Del

Skab romantiske åndehuller for dit parforhold i hverdagen

Med en uendelig to do-liste glemmer par med mindre børn ofte at være kærester i hverdagsræset. Og det går også ud over familiens mindste. Men der er håb forude, for her giver to eksperter deres bedste råd til romantiske åndehuller, så selv småbørnsforældre kan  nyde godt af et godt parforhold i hverdagen.

Pastaen koger over, tumlingen slår hovedet, og der var vist også lige en sidste arbejdsmail, der skulle sendes afsted. At der så også lige skal være plads til et lidenskabeligt kys, når ægtemanden- eller kvinden træder ind af døren er nærmest ren utopi. Det kræver meget at skabe nærvær og bevare kærligheden i parforholdet. Især for børnefamilier. Men romantik i hverdagen er essentielt for at undgå, at parforholdet ender i krise efter at have fået børn.

Et barn svarer til en fuldtidsstilling oven i alt det andet

Jan Kaa Kristensen er psykolog og soucshef i Center for Familieudvikling. Her yder han blandt andet hjælp til småbørnsforældre, der enten er skilsmisseramt eller tæt på at blive det. Og han ved om nogen, hvor vigtigt det er at passe på parforholdet i den leverpostejsfarvede hverdag.

- 67 procent af alle par oplever et fald i livskvalitet, når de får børn. Et barn svarer faktisk til at få en fuldtidsstilling oven i alt det andet. Man sover ikke nok, og der er ikke plads til sex som før. Det fører til konflikter over bagateller. Pludselig går livets alvor op for en, og vi indser, vi er forpligtet til at tilsidesætte egne behov for fællesskabet. Netop den erkendelse kan føre til et fald i livskvalitet, siger Jan Kaa Kristensen.

- Men der er bestemt håb. En tredjedel af alle par oplever jo ikke dette fald i livskvalitet. De er opmærksomme på hinanden og prioriterer at passe på forholdet, understreger Jan Kaa Kristensen.

Og det er netop i hverdagen og weekender, at man med fordel kan gøre en ekstra indsats, så livet ikke ender som en grå masse, der skal overstås.

- Man må trække på netværket og tage i biografen eller flexe og spise morgenmad sammen, når børnene er afleveret, siger Jan Kaa Kristensen.

Læs også: Dans og musik gør dig mere lykkelig – også i dit parforhold

Snup et weekend-ophold – husk at afstemme forventninger

Det kan også være tiltrængt med et weekend-ophold i nye, friske omgivelser, når man er kørt surt i hverdagslivet. Især for kvinder, der sjældent kan slappe af med udsigten til opvask og snavsetøj, 

- Kommer man væk fra de faste rutiner og de mange gøremål, får man igen øjnene op for hinanden. Der er tid og ro til at fokusere og prioritere hinanden, hvilket giver fornyet energi til at komme hjem og tage en tørn mere, siger Mette Højer Hinnerskov, der er er parforholds- og skilsmissecoach hos skilsmisseraad.dk.

Selv et 24 timers get-away på hotel kan udløse mirakler i parforholdet.

- Hvis man på forhånd har afstemt forventningerne, er det helt utroligt, hvad der kan komme ud af bare et enkelt døgn, siger Mette Højer Hinnerskov. 

Læs også: Et romantisk weekendophold er godt for dit parforhold

Få plads til romantiske åndehuller og kærestemøder

Men forventningsafstemningen er vigtig, understreger coachen. Uden den er det umuligt at vide, hvad der er vigtigt for de enkelte parter i parforholdet, og så kan det ellers romantiske åndehul ende galt. Det er Jan Kaa Kristensen helt enig i, og han opfordrer til regelmæssige kærestemøder.

- Man må tage en ugentlig føler for derved at kunne nyde de romantiske åndehuller. Fortæl hvad du har brug for og spørg den anden part, hvad han eller hun har brug for,” siger han.

Børnene ønsker glade forældre mere end noget andet

Det er helt normalt, hvis den dårlige samvittighed ulmer, når man har afleveret børnene hos bedsteforældrene og er på vej til et charmerende hotel for bare at nyde hinanden som kærester. Men som forældre har man netop ansvaret for det gode familieliv, og for så vidt muligt at undgå, at parforholdet ender i krise efter, at man har fået børn. Det betyder faktisk, at tid med børnene ikke altid har førsteprioritet.

- Den følelsesmæssige stemning, der er mellem mor og far har betydning for, hvordan børnene har det indeni. Og børn har et dybt ønske om en rar stemning i familien, siger Jan Kaa Kristensen.

Læs også: Læg mobilen væk og pas på dit parforhold

Fire måder at få romantik ind i hverdagen

  1. Se mulighederne i hverdagen og udnyt flekstid til eventuelt at spise morgenmad sammen
  2. Aktiver netværket og smut i biografen
  3. Hold ugentlige møder hvor I afstemmer forventninger
  4. Prioriter par-tiden med god samvittighed. Børn nyder at have forældre, der er glade for hinanden.

Romantiske hoteller og kroer

Der er desværre ingen ophold ledige