Domkirkens historiske højdepunkter
I 1060 fik Viborg status som domkirkeby, men det var først i år 1133, kirken stod færdig med sine fire tårne, sideskibe, højkor og krypt. Desværre har kirken været ramt af brande ad flere omgange – senest i 1726, der kun efterlod mure og krypt.
Derfor er krypten den ældste del af domkirken, der tager dig små 900 år tilbage i tiden. I det lille kryptkapel står en kiste med læderbetræk, hvori den balsamerede adelsmand Valdemar Daa ligger. Selveste H.C. Andersen har skrevet en kendt fortælling om Valdemar Daa i "Vinden fortæller om Valdemar Daa og hans døtre."
Kongehyldningsbyen
Viborg har som kongehyldningsby hyldet mindst 37 regenter. Af disse fik Erik Klipping sit sidste hvilested i domkirken, da ukendte gerningsmænd myrdede ham i 1286. Det skete med 56 stik i Finderup lidt uden for byen. Under en sten foran alteret ligger et blyskrin med symbolske rester.
Kirkens udtryk
Som kirken står i dag, er den fra 1876. Efter branden i 1726 blev den ellers hurtigt genopført, men arbejdet var ikke gjort godt nok. Den blev derfor lukket i 1862 og stod færdig 14 år senere, og stilen og grundplanen er den oprindelige.
Mange autentiske detaljer vidner om kirkens lange historie, for eksempel de to løver og de to ansigter i korets udvendige granit. Brosten i plænen omkring kirken viser, hvor den gamle kirkes tilbygninger lå.
Fra 1901 til 1906 malede Joakim Skovgaard og hans hjælpere kirkens berømte billedbibel. I vådt puds tryllede de med deres kalkfarver, og freskerne taler et sprog, som alle kan forstå.
Ved siden af kirken ligger Skovgaard Museet, der udstiller værker udført af kunstnerslægten Skovgaard.
Læs mere på Viborg Domkirkes hjemmeside. Eller endnu bedre: besøg kirken.
Besøg domkirken
Entré 10 kr. pr. person (voksne). Lukket for besøg under kirkelige handlinger.
Der kan betales kontant eller med MobilePay.
Se, hvad andre deler på Instagram
#viborgdomkirke #visitviborg #visitaarhusregion