UNESCOs verdensarvsliste: De 7 danske attraktioner
7 fantastiske oplevelser i Danmark
Du behøver ikke nødvendigvis pas og rejsekuffert for at opleve kultur- og naturattraktioner i verdensklasse, for i Danmark findes attraktioner, hvis kulturelle tyngde og betydning stikker langt dybere end ”bare” endnu en flot seværdighed på Danmarkskortet. Vi har at gøre med verdensarv, som er uvurderlig og uerstattelig for hele menneskeheden, og derfor er de optaget på UNESCO’s verdensarvsliste.
I Danmark har vi intet mindre end syv verdensarvsattraktioner, som er med på UNESCO’s verdensarvsliste. Nationalpark Vadehavet, Stevns Klint, Kronborg Slot, Roskilde Domkirke, Jelling Monumenterne, Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland og Christiansfeld. Som du kan se, så omfatter verdensarvslisten både steder, byer, monumenter, bygninger og lignende.
Fælles for alle er, at de er blevet erklæret bevaringsværdige under det internationale verdensarvsprogram, der administreres af UNESCO. Programmets mål er at optegne, benævne og beskytte steder, som har en helt særlig og enestående betydning. Det kan både være naturområder og kulturskabte værdier, der betragtes som menneskehedens fælles arvegods.
Så vil du lære mere om Danmarkshistorien, have spændende kulturoplevelser eller opleve naturområder ud over det sædvanlige, så skal du måske lægge et besøg forbi en eller flere af disse UNESCO-attraktioner:
- Nationalpark Vadehavet
- Stevns Klint
- Kronborg Slot
- Roskilde Domkirke
- Jelling Monumenterne
- Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland
- Christiansfeld
UNESCOs verdensarvsliste
UNESCO er et akronym for United Nations Educational Scientific and Cultural Organization, og det er en organisation under FN. Der er 193 medlemsstater i FN, og et medlemskab er et vilkår for være medlem af UNESCO.
Danmarks syv UNESCO-oplevelser tilslutter sig en samling på 1092 attraktioner fordelt udover 167 lande. Mere end tre ud af fire af UNESCO’s verdensarvsattraktioner dækker steder eller områder med en særlig kulturværdi – helt nøjagtigt er der registreret 845 kulturoptegnelser. Derudover finder du 209 naturområder og 38 blandede natur- og kulturattraktioner.
Det er ikke så ligetil at blive optaget på UNESCOs verdensarvsliste. Stedet eller området skal nemlig opfylde et eller flere af 10 særlige kultur- eller naturarvskriterier. Kriterierne spænder fra kategoriseringer af et sted eller område som et mesterværk af menneskelig kreativ genialitet til særlige naturområder med enestående naturfænomener eller områder med unik naturskønhed og æstetik.
Kort sagt er det ekstraordinært, når et område, et monument, en bygning eller lignende udpeges til verdensarv. Med titlen får lokaliteten en særlig global betydning, og det forpligtiger på flere forskellige områder. Man er først og fremmest forpligtiget til at beskytte og bevare det unikke sted eller område, men parallelt skal man også udbrede kendskabet og tiltrække nye besøgende til det lille stykke verdensarv. Der ligger derfor en særlig balancegang i at sikre, at stedet bliver besøgt, uden at opmærksomheden og turistfarten samtidigt er til gene eller slider på omgivelserne og lokalmiljøet.
Nationalpark Vadehavet
Vadehavet er ét af verdens 10 vigtigste vådområder og har status som vildt- og naturreservat. Besøg et helt unikt naturområde, som sitrer af liv og aktivitet på land, vand og i luften. Nationalpark Vadehavet er nemlig et populært yngle- og trækområde for millionvis af fugle, og her finder du også Danmarks største bestand af spættet sæl.
Naturen er i evig forandring, når tidevandet to gange dagligt flytter 1.000.000.000 m3 vand frem og tilbage gennem dybene. Hvordan er det nu lige, det lader sig gøre? Det finder du nemt svar på, når du aflægger Danmarks største nationalpark et besøg.
Læs mere herStevns Klint
Den grønne trækrone, de hvide stejle skrænter og det azurblå hav, der slår bølger ind mod klinten. Det er næsten ikke til at begribe, at lille Danmark råder over så mageløst og smukt et naturområde som Stevns Klint, der løber mere end 20 km. langs vandsiden med udsigt udover Østersøen.
Naturen er i sig selv en rejse værd, men Stevns Klint byder også på spændende og dramatisk kultur og naturhistorie, som bogstavelig talt kan læses i klintens mange hvide kalklag, der er bygget op gennem millioner af år. Du ser eksempelvis tydeligt fiskeleret, som er et tyndt gråt lerlag, der løber i den hvide klint. Fiskeleret består af støvmolekyler fra det meteornedslag, der slog ned på den anden side af jordkloden for 65 mio. år siden og udslettede halvdelen af datidens plante- og dyreliv – heriblandt dinosaurerne.
Læs mere herKronborg Slot
Et af Nordeuropas fineste renæssanceslotte finder du i Helsingør, nemlig Kronborg Slot. Slottets historie går helt tilbage til 1574, hvor Kong Frederik II var hele 11 år om at opføre det storslåede renæssanceslot.
Det gamle kongeslot var tilmed inspirationskilde til William Shakespeares verdensberømte fortælling om Hamlet, og hver sommer i august opføres Shakespeare Festival med Hamlet forestillinger i slotsgården. Bevæger du dig ned i slottets mørke, fugtige kasematter, finder du sagnfiguren Holger Danske, som sidder og sover.
Læs mere herRoskilde Domkirke
Roskilde Domkirke er blandt de mest betydningsfulde kirkebygninger i kraft af sin tilknytning til Danmarkshistorien. Den røde teglstenskatedral med de slanke spir har en historie, som rækker helt tilbage til 1270’erne, hvor den blev opført af biskop Absalon, Københavns grundlægger. Det er også Roskilde Domkirke, som har været kongefamiliens foretrukne gravkirke siden 1400-tallet. Her hviler i alt 38 konger og dronninger – sidst i 2000, hvor Dronning Ingrid af Danmark (f. 1910-d. 2000) blev stedt til hvile på den kongelige begravelsesplads nordvest for domkirken.
Læs mere herJelling Monumenterne
Besøg Jelling-stenene, der også kaldes "Danmarks dåbsattest", for her er det mejslet ind, hvordan Harald Blåtand omkring år 965 kristnede danskerne.
Jelling-stenene er blandt Europas fineste monumenter fra vikingetiden. De to enorme gravhøje og runestenene er opført af kongerne Gorm den Gamle og Harald Blåtand, og området afspejler overgangen i danmarkshistorien fra hedenskab til kristendom.
Her finder du også Kongernes Jelling, som et spændende oplevelsescenter, hvor du kan gå på interaktiv opdagelse i vikingernes liv og den begivenhedsrige historie om monumenterne.
Læs mere herParforcejagtlandskaberne i Nordsjælland
Snorlige skovveje i et mønster af stjerner, omgivet af kvadrater. Store Dyrehave ved Hillerød, Gribskov og Jægersborg Dyrehave er alle storslåede naturoplevelser, om end stærkt dirigerede af menneskelig hånd i form af symmetri og sirlige systemer, akkurat som i en barokhave.
Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland er et usædvanligt og velbevaret eksempel på, hvordan den europæiske baroks værdier har præget naturlandskabet, nemlig den storslåede iscenesættelse af den enevældige konges magt over naturen.
Historien om de Nordsjællandske parforcejagtlandskaber kan du høre mere om på Museum Nordsjælland.
Læs mere herChristiansfeld
Christiansfeld er et stykke enestående arkitektonisk kulturarv. Byens historie går tilbage til 1773, hvor den blev grundlagt af den tyske brødremenighed Herrnhutere. De var exceptionelt dygtige håndværkere, og i fællesskab skabte de en unik handelsby med sammenhængende og genkendelig arkitektur og farver. Christiansfeld blev grundlagt på foranledning af Kong Christian VII, heraf bynavnet.
Detaljerigdommen har rod i brødremenighedens kristne tro, og dette spejles tydeligt i tankegangen bag byplanlægningen. Byens historie er nænsomt bevaret i den løbende restaurering, og det gør Christiansfeld til en særlig oplevelse og et spændende udflugtsmål for store og små.
Læs mere her