Lyset er magisk, og der er højt til himlen i Nordjylland. Kigger du op er der stor chance for at se flere majestætiske ørne svæve højt over markerne. Ørnereservatet tæt på Tversted Klitplantage tæller 100 ørne og falke og tilbyder et show, hvor man kan komme helt tæt på rovfuglene.
Lyset, havet, naturen og sandets enorme kræfter
Skagen er kendt for sit lys, en enestående natur og de hvide strande. Det er her, Grenen ligger, hvor Vesterhavet og Kattegat mødes. Lidt uden for byen ligger Skagen Odde Naturcenter, der er tegnet af Danmarks mest berømte arkitekt Jørn Utzon. Her formidler man både kunst og design og områdets natur. Her ligger også landets næsthøjeste fyrtårn, hvor du kan komme 210 trin og 46 meter op over havet.
Lidt syd for Skagen på Kattegatsiden ligger den tilsandede kirke, hvor kun tårnet rager op over sandet. Lidt længere sydpå ud mod Vesterhavet ligger Råbjerg Mile, som er en kæmpe vandreklit og endnu et monument over sandets ødelæggende kraft.
Læs også: Vesterhavet: Den mest storslående natur i Danmark
Skagensmalerne, Anchers Hus, Drachmanns Hus og Skagens Museum
Skagen rummer adskillige museer heraf flere, der beskæftiger sig med de berømte Skagensmalere. I slutningen af 1800 tallet, hvor Skagen kun kunne nås med hestevogn, besøgte mange kendisser byen – heriblandt H.C. Andersen, der i samtiden skrev: ”Er du maler, da følg os herop. Her er motiver for dig. Her er sceneri for digtning.”
Mange af 1800 tallets unge malere søgte til Skagen, og der opstod en koloni af malere i byen. Dengang boede de på Brøndums Hotel, der var byens eneste, og her kan du fortsat se en række originale malerier fra den tid. Skagensmalernes historie kan også opleves i Anchers Hus, Drachmanns Hus og i Skagens Museum.
Kunstmuseum, Utzon Center, Musikkens Hus og Nordkraft
I Nordjyllands største by Aalborg kan du opleve nutidens kunst i form af graffitikunstværker og streetart kunst, der breder sig over byens vægge, og Aalborg er fuld af moderne arkitektur af høj klasse. Eksempelvis Kunsten, som er det eneste kunstmuseum udenfor Finland tegnet af deres stjernearkitekt Alvar Alto.
På havnefronten har byens berømte søn og Danmarks stjernearkitekt Jørn Utzon tegnet Utzon Center, som blev hans sidste værk. Lidt længere henne ad havnefronten ligger Musikkens Hus tegnet af den internationalt berømmede hollandske tegnestue Coop Himmelblau, og ved siden af den ligger Nordkraft, der engang forsynede aalborgenserne med elektricitet. Her byder man i dag på koncerter, litteraturfestival, kunstudstillinger, idræt, film og meget andet.
Læs også: Aalborg: Arbejderbyen er blevet kulturby
Stygge Krumpen, middelalderklostre og herregårde
Vil du på opdagelse i middelalderen har Nordjylland adskillige kirker og klostre, som er et besøg værd. I Aalborg ligger Gråbrødrekloster Museet under byens travle gågade. Lige syd for Limfjorden kan du besøge Vitskøl kloster, der rummer mere end 1000 års historie. Cisterciensermunke anlagde klostret i 1000-tallet, der i dag bliver brugt som erhvervsskole.
Tæt på Løkken ligger Børglum Kloster, der blev grundlagt af præmonstratenserordenen i 1200-tallet. Den sidste katolske biskop på stedet var Stygge Krumpen. Ordenen oprettede også et nonnekloster i Vrejlev, der ligger 14 km øst for Børglum. Nordjylland har også flere velholdte slotte og herregårde som eksempelvis Voergaard Slot, Dronninglund Slot, Kokkedal og Herregården Bratskov.
Gastronomi af høj klasse, fællesspisning og gårdbutikker
Hav og natur sætter sit præg på den nordjyske gastronomi. De lokale råvarer er muslinger fra Limfjorden, fisk og skaldyr fra havet, kartofler fra Vildmosen, svampe fra skovene, frugt og grønt fra lokalområdet, charcuteri fra kødkvæg og mejerier, der producerer ost, smør og is af høj klasse. I hele regionen er der et stort udbud af gårdbutikker, som sælger de lokale specialiteter.
Hvis du stopper op ved nogle af de mange lokale ildsjæle, kan du få sig nogle gastronomiske oplevelser. For eksempel ved Vavasgaard, der ligger på Skagensvej 88 tæt på Tversted. Her kan du om morgenen købe nybagt surdejsbrød og hjemmelavet marmelade. Om aftenen er der servering eller fællesspisning i en af gårdens længer.
I Sørig Gl. Skole få kilometer derfra ad Tuenvej ligger et keramikværksted, der drives af Dorthe Hansen. Hun står hver dag tidligt op og bager de mest fantastisk kager, som du spise i hendes stemningsfulde blanding af keramikshop og café.
Læs også: Dansk gastronomi er madoplevelse i verdensklasse