Tag på ø-ferie i Danmark og plej din krop og sjæl

Du finder en helt særlig ro og afslappethed på øer, du kun kan komme til med båd. Og så byder øerne bl.a. på storslåede gåture, sublime cykleruter og lystfiskeri af høj klasse. En ø-ferie i Danmark er den rene luksuspleje af krop og sjæl.

Hoteller på de små danske øer

Der er desværre ingen ophold ledige

Det kan være magisk, når du står på en lille færge og ser den glide langsomt ud af havnen og sætte kurs mod en ø. Som om, du rent mentalt slipper fortøjningerne til hverdagen, sænker skuldrene, nulstiller hjernen og giver dig hen til eventyret, der venter et sted derude på havet. 

Og magien fortsætter, når båden har lagt til på øen. For typisk vil du mærke samme afslappede attitude hos øens indbyggere. Som om du nærmest smelter sammen med øen og dens indbyggere – måske i en fælles forståelse for, at hvis færgen ikke sejler, er I bundet sammen i en fælles ø-skæbne.

I hvert fald virker en ø-ferie i Danmark som mere end almindeligt afstressende for mange af os. Uanset om du er på en dagstur fra fastlandet, et weekendophold, en miniferie eller tilbringer flere uger af din sommerferie på en ø. Der findes cirka 70 beboede øer i Danmark. Alle med deres særpræg. Her får du en guide til tre øer, der er særligt værd at besøge.

Læs også: Et romantisk weekendophold er godt for dit parforhold 

Samsø er øen der kan det hele

Midt i Danmark ligger øen Samsø, der - sammen med Bornholm - må betegnes som øen, der kan det hele. Ikke alene kan du sejle til Samsø både fra Hov i Jylland, tæt på Aarhus og Kalundborg på Sjælland. Samsø rummer også fantastisk vandring, cykling, lystfiskeri. Her er et livligt lystsejlermiljø, og Samsø har charmerende små byer og flere rigtigt gode restauranter. 

Midt på Samsø ligger ”hovedstaden” Tranebjerg, der har det største butiksliv og flest dagligvarebutikker. Mange ferierende vælger dog at bo i og omkring Ballen, der i sommerhalvåret er en livlig havneby på østkysten med en rigtig god strand og flere udmærkede restauranter med havudsigt.

På den nordlige del af øen ligger Nordby, der med sit gadekær og puttenuttede småhuse er som hevet ud af et eventyr. Herfra udgår nogle af øens mest fantastiske gåture i et kuperet og frodigt istidslandskab. 
Du kan gå direkte fra Nordby og bruge 5-6 timer på at gå rundt om hele nordøen. Du kan også vælge en af de andre afmærkede stier, der er kortere, men som stadig fører dig gennem noget af landets bedste vandreterræn. Og vil du bare nyde udsigten, kan du køre nogle få kilometer ud af Nordby ad grusveje og gøre holdt ved (fyret) eller øens nordligste punkt, Issehoved.

Samsø er en fantastisk cykel-ø

Lige som Bornholm er Samsø en fantastisk ø for cykelturister. Her er bogstaveligt talt kun få kilometer mellem hver by. Her er et netværk af små hyggelige veje med fin asfalt, og som er stort set uden biltrafik. Det er ualmindeligt hyggeligt at cykle gennem skove og mellem marker og forbi boder med kartofler og jordbær til nogle af Samsøs flotteste attraktioner – for eksempel fuglereservatet ved Besser Rev. Eller Vesborg Fyr tæt på øens sydspids. 

For lystfiskere er Samsøs kyst lidt af en perle. Det vides ikke, om man rent statistisk fanger mere her end på andre gode fiskepladser i Danmark. Men til gengæld er naturoplevelsen second-to-none på Samsø. Lige som det gælder for de fleste danske kyster, vil fiskeren typisk gå efter at fange havørred, hornfisk og makrel og måske et par gode torsk en lun sommeraften. Tag dig ikke af, hvor turistbrochuren har placeret en fisk på kortet, men vælg de steder, du selv tror mest på.

Det er let at få en hel uge til at gå på Samsø. Mellem de mange naturoplevelser kan der måske blive plads til et slag golf, lidt hængen ud på marinaen eller på stranden i Ballen. Gå på cafe i Tranebjerg. Og hvis pengene er til det, et besøg på øens fineste restaurant, Ilsemade, på øens vestkyst lidt syd for Sælvig. 

Læs også: Cykelferie i verdens bedste cykelland

Fanø er som at komme til en anden verden

Det tager kun ti minutter at sejle til Fanø fra Esbjerg. Men hold da op, hvor det føles som at sejle til en helt anden verden. Når færgen lægger til i Nordby, føles det, som om man er sejlet flere hundrede år tilbage i tiden og ankommet til en fiskerlandsby med små, stråtækte huse og krogede gader og stræder. Akkurat det samme gælder Fanøs sydligste by, Sønderho – der har vundet prisen for Danmarks smukkeste landsby.

Bare det at opleve de to byer og slentre langsomt rundt i gaderne, er et besøg værd. Men Fanø er andet end maleriske byer. Størstedelen af Fanø er et naturområde, og øen er en del af nationalpark Vadehavet. Her findes en bestand af næsten tusind sæler, og millioner af fugle trækker hvert år forbi Fanø.

Lokker med Europas bredeste sandstrand

Noget af det mest imponerende ved Fanø er at gå en tur på den vanvittigt brede sandstrand ud mod Vesterhavet. Visse steder er stranden over én kilometer bred, når det er lavvande. Det vil altså tage dig 10-15 minutter bare at gå ud til vandkanten.

Stranden er et supergodt vandreområde, og har du mod på det, kan du gå de ca 16 kilometer fra Nordby til Sønderho via stranden. Og evt. tage bussen tilbage. Undervejs møder du sandsynligvis de populære strandbuggy-racere, vogne med sejl, der farer frem og tilbage over det hårde sand. Fanø har et fint udvalg af restauranter og cafeer – især i Nordby. Skal du spise rigtigt godt, bør du prøve Sønderho Kro, der må være en af Danmarks hyggeligste kroer.

Anholt er en ørkenperle i et turkisblåt hav

På et tidspunkt i livet skal du besøge Anholt, der ligger som en hvid perle i et turkisgrønt hav langt ude i Kattegat – halvvejs mellem Jylland og Sverige. Der er en rigtig hyggelig, tre timer lang tøffetur derud med færge fra Grenå, hvor du undervejs passerer tæt forbi den enorme Anholt Havmøllepark, der består af 111 vindmøller.

Anholt har en velbesøgt lystbådehavn i sæsonen, der kun varer fra slutningen juni til midten af august. Selve Anholt By er en lille og ikke specielt køn by med nogle cafeer og butikker. Så medmindre du kommer for at nyde freden, slappe af og gå ture, er der ikke voldsomt meget at tage sig til på Anholt.

Kommer du til Anholt en solrig sommerdag, ser du, at havet omkring øen er nærmest lysende turkisgrønt - noget, du normalt skal til Middelhavet for at opleve. Alene af den grund skal du se Anholt. Og så kan du opleve af de bedste badestrande i Danmark – ikke målt i strandbredde men vand-lækkerhed. 

Læs også: Badehoteller er populære som aldrig før 

Historie- og naturoplevelser på Anholts nordside

Har du benene til det, kan du gå en ca. ni kilometers tur langs østkysten op til fyret på øens nordøstlige spids, Totten. Fyret - samt en række militærbarakker ved fyret – kan dateres tilbage til 1881, hvor den engelske hær holdt til, da den besatte Anholt under Napoleonskrigene.  

Her på nordøen kan du være heldig at se sæler både i vandet og liggende på landtangen, der strækker sig mod nord. I stedet for at gå langs østkysten tilbage kan du gå en meget spændende rute tilbage gennem ørkenen, der er et fladt lavt bevokset landskab (hævet havbund) afbrudt af små bakker og forrevne klitter.

Få dig et ø-pas

Er du bidt af danske øer, kan du få dig et ø-pas. Ø-passet er din guide til det danske ørige, fyldt med inspiration og fakta. Her kan du blandt andet finde kort over de enkelte øer samt oplysninger om færger og oplevelser. Med ø-passet i baglommen får du også mulighed for at samle på "ømærker", som viser hvilke øer, du har besøgt.

Læs mere om ø-passet