Hotel Tønderhus

I centrum af Marskens hovedstad ligger Hotel Tønderhus. Én af hotellets stolte traditioner er at kræse om gæsterne fra første færd. I den hyggelige restaurant serveres velvære med et glimt i øjet. Tønder er et naturligt udgangspunkt for store oplevelser, f.eks. Sort Sol i det barske marskland.

Jomfrustien 1, 6270 Tønder

Vis kort
Se kalender og priser: Hotel Tønderhus
  • Sydjylland
  • Syddanmark
  • Jylland
  • Sønderjylland
  • City Break
  • Superpris
  • halvpension-tilbud
  • Miniferie
  • Gastronomi
  • Weekendophold

Hotellets faciliteter

  • Handicapvenligt
  • Fitness-faciliteter
  • Gratis internet
  • Gratis parkering
  • Ladestik til el-bil
  • Restaurant
  • Lån/leje af cykel
  • Lufthavn: 45 km
  • Tog: 500 m
  • Busstop: 0
  • Badestrand: 30 km
  • Fiskeri: 1 km
  • Golf: 3 km
  • 62 Værelser

Ophold og overnatninger påHotel Tønderhus

Oplev Tønder og den skønne natur ved Vadehavet

I det sønderjyske marskland ved Nationalpark Vadehavet ligger Hotel Tønderhus centralt i byen Tønder, og blot 5 km fra grænsen til Tyskland. Hotellet er derfor et perfekt udgangspunkt for at udforske den spændende historie i det legendariske grænseland. Den barske natur med marsklandets og vadehavets fantastiske flora og fauna er en oplevelse i særklasse, ikke mindst når der er Sort Sol med titusindvis af stære, som slår sig til ro for natten.

Hotellet er med andre ord stedet, hvis du har brug for et pusterum fra hverdagens stress og jag. Fra det øjeblik du træder ind ad døren, bliver du kræset om og hotellet skaber de perfekte rammer for dig, der vil nyde tosomheden eller samværet med venner og familie i kombination med den bjergtagende natur, hvor der er højt til himmelen og vadehav, så langt øjet rækker.

Hotel Tønderhus har egen restaurant, og her går husets professionelle kokke og tjenere ikke på kompromis med kvaliteten. Her serveres velvære med et glimt i øjet, og køkkenet anvender kun de bedste råvarer, som er afstemt efter årstiden og lokalområdets udbud. Frokosten kan f.eks. være et stjerneskud, en pariserbøf eller en sønderjysk æggekage med det hele, og på aftenmenukortet finder I eksempelvis Vesterhavs rødspætte og Tournedos af dansk kvie.

Tønder fik lybsk stadsret allerede i 1243, og den er dermed landets ældste købstad. Oprindelig havde byen havn og direkte adgang til havet, men det ophørte med digebyggeriet vest for byen i 1550'erne. Til gengæld kan byen og dens gæster glæde sig over de mange smukke og velbevarede gavlhuse fra 1600- og 1700-tallet, hvor byen oplevede en opblomstring på grund af den omfattende knipleindustri.

I hotellets stemningsfyldte lokaler er det muligt at afholde både store og små fester, bryllupper, konfirmationer, barnedåb, receptioner og konferencer.

Hotel Tønderhus har 62 værelser, alle med bad, hårtørrer, buksepresse, minibar, radio/tv og trådløst internet. Der er også mulighed for at spille billard på hotellet. Der er mulighed for at parkere gratis på hotellets egne parkeringspladser, samt de offentlige parkeringspladser ved siden af hotellet, hvor der også er installeret ladestandere. Vært: Martin Fuhlendorff.

Attraktioner i nærheden af Hotel Tønderhus

  • Foto: Rømø-Tønder Turistbureau

    Amtmandspalæet - Tønder

    0,04 km

    Amtmandspalæet er opført i 1767 af arkitekt J.G. Rosenberg. Tidligere bolig for amtmand grev U. A. Holstein. Det er opført i Louis Seize stil og står helt uændret.

    Det er et smukt palæ i Louis Seize stil opført efter tegninger af arkitekt J. G. Rosenberg og N. H. Jardin. Frontsiden ud mod Jomfrustien og bagsiden ud mod haven svarer næsten helt til hinanden med vinduer, dør, trappe, og frontispice. 

    Siden ud mod Jomfrustien adskiller sig dog ved at der over hoveddøren sidder en sandsten med et relief af en vase indfattet i en musling, og ved at der øverst i frontispicen sidder en sandstens udsmykning, med en medaljon med et kvindehovede i profil omkranset af to guirlander. Palæet står helt uændret siden 1768, men gennemgik en omfattende restaurering i 1950, og blev derpå fredet.

     

    I dag huser bygningen Skorstensfejerlauget af 11. februar 1778.

    Læs mere : Amtmandspalæet - Tønder
  • Skulpturhaven - Tønder

    0,09 km

    Skulpturhaven er et område omkring Amtmandens have, Bachmanns Vandmølle og Vidåen, der danner rammerne omkring en række smukke skulpturer i Tønders bymiljø.

    I 2008 nedsatte Tønder Handelsstandsforening et Kunstudvalg, der med overskuddet fra foreningens 100-års jubilæum i 2006 skulle arbejde for en kunstnerisk udsmykning af det offentlige byrum i Tønder.

    Startkapitalen på 75.000 kr. er siden vokset til kunst i millionklassen, spændende fra den første fine "Emma", som kigger ud over sin by - til den senest indviede, seks meter høje, "Kongen og Dronningen" af svenske Claes Hake.

    Læs mere : Skulpturhaven - Tønder
  • Foto: Rømø-Tønder Turistbureau

    Bachmanns Vandmølle - Tønder

    0,1 km

    Bachmanns Vandmølle også kaldet Visemøllen blev bygget 1598. Oprindelig vandmølle under Tønder Slot.

    Møllen benyttes nutildags til forskellige musikalske arrangementer bl.a. i forbindelse med Tønder Festivalen. Kan kun beses udefra. Arkitekt ukendt. Restaureret 1996 af arkitekt Steffen Søndergaard..

    Læs mere : Bachmanns Vandmølle - Tønder
  • Foto: Rømø-Tønder Turistbureau

    Marens Hægte - Tønder

    0,1 km

    Skulpturen er financeret af Ny Carlsberg fondet og udført af kunstneren Jørgen Hansen født i 1945..

    Læs mere : Marens Hægte - Tønder
  • Foto: Rømø-Tønder Turistbureau

    Kunstmuseet - Tønder

    0,1 km

    Kunstmuseet i Tønder udstiller den bedste kunst fra den Nordiske verden fra ca. 1880 til i dag. Museet viser desuden særudstillinger med værker fra den rige designtradition i Norden. Alle udstillinger præsenteres i store, lyse og sanselige rum, der i sig selv slår en nordisk tone an. Bygningen er fra 1999. I samme bygning findes Tønder kulturhistorisk museum.

    Vandtårnet er i dag indrettet som museum for den berømte møbelarkitekt Hans J. Wegners stolegave anno 1995. Gaven består af de 37 stole, som han mente ville repræsentere hans design på bedste vis i fødebyen Tønder.

    Læs mere : Kunstmuseet - Tønder
  • Foto: Rømø-Tønder Turistbureau

    Skulptur Foden - Tønder

    0,1 km

    Foden er udført af Svend Wiig Hansen, (1922-1997), som var født i Møgeltønder, og han havde af den grund ofte haft sin gang på Sønderjyllands Kunstmuseum, som han følte en særlig tilknytning til.

    Foden er udført i bronze i 1996 og måler 2,93 m i højden, 1,09 m i bredden og 1,47 m i dybden.

    Læs mere : Skulptur Foden - Tønder
  • Foto: Rømø-Tønder Turistbureau

    Kulturhistorie - Tønder

    0,13 km

    Her ses sølv, Tønderkniplinger, møbler, fajance og hollandske fliser, som er produceret eller importeret til området i forbindelse med den blomstrende søfart og handel, som egnen oplevede i 1700 og 1800-tallet. I den ældste del af museet - den gamle portbygning til Tønderhus fra 1500-tallet - kan man opleve Tønders gamle byfængsler, der er bevaret, som de så ud i 1916.

    Fra Vandtårnet har man udsigt over museerne, slotsbanken og hele Tønder-egnen.

    Læs mere : Kulturhistorie - Tønder
  • Foto: Rømø-Tønder Turistbureau

    Uldgade i Tønder

    0,16 km

    Uldgade er nok den mest maleriske af alle Tønders smukke gader og stræder. Gaden er brostensbelagt, og husene vender gavlen med de pudsige karnapper ud mod gaden. Det hang sammen med, at matriklerne var lange og smalle, og husene typisk indrettet med indgang og opholdsstue mod gaden og stadsstue mod gården.

    I Uldgade og de andre sidegader boede byens håndværkere og småfolk, mens de store købmænd havde deres langt større huse langs hovedgaden Storegade. 

    Læs mere : Uldgade i Tønder
  • Foto: Rømø-Tønder Turistbureau

    Den Angelske Gård - Tønder

    0,21 km

    Den Angelske Gård er opført i 1793-1794 for købmand Hans Jensen Angel.

    I 1905 blev bygningen indrettet til sæde for Tønder Handelsbank. Den toflløjete fyldingsdør i rig ornamenteret Louis Seize stil falder i øjene. Huset i dag huser et advokatkontor.

    Kan derfor kun beses udefra..

    Læs mere : Den Angelske Gård - Tønder
  • Foto: Jørgen Jensen

    Borgmester Richtsens Hus - Tønder

    0,24 km

    Huset er opført i 1777 af den rige kniplingshandler og borgmester Carsten Richtsen.
    Stor 2-etages barokbygning med store karnapper og en flot sandstensportal med rokokoornamenter og døre. Vel nok byens flotteste hus.


    Huset ligger ikke blot geografisk i grænselandet, men er også arkitektonisk en hybrid sammensat af flere forskellige stilretninger og påvirkninger. Som et vidnesbyrd om Syddanmarks kulturelle og arkitektoniske udvikling er den ikke bare af regional, men også af national betydning og som sådan umistelig for den danske kulturarv.

    Kan kun ses udefra..

    Læs mere : Borgmester Richtsens Hus - Tønder
  • Foto: Rømø-Tønder Turistbureau

    Drøhses Hus - Tønder

    0,28 km

    Drøhses huset genåbner d. 22 Marts 2024!!

    Drøhses hus blev opført i 1672 af amtsskriver Friedrich Jürgensen. Gavlhuset blev bygget midt på hovedgaden i Tønder.

    Huset er opkaldt efter boghandler F.W.E Drøhse, der købte det i 1859.

    Indretningen følger vestslesvigsk byggeskik med en gang, ”dielen”, som går gennem hele huset i stueetagen, en karnapstue, ”æ dørns”, der vender mod hovedgaden, og den fine stue, ”piselen”, vendt mod havesiden. Huset er indrettet med ældre møbler og malerier.

    Det gamle køkken med ildsted er bevaret, og går du en tur i kælderen, kan du både se en udstilling om arkitektur i Tønder, en bymodel og en samling af jernovne. I ”piselen” og på første sal er der som regel kniplingsudstillinger.

    Husets 2. sal med den imponerende loftskonstruktion er indrettet som studiesal, hvor der bl.a. undervises i knipling.



    Læs mere : Drøhses Hus - Tønder
  • Kagmanden - Tønder

    0,34 km

    Helt frem til 1800-tallet indtog byens kag eller skamstøtte en central plads i bybilledet i en lang række nordeuropæiske byer. Kagen var en muret forhøjning, hvor lovovertrædere blev kagstrøget - dvs. lænket til en skamstøtte og pisket af bøddelen, hvorefter vedkommende mistede sine borgerlige rettigheder og måtte forlade bysamfundet. Det var ofte ganske banale lovbrud, der medførte kagstrygning i gamle dage.

    I 1813 gribes i Tønder en skomagerlærling i æblerov. Som straf skal han piskes offentligt og stå i gabestokken en time. Men i dette tilfælde lod man dog nåde gå for ret. Dommen ændredes til tre dages fængsel på vand og brød, og skomager lærlingen fik således lov til at udstå sin læretid. Anderledes gik det en ung pige, som i 1865 havde begået et mindre tyveri. Hun måtte i gabestokken med deraf følgende konsekvenser.

    På selve skamstøtten anbragte man i visse tilfælde en kagmand - en udskåret træfigur, som skulle minde borgerne om at holde sig loven efterrettelig. Tønder fik sin sidste kagmand i 1699. 8 mand og 6 heste slæbte en egestamme ind til træskæreren, der skar figuren som en gottorpsk profos (=soldat, der måtte fuldbyrde pådømte små straffe).

    Hvor længe figuren har haft sin plads på Torvet vides ikke. Som den eneste bevarede kagmand i Danmark befinder original figuren sig i dag på Tønder Museum - et værdifuldt minde om fortidens retsopfattelse..

    Læs mere : Kagmanden - Tønder