Del

Oplevelser på kendte og ukendte slotte i Danmark

Er du også betaget af storheden og historien i de fantastiske danske slotte, kan du finde masser af inspiration i denne guide til slotte og slotsophold.

Et slotsophold i Danmark er ideelt for jer, der for en stund vil leve livet som grever og baroner, ofte i form af en romantisk weekend for to. Overnatning på et slot berører jer med historiske vingesus og en helt særlig atmosfære.

På danske slotte og herregårde er de tykke mure stopfyldte med flere hundrede års historie, og i kombination med datidstypisk møblering og indretning samt måltider tilberedt af gode råvarer fra slottets egne jorde, f.eks. jagtvildt eller friske grøntsager og urter fra køkkenhaven, skaber slotte en helt unik og meget speciel stemning blandt gæsterne.

Nogle danske slotte og herregårde tilbyder ikke overnatning, men har ofte events, udstillinger eller rundvisninger, der absolut er en omvej værd.

De kendte slotte

Kronborg Slot i Helsingør er et af Nordeuropas allerfineste renæssanceslotte, det er verdenskendt som Hamlets og Shakespeares slot, og er udnævnt til UNESCO verdensarv. Slottet har en fascinerende historie og er absolut et besøg værd. Se Frederik den 2’s prægtige dansesal, nyd de pragtfulde gobeliner, og hils på Holger Danske i de skumle kasematter dybt under slottet. Få danske slotte eller for den sags skyld i verden er omgivet af så meget drama og historie som Kronborg Slot.

Marselisborg Slot i Aarhus er nok mest kendt som regentparrets sommer og juleresidens. Historisk stod bygningen færdig i 1902, og var folkets bryllupsgave til den senere Kong Christian X og Dronning Alexandrine. Den smukke slotspark med Dronningens rosenhave er åben for besøg, når den kongelige familie ikke er på slottet, og når kongefamilien befinder sig på Marselisborg Slot, er der vagtskifte hver dag klokken 12.00.

Et tredje af de kandte danske slotte er Koldinghus, der ligger midt i Kolding og er Jyllands sidste kongeborg. Den stammer helt tilbage fra år 1268, hvor den danske konge byggede en borg for at vogte grænsen mellem kongeriget Danmark og hertugdømmet Slesvig. Koldinghus rummer i dag aktiviteter for hele familien, herunder: børne- og familierundvisninger, events, workshops, og meget mere.

Læs også: TEMA: UNESCO

Vores ”egne” danske slotte

Hotel Vejlefjord kaldes også ”slottet i skoven” og her kan du få al den fred og ro du kan drømme om. Den imponerende og smukke bygning blev bygget i år 1900 og fungerede som hospital i et århundrede. I dag er stedet kendt for sin smukke natur, udsigt og ikke mindst de termiske bade og Thalasso spa.

Det er svært ikke at blive betaget, når du færdes på og ved Hindsgavl Slot ved den fynske Lillebælts-kyst. Allerede når du kører ned ad slotsalleen, får du fornemmelsen af, at du er på vej ind i en anden verden og en anden tid. Selveste H. C. Andersen mente, at udsigten var den smukkeste på Fyn, og han overdriver ikke: Haven og parken er enestående med lysthusene, vandløbene, bassinerne og Lillebælt i baggrunden, og nærmeste nabo er Naturparken Hindsgavl Dyrehave med dåvildt og krondyr.

Schackenborg Slotskro ligger i den idylliske landsby Møgeltønder, der er en af landets ældste byer og derfor et meget originalt stykke Danmark. På en slentretur er der rig mulighed for at nyde Slotsgadens gamle velbevarede fredede huse. Med nogle få undtagelser har alle husene flere hundrede år på bagen, og de fleste bliver løbende restaureret. Schackenborg Slotskros nærmeste nabo er Schackenborg Slot, hvis historie går helt tilbage til 1200-tallet, hvor det tilhørte Ribe-bispen.

Læs også: Slotsophold - lev livet som grever og baroner

To ukendte perler blandt danske slotte

I Sønderjylland, nærmere bestemt Aabenraa, ligger det lille Brundlund Slot, der alt for sjældent nævnes, når der tales om danske slotte. Det er et lille, men meget smukt slot fra 1500-tallet, der er placeret på en lille slotsholm midt i Aabenraa by. Aabenraa. Slottet er i dag et kunstmuseum med en stor lokal samling værker, og i sommerhalvåret kan du købe lækkerier i den lille kiosk, boltre dig i den store slotspark, og komme på besøg i slottes skyttekælder, arrestbygning og fangehul.

På Voergård Slot, nær byen Dronninglund i Nordjylland, bliver I budt indenfor i et skatkammer fyldt med historier, der giver gåsehud af gys og begejstring. Slottets ældste del kan dateres tilbage til år 1481, og her gemmer sig uhyggelige spøgelseshistorier, en unik kunstsamling, vildsvineskindstapet og masser af gode fortællinger. Så pak madkurven, tag familien med og oplev Middelalderdage, julemarked og slottets mange hemmeligheder.

Læs også: TEMA: Dejlige Danmark

Tag på et ægte slotsophold

Der er desværre ingen ophold ledige

Se alle hotelophold