Willestrup Gods

Willestrup Gods

Willestrupvej 1, Willestrup

9510 Arden

Foto: Louise Rosenkilde Larsen

Willestrup Gods (foto af Louise RL - 2021) web

Godset kan kun ses ude fra.

Willestrup Gods dukker pludselig frem i landskabet med røde mure, der spejler sig i en lille sø mellem smukke gamle træer. Manden bag Willestrup var Axel Juul af Lilie-Juulerne. I året 1535 forlangte han gården udlagt som arv efter sin far Søren Juul til Hedegård, men da var den ifølge hans hustru fru Kirsten Lunge "ikke bedre eller anderledes end en brydegård at regne." Det var dog denne beskedne gård, som Axel Juul i løbet af få år gjorde til en stor og anselig ejendom.

Han tog straks fat og forbedrede den med mark, skov og ejendom og købte Krobkær eng og kirkeskoven nordvest for gården. Han havde tidligere tænkt på at opføre helt nye bygninger, for han ville ikke lade sig nøjes. Han var allerede dengang Christian III's betroede mand og en af landets magthavere. Det gamle byggested blev opgivet og han fandt et nyt byggested nord for ladegården, hvor han byggede sin nye gård.

Som så mange andre herregårde har også Willestrup på et afgørende tidspunkt i historien skiftet plads. Axel Juul byggede en dæmning tværs over kæret, hvor Willestrup å løber. Dermed dannede han en virkelig sø. Holmen i det tidligere kær blev formet som et lavt firkantet voldsted, der passede til at bære et firlænget borggårdsanlæg. Ind mod det faste land mod nord blev gravet en tværgrav. I 1538 lod han lægge grundvold om ved alle fire sider, og i løbet af få år rejste det store bygningsværk sig. Fire sammenbyggede lige høje huse, der lukkede tæt om gårdspladsen. Senere blev der bygget en kort udløberfløj mod vest. Den østre er nu brudt ned og de stejle høje tage bag kamtakkede, blændingsprydede gavle er blevet erstattet med lavere og afvalmede tage. Portfløjen har mistet både tårn og karnapudbygninger. Gården gik i arv i familien indtil 1721, hvor Frederik Juul dør og hans enke Elisabeth Sehested havde den frem til 1725. Her blev den solgt ved auktion til hendes svoger, major Frederik Sehested til Rydhave, der døde det følgende år. Hans enke Birgitte Sophie Sehested ejede så Willestrup frem til sin død i 1755. Majorinden testamenterede gården til sin datter Else Margrethe og hendes mand, gehejmeråd Verner Rosenkrantz til Krabbesholm. Da Rosenkrantzerne overtog Willestrup blev den til et friherreskab i 1757 samtidig med sin anden store udvidelse og ombygning. Willestrup var meget forfalden og Verner Rosenkrantz ombyggede Willestrups indre, og det står den dag i dag som hans værk. Han har også anlagt haven nordvest for gården - et storstilet anlæg i fransk smag.

Willestrup gik herefter i arv flere gange og derefter solgt. Den led mange skæbner og 1933 købte Axel Juul Willestrup gården af sin far. I 1928 blev nordfløjen af hovedbygningen ombygget og restaureret. I 1935 blev der i sydfløjen foretaget en mindre ombygning. I 1941 blev det nødvendigt med en mindre reparation efter en brand, og derved blev de gamle loftsbjælker i spisestuen med slægtsvåbnene fremdraget og gulvene belagt med egeparket. Også avlsbygningerne er blevet moderniseret og et stort dambrug anlagt.

Willestrup har skiftet karakter i de sidste ti århundreder. Den er blevet en anselig skovejendom, dens skov går med Lindenborgskovene og Roldskov sammen i Himmerlands store vidstrakte skovland med den uberørte jyske natur med søer og kilder, blandt andet den rene Madum Sø og Blåkilde, hvorfra Villestrup å udspringer.

Hoteller i nærheden af Willestrup Gods

  • Hotel Amerika

    16,12 km

    At besøge det 4-stjernede Hotel Amerika er som at tage en rejse ind i en verden af ro, omgivet af smuk natur. Allerede på vejen ind gennem den gamle bøgeskov kan du mærke pulsen falde. Indenfor mødes du af en hyggelig og afslappet atmosfære i stemningsfulde lokaler med nærværende værter.

    Læs mere : Hotel Amerika
  • Purhus Kro

    24,98 km

    Purhus Kro er en hyggelig og familievenlig gammel dansk landevejskro tæt på naturen. Alligevel er du ikke langt fra E45, og oplevelserne i det østjyske. På kroen hersker en dejlig uhøjtidelig stemning, hvor det handler om, at gæsterne skal befinde sig godt. I kroens hyggelige restaurant serveres "gammeldaws" kromad.

    Læs mere : Purhus Kro
  • St. Binderup Kro

    25,64 km

    St. Binderup Kro ligger mellem Aalborg og Viborg. Gå på opdagelse i de gamle stuer og nyd den museumsagtige stemning og de gamle ures tikken. I restauranten finder du et stort udvalg af veltillavede retter, og du må ikke glemme at smage kroens hjemmelavede kryddersnaps. Kromanden fortæller gerne om stedets historie.

    Læs mere : St. Binderup Kro
  • Kompas Hotel Aalborg

    31,45 km

    Med en central placering tæt på Aalborgs nye havnefront er KOMPAS Hotel Aalborg ideel for et ophold i den nordjyske hovedstad. Du har alle muligheder for at gå på opdagelse i Aalborgs hyggelige gågader og nyde byens mange caféer og restauranter.

    Læs mere : Kompas Hotel Aalborg
  • Hotel Randers

    34,27 km

    Hotel Randers er et af landets ældste provinshoteller, beliggende i hjertet af byen. I mere end 160 år har hotellet været en oase med plads til nydelse, ro og fordybelse. Hotellet blev opført i 1856, men blev totalrenoveret i efteråret 2016. Historiens vingesus mærkes tydeligt på det smukke hotel.

    Læs mere : Hotel Randers
  • Palads Hotel Viborg

    48,52 km

    Palads Hotel Viborg er placeret midt i centrum af Viborg lige ved byens hyggelige og charmerende gågade og få minutter til togstation.

    Læs mere : Palads Hotel Viborg
  • Kongensbro Kro

    54,77 km

    Kongensbro Kro ligger, hvor landevejen mellem Aarhus og Viborg krydser Gudenåen. Før i tiden var den kendt som pramdragerkro, men i dag er den en moderne landevejskro med flotte værelser, alle med udsigt til krohaven. Kroens adelsmærke er den gode mad, lige fra de hjemmelavede frikadeller til den franske kogekunst.

    Læs mere : Kongensbro Kro
  • Hotel Gjerrild Kro

    61,19 km

    Midt mellem Djurslands eventyrlige skove og Kattegat-kystens børnevenlige strande, ligger Hotel Gjerrild Kro. Der er kun 10 minutter til Grenå og 45 minutter til Randers Regnskov og Aarhus. Attraktionerne taler for sig selv, men naturen skal og bør opleves.

    Læs mere : Hotel Gjerrild Kro
  • Montra Hotel Sabro Kro

    61,53 km

    Montra Hotel Sabro Kro er beliggende i hjertet af Sabro tæt på Smilets By, Aarhus. Med E45 tæt på, er der nem og hurtig transport til et væld af muligheder. Her finder du både plads til samvær, nærvær og skønne oplevelser. Der er altid en god grund til at besøge Sabro Kro.

    Læs mere : Montra Hotel Sabro Kro
  • Kaløvig Badehotel

    62,61 km

    Kaløvig Badehotel er et lille hyggeligt hotel beliggende kun 14 kilometer fra centrum af Aarhus, lige ud til Aarhus Bugten i Aarhus N. Den intime stemning, den hjemlige følelse og den beroligende lyd af bølgerne fra Aarhus Bugt skaber sammen en virkelig unik atmosfære, som er svær at finde andre steder.

    Læs mere : Kaløvig Badehotel