Ørnbjerg Mølle

Åbningstider

  • Gælder i perioden 01/01-2015 - 31/12-2030
  • Mandag Åben
  • Tirsdag Åben
  • Onsdag Åben
  • Torsdag Åben
  • Fredag Åben
  • Lørdag Åben
  • Søndag Åben

Ørnbjerg Mølle

Gå i historiens spor

I Danmark var de fleste vandmøller omtrent ens op til ca. 1750; et vandhjul til hver sin kværn, drevet nedefra med et geartrin. Men i århundredet 1750 - 1850 kom der til alle større møller, vind som vand, en ny maskine til huse; grubben eller skalstenen. Den krævede tre gange så høj fart som kværnen, og krævede derfor et til to extra geartrin, og det gav også melkværnen mulighed for en forøgelse af sin fart og dermed en meget betydelig forøgelse af kværnens formalingskapicitet.

I den nordøstlige del af Jylland valgte man fortsat at trække kværnen nedefra. Dette gav disse vandmøller, herunder Ørnbjerg Mølle, en noget mindre bygning.

Ørnbjerg Mølle fik sin grubbebevilling sent (i 1833), og dette er formodentlig forklaringen på at man har lagt grubben nede under gulvet i undermøllen. På dette tidspunkt har grubben været på det danske marked i 80 år. Mange uheld med sprængte grubbesten har skræmt vor møller til at forvise den tontunge sten til et sikkert sted, periferihastigheden er ca. 70 km/h.

Ørnbjerg Mølle fik en krank skæbne. I 1946 indlagdes en turbine, og de fleste gamle træk i møllen ødelagdes. Med Dir. Stenz' køb af møllen i 1960 prøvede man at samle stumperne op. Mirakuløst havde de fleste af de gamle hjul overlevet, og det lykkedes faktisk at få en intakt vandmølle ud af det - til indvielsen 10.11.1971 (Mortens aften, møllernes helligdag). I 1980 blev møllen købt af staten.

Den sidste "rigtige" møller på stedet var gamle Anders. Han var pakket med historier, ikke mindst om møllerens letsindige omgang med toldmålet. En af dem gik på mølleren og kromanden, der mødte hinanden i helvede. "Hvad bringer dig dog her, Kromand?" forhørte mølleren sig. "Mine snapseglas var vist for små, og du Møller?" "Ja det er sært, de sagde at mit toldmål var for stort!"

Opdateret af:
VisitAarhus, Djursland info@visitaarhus.com
VisitAarhus, Djursland