Inkluderer pr. person pr. nat:
- Overnatning
Morgenmad er ikke inkluderet i værelsesprisen.
3,609756 af 5 stjerner
Inkluderer pr. person pr. nat:
Morgenmad er ikke inkluderet i værelsesprisen.
Klik på "Se kalender og priser"-knappen for at vælge datoer og se udvalget af værelser.
Se kalender og priser: Pris uden morgenmadHotel Dania er beliggende midt i centrum af Silkeborg, omkranset af byens pulserende liv, butikker, cafeer, seværdigheder, skov og sø. Hotellet fra 1848 fremstår i dag smukt gennemrenoveret, men den særlige charme og atmosfære er bevaret. Hotellets restaurant, Brasserie ”Underhuset” byder på gastronomi i særklasse.
Torvet 5, 8600 Silkeborg
Vis kort
Inkluderer pr. person pr. nat:
Inkluderer pr. person pr. ophold:
Opholdet er ekskl. drikkevarer.
Min. 3 dage/ 2 nætter
Inkluderer pr. person pr. dag:
Inkluderer pr. person pr. nat:
Minimum 3 dage / 2 nætter
Inkluderer pr. person pr. nat:
Inkluderer pr. person pr. nat:
Ingen refusion / ingen annullering/Brug af gavekort ikke muligt
Inkluderer pr. person pr. nat:
0,2 km
Under den kyndige københavnske kirkearkitekt V. Hardie-Fischers projektering og med arkitekt E. Hermansen som den lokale foretoges et omfattende restaureringsarbejde på Alderslyst Kirke i 1975-77.
Alle vinduer i kirke rummet er forsynet med glas mosaikker lavet af kunstneren Sven Havsteen-Mikkelsen.
På kirkegården er der opsat 4 stenskulpturer af Erik Heide.
Overgangen mellem kirkegård og sognehus er markeret med 12 steler, ligeledes af Erik Heide.
1,07 km
Silkeborg Slot, den første af sin slags, blev opført i 1385 som en simpel trækonstruktion med palisader. Senere blev det erstattet af et stenhus og i begyndelsen af 1500-tallet blev en hovedbygning i sten, en slotsgård og en staldgård tilføjet.
Silkeborg Slot fik besøg af flere kongelige gæster, herunder Frederik 2. og Christian 4., der ofte overnattede i hovedbygningen kaldet "Det Store Stenhus," især under jagtture i Midtjylland.
I løbet af 1600-tallet blev slottet hårdt beskadiget under svenskekrigene, da Silkeborg blev besat af svenske tropper, der hærgede bygningerne.
Den sidste rest af slottet blev nedrevet i 1726, efter at det havde forfaldet i årevis.
I dag er grundplanen for både hovedbygningen og slotsgården markeret med jordvolde.
Du kan besøge området via en bro over Gudenåen ved Silkeborg Langsø eller fra området Papirfabrikken.
1,23 km
Papirmuseet er en del af Museum Silkeborg og er et levende museum, hvor der stadig produceres håndgjort papir, og hvor du kan opleve det magiske øjeblik, når den mælkede vandmasse pludselig bliver til et ark papir. Du kan også gå på opdagelse i en udstilling om dansk papirfremstilling gennem tiderne og om Silkeborg Papirfabrik samt opleve skiftende udstillinger med relation til papirproduktion.
Du kan også komme op i tårnet på Papirmuseet, hvor du i 70 meters højde kan se Silkeborg fra oven. Papirtårnet ligger midt i den nye byden Papirfabrikken, hvor Silkeborg Papirfabrik opererede indtil år 2000.
Kom op i tårnet ved at booke en guide på forhånd.
1,26 km
Silkeborg Langsøs springvand er et af de største i Nordeuropa med evnen til at skyde op til 355.000 liter vand hele 30 meter op i luften. Springvandet består af i alt fem fontæner, der sender vandet op med forskellige styrker. Den midterste stråle når en højde på 30-33 meter, mens de øvrige når henholdsvis 20 og 3 meter.
Projektører i fontænerne sikrer et imponerende lysshow, hvor farverne skifter i henhold til et forudindkodet program, der varer cirka 35-40 minutter.
I dag er springvandet placeret foran Silkeborg Rådhuset på Søvej. Tidligere befandt det sig længere ude i søen, men det blev flyttet tættere mod land, da det forstyrrede fuglelivet i skoven.
Dog skabte denne placering nye udfordringer, da kraftige vindstød kunne sende vand direkte mod cyklister og bilister på vejen langs søen. Derfor er springvandet nu koblet sammen med en vejrstation, der automatisk slukker det, når vinden kommer fra en bestemt retning med for høj hastighed.
Normalt kan du se springvandet i aktion fra den 1. maj til den 20. september mellem kl. 12:00 og 24:00 samt i weekenderne fra kl. 9:00 til 24:00. Under større begivenheder som Regattaen og Riverboat Jazz Festivalen fortsætter springvandet ofte indtil kl. 3:00 om natten.
1,43 km
Gudenåen har været stemt op ved den nuværende Langebro i Silkeborg siden en gang i middelalderen. Her blev der etableret en vandmølle på stedet, hvor vandkraften blev udnyttet til at drive en kværn, der malede korn.
I forbindelse med etableringen af Silkeborg Papirfabrik i 1844 blev møllen nedlagt og vandkraften i stedet brugt til at drive maskinerne på fabrikken.
Da papirfabrikken lukkede i 2000 afgav de nye ejere af fabriksområdet frivilligt retten til at udnytte vandkraften. Den daværende opstemning blev fjernet og det samme gjorde et turbinehus på stedet. Hermed var der åbnet op for muligheden for at få etableret en længe ønsket passage for fisk og andre smådyr – en såkaldt faunapassage.Passagen blev åbnet i juni 2004. Den er med sine 90 m. den længste af slagsen i Danmark.
Der blev brugt 10.000 tons store kampesten, 200 tons jern, 300 tons beton og 20 tons træ til selve stryget, der leder vandstrømmen i zig-zag-form i et fald på ca. to meter fra havnen og ned til enden af stryget. Vandstrømmen styret automatisk af tre store stemmeporte, der sørger for at vandstanden kun svinger indenfor en på forhånd afgrænset højde.Ved siden af passagen er en kanal, der leder kanoer og både fra kammerslusen ved havnen og videre ud i åforløbet.
1,49 km
Det smukke alterparti er skåret i guldbelagt træ. Motivet er Kristus på korset flankeret af Jomfru Maria og apostlen Johannes. Nederst løber en frise med de 12 apostle omkring Jesus som frelser og dommer i midten.
De smukke glasmosaikker i apsis forestiller "den gode hyrde" og "Sædemanden". Bemærk også den flotte orgelfacade fra 1943, hvorpå den daværende konges våben ses.
Kirkens klokkespil består af 49 klokker og spiller hver dag kl. 8.00, 12.00, 14.00, 16.00 og 18.00.
1,51 km
Hjejlen er verdens ældste kulfyrede hjuldamper i drift. Den har sejlet på Silkeborgsøerne siden 1861, og man kan stadig høre den dybe tuden og de taktfaste plask fra skovlhjulene mod Gudenåens klare vand, når hele Søhøjlandets "gamle dame" lægger fra kaj. Når du stiger ombord på Hjejlen, vil du opleve, hvordan fyrbøderen kaster kul under kedlen, og maskinmesteren smører den gamle maskine - præcis som det er blevet gjort i mere end 150 år.
Gennem årene har s/s Hjejlen fået selskab af otte "søstre" med hver deres historie og hver deres charme. De er anderledes end hjuldamperen Hjejlen og viser udviklingen i bådebyggeri gennem tiden. Hver sommer er Hjejleflåden med til at skabe liv på de naturskønne søer, og det er spændende at kombinere den smukke sejlads på de forskellige både med frokost-stop og oplevelser undervejs.
Der er oplevelser i vente for både store og små, og oplevelserne bliver bedre af at blive delt med dem, man har kær. Så begiv jer ud på en dagsudflugt med madkurv, læn jer tilbage og nyd en dejlig kop kaffe på en rundtur eller lad sanserne få nye input til et spændende event ombord.
Man kan kalde det kvalitetstid. Man kan kalde det afslapning. Man kan kalde det mindfulness. Men - uanset hvad man kalder det, vil der være skønne minder i sigte.
Find din næste store oplevelse på deres hjemmeside her.
1,51 km
Cirkuspladsen på Kastaniehøjvej i Silkeborg bliver anvendt til arrangementer så som cirkusforestllinger, dyerskuer, koncerter og markedsplads for salg af fyrværkeri op til nytår. Under den årlige Country-festival bliver den også forvandlet til en midlertidig campingplads.
#danmarksoutdoorhovedstad #visitsilkeborg #visitaarhusregion
1,58 km
Den 6. maj 1950 blev der fundet et lig i en mose ved Bjældskovdal cirka ti km vest for Silkeborg. Politiet blev kontaktet af to brødre, der var ude for at grave tørv til brændsel, men som nu havde fundet et lig. Brødrene var overbeviste om, at afdøde var død for nylig, siden kroppen var så velbevaret.
De fortalte politiet, at liget var fundet 2,5 meter under tørven, og politiet var med det samme klar over, at sagen højst sandsynligt var mere passende for Silkeborg Museum. Derfor tog både politi og museumsfolk ud til mosen, og der var ingen tvivl om, at dette var et vigtigt fund. Derfor blev en arkæolog tilkaldt fra Aarhus, så udgravningen kunne foregå korrekt.
‘Tollundmanden’ blev opkaldt efter byen Tollund, hvor de to brødre, der fandt moseliget, kom fra.
Undersøgelser af Tollundmanden viste, at der var tale om en mand på mellem 30-40 år, der var blevet kvalt i den lædersnor, som han stadig havde om halsen. Senere scanninger af moseliget har vist, at han sandsynligvis blev hængt.
Det er uvist, hvorfor Tollundmanden blev hængt. Var det selvmord? Et offer til en gud? Eller havde han begået en forbrydelse? Dette får vi nok aldrig svar på, men det er måske noget af det, der er med til at bevare mystikken om ham og hans historie.
I dag er Tollundmanden udstillet på Museum Silkeborg og er kendt som et af verdens bedst bevarede moselig. Umiddelbart i nærheden af hvor Tollundmanden blev udgravet, havde man i 1930'erne også fundet et lig - ‘Ellingpigen’. Også hun kan ses på Museum Silkeborg.
Udstillingen er en samling af alt, hvad Museum Silkeborg ved om det berømte moselig. Der er desuden lavet en rekonstruktion af Tollundmanden, så man kan få en idé om, hvordan han kunne have set ud, da han levede.
Forskere fra Museum Silkeborg, Nationalmuseet, Moesgaard Museum og Aarhus Universitet har i en undersøgelse analyseret sig frem til, hvad Tollundmandens sidste måltid var: Grød, der primært bestod af byg samt bleg pileurt, hør og fisk, der enten er spist ved siden af eller i grøden. Prøverne viser, at maden var en smule brændt på. Derudover afslører fund af parasitæg, at Tollundmanden havde både bændelorm, spolorm og piskeorm.
der er så lidt vi ved! Var du mon høvding, præst eller træl ... Lyt her til Lars Lillholts facinerende sang til den unge Tollundmand.
3,39 km
I AQUA Akvarium & Dyrepark hyldes den danske natur. Du behøver slet ikke at rejse til regnskoven eller den afrikanske savanne for at kunne forundres og fascineres. Danmark har nemlig en unik natur fyldt med spændende dyr, som kan give dig fantastiske oplevelser, og som alle har en helt vild historie at fortælle dig… det handler bare om at lytte til den.
Alle fiskene lever i naturlige søer og ikke i akvarier. Så forholdene, du finder i søerne, er de samme som ude i naturen. Det gælder også ude i den skønne park, som er fyldt med fugle, pattedyr og ikke mindst danske planter. AQUA Akvarium & Dyrepark er direkte forbundet med naturen, helt bogstaveligt, og her følger livet årstidernes gang. Der venter derfor altid en ny og fascinerende oplevelse, når du besøger AQUA Akvarium & Dyrepark.
4,6 km
Gudenåsystemet giver mange muligheder for korte og længere ture og byder på fantastiske oplevelser for store og små.
Gudenåen er ca. 160 km og det nærmeste, vi i Danmark kommer en "rigtig" flod. Åen udspringer i Tinnet Krat nordvest for Tørring og har sit udløb i Randers Fjord ved Randers Bro.
Herfra strækker Gudenåen sig ud i Randers Fjord og danner et floddelta med en række småøer. Dette delta er et af de få store indlandsdeltaer i Danmark, da det er dannet ved udmundingen i Randers Fjord og ikke direkte i havet.
Deltaområdet omfatter de lave strandenge og marker ved Uggelhuse og Grund Fjord, men det er vanskeligt at fastlægge den præcise grænse for, hvor langt deltaet strækker sig ind i ådalen. Hvis man tager tilløbet fra Nørreåen som grænse, hvor Gudenåen allerede har nået havniveau, er deltaet mere end 15 km langt.
Før i tiden var Gudenåen en af Jyllands hovedveje med bopladser og siden landsbyer langs floden. Det var især tørv og landbrugsvarer og, med etableringen af Papirfabrikken i Silkeborg i 1844, papir, der blev transporteret. I dag tiltrækker Gudenåen mange turister og over 10.000 ror årligt på åen i enten kano, kajak eller robåd.
I kan ro hele turen fra Tørring til Randers – eller I kan tage en mindre bid af åen.
Gudenåen kan udforskes i egen kano, kajak eller robåd eller I kan leje kanoer, kajakker og robåde på time- og dagsbasis flere steder langs Gudenåen. Blandt andet i Ry og Silkeborg.
Fra Klostermølle syd for Ry til udmundingen i Randers kan åen deles i tre strækninger:
De fleste sejler mellem 15-20 km per dag. Det svarer til 4-5 timers sejlads plus pauser. Hver af de tre stækninger kan derfor sagtens deles op i flere bidder afhængigt af kræfter og humør.
Ønsker I viden om Gudenåens sydlige strækning fra Tørring til Klostermølle, så læs mere her.
Gudenåen er en af Jyllands naturperler. Åen er hjemsted for flere end 80 plantearter, heraf 44 vandplantearter. Blandt hyppigt forekommende arter kan nævnes sumpplanterne brudelys, grenet pindsvineknop og høj sødgræs.
Gudenåen og søerne har et meget rigt fugleliv, og I kan sagtens være heldige at møde blandt andet den lille, farvestrålende isfugl, og den smukke gule vipstjert, hvis I færdes roligt og opmærksomt.
Gudenåens fiskebestand er meget artsrig med bl.a. laks, ørred, ål, stalling, brasen, skalle og aborre m.v. Fra Bjerringbro (Tangeværket) til Randers fanges der traditionelt masser af laks.
Tag med når filminstruktør Tomas Villum Jensen og komiker Jonas Schmidt tager turen på Gudenåen på ni dage. I sommeren 2020 kunne du følge makkerparret på deres storslåede tur på Gudenåen - se med her.
Alle motordrevne både, der bruges på Gudenåen og på Silkeborgsøerne, skal være registrerede. Derfor skal din båd have et gæstenummer.
Læs meget mere her om bådregistrering og gæstesejlads.
På vandet, i vandet og langs vandkanten - alle aktiviteter og informationer du har brug for, finder du på siden www.oplevgudenå.dk. Det hele er samlet inklsiv et super godt kort, hvor du kan klikke dine interesser og ønsker til og fra alt efter, hvad du har behov for.
OplevGudenå.dk - Mere end 500 oplevelser langs Gudenåen.
Sagnet siger, at Gudenåen har fået sit navn efter en ustyrlig fyr, der hed Gudar. Han bortførte pigen Else fra hendes fars hus i Tinnet Krat, hvor åen har sit udspring.
Gudar bandt pigen til en kærre, og for at forvirre forfølgerne kørte han i indviklede sving og slyngninger. Men pigens far søgte hjælp hos en klog mand i Tørring, som kaldte bække og kilder sammen og bad dem om at vise vej. Vandet nåede Gudar ved Randers Fjord. Gudar og hesten druknede, mens den skønne Else slap fri. Sådan fik Gudenåen sit krogede forløb.
12,22 km
Himmelbjerget blev frem til midten af 1800-tallet opfattet som Danmarks højeste punkt. Med sine 147 meter over havet er det sagnomspundne Himmelbjerg bestemt også en imponerende kæmpe, og den får tilføjet bjergromantik af den stejle bakke ned mod den smukke Julsø.
På toppen af Himmelbjerget står Himmelbjergtårnet, der er 25 m højt og rejst som minde over kong Frederik den syvende, der den 5. juni 1849 gav det danske folk dets frie forfatning.
Det er dog ikke kun fra selve Himmelbjerget, du har mulighed for at nyde en fantastisk udsigt. Skovene syd for selve bjerget gemmer på flere fantastiske udsigtspunkter og gode muligheder for at komme væk fra de livlige besøgsområder.
Området omkring Himmelbjerget har et stort og mangfoldigt stisystem, hvor du kan gå både mindre rundture eller sammensætte længere ture ved at kombinere flere ruter sammen. Du kan få et godt overblik over de markerede vandrestier i Naturstyrelsens folder Himmelbjerget, Sletten og Slåensø.
Besøg også BestigBjerge.dk, kast dig ud i den 52 km lange Himmelbjergrute rundt om søerne, eller lad dig inspirere af de mange andre aktiviteter i Søhøjlandet her.
Selve navnet Himmelbjerget optræder på skrift allerede i begyndelsen af 1700-tallet, hvor der blev afholdt en dramatisk ulvejagt på bjerget. Det er altså et gammelt lokalt stednavn og ikke en romantisk betegnelse indført af de første turister.
Himmelbjerget har gennem generationer været et yndet udflugtsmål og allerede i slutningen af 1830’erne gjorde digterpræsten St. St. Blicher bjerget berømt som rammen om sine folkemøder. Nu om dage mødes folk stadig på bjerget for at hylde demokratiet og grundloven. Landskabsmalerne udbredte kendskabet til stedets herligheder gennem deres skildringer af bakker, skove og udsigter. Siden kom ølboder, pavilionner, hotel, iskiosker og souvenirbutikker til.
Ved at studere mindestenene på Himmelbjerget kan man også få indsigt i, hvordan Det danske Riges Grundlov blev til – og endda få historien lige i øret som en podcast. Læs og hør f.eks. mere om St. St. Blichers mindesmærke på Himmelbjerget, eller læs mere om Kvinde Egen, som blev plantet i 1915.
Himmelbjerget er ifølge nordisk mytologi det højeste bjerg i gudernes verden, kendt som Asgård. Ifølge myten bor guden Heimdal på Himmelbjerget og vogter over Asgård for enden af regnbuen Bifrost, for at forhindre jætter i at snige sig ind.
Kombinér oplevelsen med en tur i en af Hjejlebådene, som det har været skik siden 1861.
Hjejleselskabet har siden 1861 sejlet turister til Himmelbjerget. Derfor har der også helt tilbage i 1800 tallet eksisteret souvenirboder på stedet. Det var dengang en udløber af lokalområdets træskoproduktion, hvor træskokarlene snittede små figurer og "Himmelbjergstokke", som blev solgt til turisterne.
Se sejltider og køb billet her
Med moderne måleredskaber har man fundet frem til, at det er Møllehøj (170,86), Yding Skovhøj (170,77) og Ejer Bavnehøj (170,35), der er de højeste punkter i Danmark - og alle ligger de i Søhøjlandet.
Læs mere om Søhøjlandes bjerge her.