Badehoteller i Danmark er populære som aldrig før

Danmarks badehoteller har i dag fået en renæssance. Mange søger tilbage til den ferieform, der havde sin velmagtsdage i første halvdel af 1900-tallet. Det skyldes, at badehotellet er en del af vores fælles kulturarv og historiske tilknytning til vandet. Men også fordi vi i stigende grad søger det individuelle, det nostalgiske og det nære. Eller forkælelse, nydelse og romantik. En dansk tv-serie har også været med til at øge badehotellernes popularitet.

Skønne badehoteller i Danmark

Der er desværre ingen ophold ledige

De senere år er der skudt en række nye badehoteller op langs Vesterhavet og de øvrige danske kyster, og eksisterende hoteller er blevet restaureret og ført up to date, fordi gæsterne strømmer til. Gamle hotelkøkkener bliver opgraderet til gourmetkøkkener, og der bliver udvidet med miljøbevidste spa-afdelinger.

Mange danskere har råd til at bo og spise lækkert, og i en søgen efter det enkle og autentiske kan badehotellet tilbyde noget helt særligt. Badehotellerne ligger ofte smukt placeret, tæt på havet og i fredelige omgivelser. Et badehotel er et sted hvor man kan fordybe sig og finde ro, og hvor den eneste larm kommer fra bølgernes brusen.

Et badehotel er indbegrebet af dansk sommer

Badehotellet er et synonym på en ferie, hvor lyset er klarest, bølgerne bruser, kvinderne går i lette sommerkjoler og mændene i hvidt tøj og stråhat. Vi ønsker at genfinde den nærhed og fortrolighed, som der tidligere var mellem gæster og hotelværter på et dansk badehotel.

På badehotellet bliver vi taget personligt imod og ofte kan værterne huske os fra sidste besøg. Badehotellerne symboliserer i dag det enkle, det magelige og kultiverede liv. Og så kan vi godt lide, at der på mange badehoteller hverken er tv eller wifi og en opfordring til, at man slukker for sin mobiltelefon og bare slapper af.

Læs også: Hold ferie ved Danmarks bedste strande

Få en kulinarisk oplevelse på badehotellet

På mange af Danmarks badehoteller kan man få ophold med helpension. Når dørene slås op til spisesalen, er der virkelig grund til at glæde sig, for det er ofte nogle af landets bedste kokke, der regerer i køkkenet. Maden er ligeså vigtig for et badehotel som nærheden til havet.

I TV2's serie ”Badehotellet” spiller maden også en stor rolle. Her er det retter som: Lammekølle med gemyse og mynte. Ærtesuppe med champagne. Gammeldags kylling med skilt sovs og rabarberkompot. Citronfromage. At maden også er vigtig for ”rigtige” badehotelgæster viser sig for eksempel ved, at Danmarks mest berømte badehotel Svinkløv er kendt for en valnøddelagkage, som folk stadig taler om, selv om badehotellet var lukket i nogle år på grund af en brand i 2016.

Læs også: Egnsretter er smagen af Danmark, delt op i lækre bidder

Badehotellernes faciliteter og aktiviteter

Badehotellerne tilbyder et væld af faciliteter og aktiviteter for gæsterne. De fleste hoteller har swimmingpools, saunaer, spabade og fitnesscentre. Der er også mulighed for at tage del i forskellige aktiviteter såsom vandreture, cykelture og sejlture. Så hvad end I ønsker at slappe af eller være aktive, burde de fleste badehoteller kunne imødekomme jeres ønsker.

Nederlaget i 1864 skabte badehotellerne

Badehotellerne opstod efter krigen i 1864, hvor Danmark tabte stort udadtil. Derfor søgte vi indad og ledte efter noget, der kunne definere os som danskere. Den lavere del af overklassen og middelklassen tog på pensionat, og de rigeste tog på badehotel, der lå isoleret i sikker afstand fra de lokale fiskerlejer.

Efter Anden Verdenskrig ebbede badehotellernes storhedstid ud, og danskerne begyndte i stedet at tage på charterferie til landene omkring Middelhavet. I de senere år er der sket et skift. Flere danskere vælger at holde ferie herhjemme og efterspørger en mere individuel og nostalgisk ferieform. Det har skabt en renæssance for de danske badehoteller på både Sjælland, Fyn og i Jylland.

Læs også: Et weekendophold er godt for dit parforhold

Rekordhøjt seertal til tv-serien ”Badehotellet”

Tidligere var ferie på et badehotel forbeholdt den dekadente overklasse, men i dag er det blevet almindeligt for os danskere at tage på weekendophold eller miniferie på badehotel. Ikke mindst med inspiration fra tv-serier som ”Halløj på Badehotellet” eller især TV2's ”Badehotellet”, hvor mere end 1,5 millioner danskere fulgte med i seriens femte sæson.

”Badehotellet” foregår i 1932, og dengang var man ikke en turist, men en lystrejsende i modsætning til en handelsrejsende. Senere fik man betegnelsen badegæst eller sommergæst. At være gæst eller lystrejsende er der mange danskere, der ønsker i dag, fordi det udtrykker en individualitet i modsætning til turist, som er en massebetegnelse. Derfor er tv-serien ”Badehotellet” blevet så stor en succes, og derfor er badehotellerne populære som aldrig før.

Læs også: Miniferie i Danmark