationer gav en helt anden gård, hvor man næsten fornemmede, at der var ”liv”. Indretningen af stuehuset blev totalt ændret, og den ændrede indretning bliver stående det næste års tid, så vi kan vise publikum rummene nøjagtig som de fremstår i den færdige film.
Normalt er der jo ikke dyr på gården, men hønsehuset fik liv af nogle smukke høns af forskellig race, og til flere af optagelserne skulle der også være gæs og grise på gårdspladsen, og en hest i hestestalden. Gæssene, grisene og hesten blev leveret når de skulle være med til optagelser, og hjem igen, når det var overstået. For filmselskabet en dyr måde at have dyrehold på, men nok den eneste måde, at gøre det på. Gården har ingen svinestald, og slipper man grisene løs i laden hvor der er lergulv, vil der ikke være gulv efter nogle timer. Hestestalden var brugbar for 50 år siden, men sådan står heste ikke i dag.
Gården og området måtte ikke se for velholdt ud, så græsset blev ikke slået, og murene ikke kalket og bindingsværket blev ikke stolpet af, så i næsten to måneder havde vi det skidt med, at det så sådan ud. Vi plejer jo at gøre vores bedste for, at vi har en vedligeholdt gård.
Efter en måned med forberedelser, blev det september, filmskuespillerne mødte op og parkeringspladsen blev fyldt med vogne, lift, m.m. Der blev rullet kabler ud, og optagelserne kunne begynde. Urmagerhuset bliv sminkerum og kaffestuen blev frokoststue og personale rum.
Normalt har Hjemstavnsgården åbent hver onsdag fra 10 – 14 og de frivillige arbejder fra 7.30 – 14, men i september var der ingen frivillige der måtte komme på gården. Kun i maskinhuset kunne vi få lov at lave noget. Al færdsel og støj omkring gården var forbudt, selv et aftenmøde måtte holdes privat, da der var aftenoptagelser ude. Når der var natoptagelser inde, bliv vinduerne dækket af med sort filt.
Vi takker Motor Aps, for godt samarbejde, og håber flere filmselskaber får øjnene op for, at vi har en Hjemstavnsgård som står helt autentisk, og som kan bruges til filmoptagelse når det drejer sig om handlinger som foregår i tiden 1750 – 1950.
Filmen får præmiere når biograferne åbner op igen
På rollelisten finder du blandt andre: Flora Ofelia Hofmann Lindahl, Thure Lindhardt , Ida Cæcilie Rasmussen, Kirsten Olesen, Lisbet Dahl, Stine Fischer Christensen, Emma Rosenzweig, Albert Rudbeck Lindhardt, Hanne Hedelund, Cyron Melville, Jesper Ashol, Kristine Wittenbjerg og en større gruppe fynske børn.
Opdateret af:
Udvikling Assens - VisitAssens info@visitassens.dk
- Vestfyns Hjemstavnsgaard
- Klaregade 23, Gummerup
5620 Glamsbjerg - vestfynshjemstavn.dk