Installationskunst på ARoS

Foto: Ole Hein Pedersen, ARoS

De 9 Rum - installationskunst

Colony Howl af Jonah Freeman & Justin Lowe

At befinde sig i den amerikanske kunstnerduo Jonah Freeman (f. 1975, Santa Fe, USA) & Justin Lowes (f. 1976, Dayton, USA) installationer er som at træde ind på et filmset, hvor filmholdet er væk, og kameraerne er slukket. Siden 2008 har duoen arbejdet på en række forskellige historiske og fiktive fortællinger i deres store, labyrintiske og arkitektoniske installationer.

I Freeman & Lowes værker udforskes dynamikken mellem et samfund og dets modkultur. Værkerne konfronterer os både fysisk og intellektuelt.

En gennemgående fortælling i installationen Colony Howl er om den fiktive by kaldet ”San San”. Byen er kendt fra den litterære sci-fi-fortælling The Year 2000, som futuristen Herman Kahn skrev i 1967. Her forestillede Kahn sig, at byerne langs den amerikanske vestkyst, fra San Diego til San Francisco, ville vokse sammen og danne ét enkelt, gigantisk bykompleks. Dette område kaldte han ”San San”.

Storm Room af Janet Cardiff og George Bures Miller

Installationen Storm Room er en tro kopi af et nedslidt og forladt tandlægekontor i Japan. Udefra ligner værket en stor kasse i træ, men træder man indenfor, oplever man i løbet af de ti minutter, værket varer, en rasende storm med regn, lyn og torden. I begyndelsen falder regnen sagte, men stormen sætter ind. Et lyn slår ned og der lyder et brag. Da stormen endelig stilner af, og det langsomt holder op med at regne, kan man høre nogen, der rumsterer rundt i rummet ved siden af.

Kunstnerne forsøger med værket vende op og ned på vores opfattelse af, hvad der er virkelighed og fiktion.

Milkrun III af James Turrell

En af de markante kunstnere, der siden 1960’erne har arbejdet med et rumligt, åbent udtryk, er den amerikanske lyskunstner James Turrell (f. 1943). Lysværket Milkrun III udgøres af et kunstigt lys. For enden af en korridor møder betragteren et rødt ulmende lysfelt. Den røde farve brydes af et blåt og gult lys, der skærer sig som sprækker ind i fladen og dermed skaber en tredimensionalitet i det opale, diffuse lys.

Det lysende farvefelt skaber ikke en spektakulær effekt, snarere en eftertænksom og nedtonet dramatik. Mødet med værket er en renselsesproces, hvor man ikke tænker i billeder eller ord, men blot sanser.

Daggrys-timer i naboens hus af Pipilotti Rist

Daggrystimer i naboens hus er en videoinstallation, der iscenesætter et af dagliglivets banale, men magiske begivenheder: daggryet. Pipilotti Rist har etableret en opholdsstue (naboens) med møbler, tapet, reoler og et vindue med potteplanter.

Døgnets 24 timer reduceres til 8 minutter hvor dagligstuen oplyses fra altanen. Om aftenen tændes fjernsynet med videobilleder optaget af Pipilotti Rist selv. Videobilleder, lyd og lys skaber dermed forskellige atmosfærer, hvor menneskets bevidsthed balancerer på kanten mellem en drømme- og vågen tilstand.

Omgivelser af Olafur Eliasson

Værket fremstår ved første øjekast som et tomt, hvidt rum, der, når man passerer dørtrinnet til rummet, vender op og ned på vores forventninger om mørke i de lange korridorer. Dét, der ved første øjekast synes at være en typisk white cube, viser sig dog i bogstavelig forstand at bevæge sig ud over og bag om det modernistiske hvidhedsideal. Eliasson har bygget et ekstra sæt vægge op i galleriet, placeret 60-100cm fra de bærende vægge, hvorved det hvide rum formindskes. Kighuller og døråbninger leder opmærksomheden væk fra det tomme rum, ud mod andre værkoplevelser, placeret i de nyopståede mellemrum. Spejle installeret i gulv, loft samt sider multiplicerer på kalejdoskopisk vis beskueren og dennes bevægelser i de uendelige rum.

TomNa H-Iu af Mariko Mori

Værket forener spiritualitet med cyber-teknologi på fornem og vedkommende vis. Tom Na H-Iu var de gamle kelteres navn for det sted, hvor menneskets sjæle tog ophold, inden de blev genfødt. For kelterne tog Tom Na H-Iu form som en høj stele, som var noget af det allerhelligste, og som kelterne valfartede til som kultsted. Mariko Mori har genskabt denne stele i matteret glas. Ved hjælp af computerteknologi bliver værket et konkret mødested for liv og død, jord og himmel.

Installationskunst er en fast udstilling på ARoS.

GRATIS ADGANG FOR UNGE UNDER 18 ÅR

Se, hvad andre deler på Instagram

#arosartmuseum #visitaarhus #visitaarhusregion

Hoteller i nærheden af Installationskunst på ARoS

  • Hotel Oasia Aarhus

    0,47 km

    På Hotel Oasia Aarhus er nøgleordene kvalitet og service. Her kan du læne dig tilbage og nyde den elegante og diskrete luksus, som danner rammen for alt på hotellet. Alt er nøje udvalgt for at give dig den bedst mulige oplevelse.

    Læs mere : Hotel Oasia Aarhus
  • Montra Hotel Sabro Kro

    13,1 km

    Montra Hotel Sabro Kro er beliggende i hjertet af Sabro tæt på Smilets By, Aarhus. Med E45 tæt på, er der nem og hurtig transport til et væld af muligheder. Her finder du både plads til samvær, nærvær og skønne oplevelser. Der er altid en god grund til at besøge Sabro Kro.

    Læs mere : Montra Hotel Sabro Kro
  • Kaløvig Badehotel

    13,4 km

    Kaløvig Badehotel er et lille hyggeligt hotel beliggende kun 14 kilometer fra centrum af Aarhus, lige ud til Aarhus Bugten i Aarhus N. Den intime stemning, den hjemlige følelse og den beroligende lyd af bølgerne fra Aarhus Bugt skaber sammen en virkelig unik atmosfære, som er svær at finde andre steder.

    Læs mere : Kaløvig Badehotel
  • Montra Odder Parkhotel

    20,09 km

    Montra Odder Parkhotel tilbyder en perfekt kombination af rolige og luksuriøse rammer, ideel til både afslapning og forretningsmøder. Dette 4-stjernede hotel og konferencecenter ligger centralt i de smukke omgivelser i Odder, kun en kort afstand fra Aarhus, og sikrer en mindeværdig oplevelse for alle gæster.

    Læs mere : Montra Odder Parkhotel
  • Nørre Vissing Kro

    21,89 km

    Ved bakker, skove og søer ligger den kongeligt privilegerede Nørre Vissing Kro, der er kendt for et kreativt og kompromisløst køkken med en atmosfærefyldt restaurant og en udsøgt vinkælder. 25 minutter til både Aarhus og Silkeborg. Naturen omkring kroen hører til blandt Danmarks smukkeste områder.

    Læs mere : Nørre Vissing Kro
  • Hotel Skanderborghus

    22,02 km

    Skanderborg Sø er et pragtfuldt sted og Hotel Skanderborghus, der ligger naturskønt i Dyrehaven ved søens bred, kalder sig med rette en perle ved sø og skov. Hotellet ligger tæt på Skanderborgs hyggelige bymidte med gode shoppingmuligheder, og i omegnen er der gode muligheder for bl.a. lystfiskeri, golf og tennis.

    Læs mere : Hotel Skanderborghus
  • Låsby Kro

    23,97 km

    I Søhøjlandets midtjyske, smukke og bakkede natur mellem Silkeborg og Aarhus finder du Låsby Kro og Hotel. Her er en hyggelig atmosfære og kroen er indrettet med alt hvad der hører sig til med traditionel dansk mad og gode kroretter, der skaber den ægte krohygge.

    Læs mere : Låsby Kro
  • Hotel Birksø

    28,29 km

    Oplev Hotel Birksø – dit perfekte udgangspunkt for en weekend fyldt med oplevelser i smukke Ry. Beliggende lige ved Ry togstation og hovedgaden, tilbyder dette moderne, renoverede byhotel en ideel kombination af byliv og naturskønne omgivelser. Her kan du træde direkte ud i naturens vidundere, som omkranser den charmerende by med sine betagende søer og frodige landskaber.

    Læs mere : Hotel Birksø
  • Hotel Randers

    35,48 km

    Hotel Randers er et af landets ældste provinshoteller, beliggende i hjertet af byen. I mere end 160 år har hotellet været en oase med plads til nydelse, ro og fordybelse. Hotellet blev opført i 1856, men blev totalrenoveret i efteråret 2016. Historiens vingesus mærkes tydeligt på det smukke hotel.

    Læs mere : Hotel Randers
  • Kongensbro Kro

    36,48 km

    Kongensbro Kro ligger, hvor landevejen mellem Aarhus og Viborg krydser Gudenåen. Før i tiden var den kendt som pramdragerkro, men i dag er den en moderne landevejskro med flotte værelser, alle med udsigt til krohaven. Kroens adelsmærke er den gode mad, lige fra de hjemmelavede frikadeller til den franske kogekunst.

    Læs mere : Kongensbro Kro