UNESCOs verdensarvsliste: De 7 danske attraktioner

7 fantastiske oplevelser i Danmark

Du behøver ikke nødvendigvis pas og rejsekuffert for at opleve kultur- og naturattraktioner i verdensklasse, for i Danmark findes attraktioner, hvis kulturelle tyngde og betydning stikker langt dybere end ”bare” endnu en flot seværdighed på Danmarkskortet. Vi har at gøre med verdensarv, som er uvurderlig og uerstattelig for hele menneskeheden, og derfor er de optaget på UNESCO’s verdensarvsliste.

I Danmark har vi intet mindre end syv verdensarvsattraktioner, som er med på UNESCO’s verdensarvsliste. Nationalpark Vadehavet, Stevns Klint, Kronborg Slot, Roskilde Domkirke, Jelling Monumenterne, Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland og Christiansfeld. Som du kan se, så omfatter verdensarvslisten både steder, byer, monumenter, bygninger og lignende.

Fælles for alle er, at de er blevet erklæret bevaringsværdige under det internationale verdensarvsprogram, der administreres af UNESCO. Programmets mål er at optegne, benævne og beskytte steder, som har en helt særlig og enestående betydning. Det kan både være naturområder og kulturskabte værdier, der betragtes som menneskehedens fælles arvegods.

Så vil du lære mere om Danmarkshistorien, have spændende kulturoplevelser eller opleve naturområder ud over det sædvanlige, så skal du måske lægge et besøg forbi en eller flere af disse UNESCO-attraktioner:

UNESCOs verdensarvsliste

UNESCO er et akronym for United Nations Educational Scientific and Cultural Organization, og det er en organisation under FN. Der er 193 medlemsstater i FN, og et medlemskab er et vilkår for være medlem af UNESCO.

Danmarks syv UNESCO-oplevelser tilslutter sig en samling på 1092 attraktioner fordelt udover 167 lande. Mere end tre ud af fire af UNESCO’s verdensarvsattraktioner dækker steder eller områder med en særlig kulturværdi – helt nøjagtigt er der registreret 845 kulturoptegnelser. Derudover finder du 209 naturområder og 38 blandede natur- og kulturattraktioner.

Det er ikke så ligetil at blive optaget på UNESCOs verdensarvsliste. Stedet eller området skal nemlig opfylde et eller flere af 10 særlige kultur- eller naturarvskriterier. Kriterierne spænder fra kategoriseringer af et sted eller område som et mesterværk af menneskelig kreativ genialitet til særlige naturområder med enestående naturfænomener eller områder med unik naturskønhed og æstetik.     

Kort sagt er det ekstraordinært, når et område, et monument, en bygning eller lignende udpeges til verdensarv. Med titlen får lokaliteten en særlig global betydning, og det forpligtiger på flere forskellige områder. Man er først og fremmest forpligtiget til at beskytte og bevare det unikke sted eller område, men parallelt skal man også udbrede kendskabet og tiltrække nye besøgende til det lille stykke verdensarv. Der ligger derfor en særlig balancegang i at sikre, at stedet bliver besøgt, uden at opmærksomheden og turistfarten samtidigt er til gene eller slider på omgivelserne og lokalmiljøet.