Ringborge, saltvand og Nordjylland
Ordet viking betyder “de som bor ved vigen” og det passer. I Nordjylland ligger landsbyerne, kongsgårdene og også borgene tæt ved havet eller en sejlbar å, sådan som det hører sig til for søfarere.
Vikingekongerne har efterladt borganlæg rundt omkring i hele landet. Der er for eksempel, Danmarks største vikingeborg Aggersborg ved indsejlingen til den indre Limfjord. Vikingborgen stammer højst sandsynligt fra omkring år 980 da Harald Blåtand og/eller Svend Tveskæg regerede landet. Også i Himmerland finder du cirkelborgen Fyrkat ved Hobro. Den har en indre diameter på 120 m og indeholder 16 langhuse, 4 i hver del af borgen. Fyrkat borgen er en del af Vikingecenter Fyrkat, som har til huse i en rekonstrueret vikingegård og tilknyttede bygninger ca. 1 km fra ringborgen.
Vil du udforske vikingeanlæggene i Nordjylland kan du med fordel bo på Hotel Amerika i Hobro, som ligger lige ved Mariager Fjord, St. Binderup Kro, som ligger mellem Aalborg og Viborg eller på KOMPAS Hotel Aalborg.
Vikinger i Ribe
Lidt udenfor Ribe mod syd ligger Ribe Vikingecenter, som måske er landets fornemmeste sted, hvis man med egne øjne vil se, hvordan det er at være en viking. Stedet er valgt godt, for Ribe var allerede et vigtigt handelscentrum i tidlig vikingetid. Hvert år er der mange frivillige vikinger som bruger en del af deres ferie på reenactment, for eksempel på det internationale vikingemarked, som efterhånden har et internationalt format og hvert forår har deltagere fra mange lande, der hjælper i genskabelsen af det store vikingemarked.
Noget af det nyeste på Ribe Vikingecenter er en trækirke, som er opkaldt efter Ansgar. Den er bygget i vikingestil, som man mener de første kirker i Danmark så ud. I 2018 kunne den tages i brug og der har været afholdt et par rigtige gudstjenester i den. Navn og sted passer godt. Biskop Ansgar i Bremen stod i spidsen for at bringe kristendommen til Danmark, og netop i Ribe blev den første kirke bygget på dansk jord, vistnok under kong Horik. Faktisk er der opført en hel vikingelandsby med huse og staldbygninger, med håndværkere, bønder og trælle som bærer tidens dragter. Ud over kirken og markedspladsen og skibbroen så er der også en stor gård, som sådan en så ud på Harald Blåtands og Svend Tveskægs tid, et langhus og nogle byhuse som man byggede dem 150 år tidligere, dengang kongen netop hed Horik.
Vil du opleve Ribe Vikingecenter kan du med fordel bo på Gram Slotskro. Vejen til Vikingecenteret er ret kort og direkte og landskabet så smukt som det kan blive i Vestjylland. Som en rosin i pølseenden så ligger kroen indenfor gåafstand af Gram lergrav som nok gemmer på den største samling af forhistoriske fossiler i hele Danmark og også endda nogle rigtige fortidsuhyrer. Museet har f.eks. et hvalskelet der blev fundet her, som er ca. 10 millioner år gammelt. Man kan også selv komme på fossiljagt i lergraven – med gode muligheder for at finde noget at tage med tilbage til Slotskroen.
Spændende steder og gode oplevelser i Jellinge
Landet er fyldt af muligheder. Jelling og Jellingestenene er Danmarks Dåbsattest og et historisk klenodie et par kilometer vest ud af Vejle. Det er let at komme til, overnatter man f.eks. på Hotel Hedegaarden i Vejle så tager det under 20 minutter ad smukke veje. Refborg Hotel og Hotel Svanen i Billund er også oplagte udgangspunkter, hvis et besøg ved Jellingestenene står på ønskelisten.
Vil man dybere ned i det med Harald Blåtand og hans tid, så er det også muligt at booke en professionel guide, for eksempel hos GuideserviceDanmark som har guidede ture mange steder i Danmark. En hel del af dem handler om vikinger.
Borgring – en ny vikingeborg i Køge
I 2014 fandt man den hidtil overset ringborg Borgring i Lellinge udenfor Køge på Sjælland. Det er så ikke helt sandt, for anlægget var allerede kendt, men det var først dér, at det gik op for fagfolkene, at det ikke var en middelalderborg, men en vikingeborg man havde liggende derude på marken. Det har været et ganske stort anlæg, med en 10-11 meter bred vold, med palisader foroven og en diameter på over 125 meter. Måske finder du også interessant, at kong Dan ifølge sagnet ligger begravet i Danhøj, en høj, der ligger en lille kilometer øst for Borgring. Det var ham, der oprindeligt gav navn til det folk, der siden grundlagde Danmark. Både Danhøj og Borgring ligger i bekvem cykelafstand fra Køge, og der er cykelsti det meste af vejen. Starter man f.eks. fra Hotel Niels Juel, så får man den dejligste cykeltur langs Køge Ås og Køge Å. Man kommer lige forbi Danhøj på vejen og de 6 kilometer tager vel omkring 20 minutter.
Roskildes vikinger
Måske har vi ikke bevaret nogen pragtfulde, store og rige bygninger fra vikingetiden - faktisk har der nok aldrig været nogen, for vikingerne levede i beskedne landsbyer. Arkæologerne har fundet jordvolde og stolpehuller, der er potteskår og jordfund og en gang imellem nogle rester af skibe, som sank for længe siden. Interesserer man sig for vikingeskibene er Roskilde Vikingeskibsmuseum et must. Ud over selve museet kan man aflægge et besøg i Roskilde Domkirke, hvor nogle af vores vikingekonger ligger begravet. Allerede i middelalderen sagde man, at Harald Blåtand og Svend Tveskæg var gravlagt her. Desværre er deres jordiske rester i mellemtiden blevet væk! Og de er desværre ikke de eneste. Også andre konger er blevet væk for os i løbet af de sidste 1.000 år – men Svend Estridsen var en rigtig vikingekonge og far til 5 yderligere vikingekonger, og han er hvor han skal være og ligger der stadig, nemlig i Roskilde.
Skjalm Hvide Hotel ved Slangerup i Nordsjælland eller Taastrup Park Hotel ligger i bekvem afstand og vil være et godt udgangspunkt for en dagsudflugt til Roskilde.
Fyn og Ladby
Der er også Ladbyskibet på Fyn – Danmarks eneste bevarede skibsgrav fra vikingetiden. På det tilhørende museum kan man også få lejlighed til at se Ladbytapetet. Flittige hænder har broderet et langt vægtæppe af samme type som det verdensberømte Bayeux-tapet, som faktisk ER fra vikingetiden og over mange meter fortæller historien om slaget ved Hastings hvor Vilhelm Erobreren vinder England. Tapetet i Ladby er i samme stil – men nyt – og fortæller på humoristisk vids historien om vikingebegravelserne og hvordan det gik op igennem historien. Ikke tegneserie, men brodereserien og 7 meter langt.
Vil du opleve skibsgraven og se vikingernes færden på Ladbytapetet, så ligger Tornøes Hotel i Kerteminde utrolig smukt, direkte ved indsejlingen til Kertinge Nor og kun ca. 2 km væk.
At rejse i Danmark - også til de små steder
Når vi bevæger os ud i landet, mærker vi blæsten på ansigtet, ser solen glitre på vandet og ser det åbne landskab, fjordene, bakkerne, skovene, strandene og det hav, som fuldstændig omfavner vores land. Her er rige muligheder for at tage handsken op, hvis man personligt vil genopleve lidt vikingeånd, have guidede ture fra GuideserviceDanmark og bo behageligt på en af Small Danish Hotels mange kroer og hoteller.
Kalender med vikingemarkeder kan du finde HER