Kultur kommer af det latinske begreb ”cultura” og betyder oprindeligt ”det dyrkede” som en modsætning til natur. I dag bruger vi også begrebet kultur som ”dyrkelse af ånden og sjælen”. Og kultur er blevet et vigtigt parameter for os – ikke mindst når vi er turister. Vi vil have kulturoplevelser, når vi holder ferie. Det kan være alt fra arkitektur og byer, lokal mad og traditioner, musik og populærkultur til naturfænomener.
Kirker, kalkmalerier, byvandring og museer
I Danmark har vi cirka 2500 kirker spredt ud over det ganske land. De første kirker var af træ, og de ældst bevarede er lavet af kampesten, granit og kridtsten. Fra 1200-tallet blev kirkerne bygget af teglsten. Mange danske landsbykirker rummer en imponerende rigdom af synlige kalkmalerier, så der er mulighed for at opleve middelalderlig kirkeudsmykning uanset hvor, du er i Danmark.
I de større byer kan du komme på byvandring med lokalkendte guider. I Aarhus og København har du endda mulighed for at komme på guidet tur med en hjemløs, som viser dig noget af byens bagside. Er du/I til museer, så har børn og unge under 18 år gratis adgang til de statslige og statsanerkendte museer i Danmark. Enkelte museer har også gratis adgang for voksne på visse dage.
Vandreture, Margueritruten, Nationalparkerne og kanosejlads
Danmark er et godt vandreland, fordi de fleste naturområder er offentligt tilgængelige. Der er mange afmærkede ruter, og der er ikke langt mellem muligheder for overnatning og proviantering. Der findes også vandreruter på flere danske øer. Er du i bil og har god tid, kan man følge skiltene på Margueritruten, der leder forbi mere end 200 af Danmarks største seværdigheder og gennem smuk natur.
Danmark har fem nationalparker, der rummer nogle af vores mest enestående og værdifulde naturområder og landskaber. Nationalparkerne er åbne for alle året rundt. Du skal ikke betale entré og kan færdes til fods, på cykel, på hest og i bil. En anden måde at opleve landskabet på er fra en kano. For eksempel i Gudenåen, der snor sig 146 kilometer fra Tørring syd for Silkeborg til udløbet i Randers Fjord.
Læs også: Tema: Dejlige Danmark
Sort sol, hjorte i brunst og åbne haver
I det sydvestlige Jylland kan du forår og efterår opleve et fascinerende syn, når stære i enorme flokke samles for at overnatte. Fænomenet kaldes Sort Sol, og der er størst chance for at se det i Tøndermarsken, men også omkring Ribe, ved Rømødæmningen og den sydlige del af Ringkøbing Fjord.
Fra juli til november kan du i de danske dyrehaver opleve hjortearter, når de kommer i brunst. Det er rådyr, krondyr og dådyr, og det er unikt for Danmark, at vi kan komme så tæt på, fordi dyrene er vant til mennesker, men samtidig har en naturlig adfærd. Omkring 500 private og offentlige haver åbner hvert år op for besøgende, og her kan man både få en havesnak og møde danskere i privaten.
Ravjagt, fossiljagt, skattejagt og stjernehimlen
Danmark har en samlet kystlinje på mere end 7.000 km. På alle danske strande, hvor det blæser meget, har man året rundt mulighed for at finde rav. Den jyske vestkyst er det bedste sted, men også langs Kattegats og Østersøens kyster er der rigtig gode chancer. Du kan også lede efter fossiler. Det er især søpindsvin og nåle fra dem samt vættelys, som er en del af rygskjoldet på en blæksprutte, du kan finde ved stranden.
Ved hjælp af GPS'en i din smartphone kan du tage på skattejagt overalt i landet. Der er tusindvis af skatte gemt, og du finder flere oplysninger på geocoahing.com. Specielt i vintermånederne, hvor det bliver tidligt mørkt, men også forår og efterår er det en god tid for stjernekikkeri. På en skyfri nat kan man med det blotte øje se mere end 3.000 stjerner på himlen.
Syv attraktioner på UNESCOs verdensarvliste
UNESCOs verdensarvliste indeholder de mest bevaringsværdige og unikke kulturmindesmærker og naturforekomster i verden. Danmark har syv attraktioner på listen. Byen Christiansfeld, der blev grundlagt i 1773 af de tyske herrnhutere (Brødremenigheden) på foranledning af Kong Christian VII, deraf navnet Christiansfeld. Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland kaldes af UNESCO ”et usædvanligt og velbevaret eksempel på, hvordan den europæiske baroks værdier blev omsat i design af naturen.” Jelling-stenene, der også kaldes "Danmarks dåbsattest", fordi det er mejslet ind i stenene, hvordan Kong Harald omkring år 965 kristnede danskerne. Roskilde Domkirke, der har været den danske kongefamilies gravkirke i århundreder. Det gamle kongeslot Kronborg er verdenskendt som Hamlets og Shakespeares slot. Stevns Klint er en unik kilde til en dramatisk epoke i Jordens historie. Vadehavet er et af verdens 10 vigtigste vådområder, hvor tidevandet to gange i døgnet flytter enorme vandmasser og danner basis for et helt unikt dyreliv.
Læs også: Tema: UNESCOs verdensarvsliste