Geopark: Fakkebjerg og hatbakker

Geopark: Fakkebjerg og hatbakker

5935 Bagenkop

Foto: Mikkel Jézéquel

Fakkebjerg fotograferet mod vest tidlig morgen

Foto: Mikkel Jézéquel

Udsigt fra Fakkebjerg fotograferet mod nord/vest formiddag

Foto: Kort: GeoFyn

Skyggekort over Fakkebjerg-området. Den sorte cirkel markerer Hulbjerg Jættestue

Landskabet på Langeland er præget af over 1200 kuppelformede bakker, der kaldes hatbakker. Navnet opstod under en ekskursion for omkring 100 år siden, hvor en dansk, kvindelig geolog bar en såkaldt klokkehat, der var højeste mode i 1920’erne.

Kilometerlange rækker af hatbakker

I visse områder optræder hatbakkerne i parallelle, kilometerlange rækker, mens de andre steder ligger enkeltvis eller i uregelmæssige forløb. Skovlebjerg (46 meter) nord for Tryggelev er med sine tvillingetoppe Langelands højeste punkt. Som de fleste andre hatbakker ligger den på privat jord, uden offentlig adgang.
Fakkebjerg og flere af hatbakkerne mellem Bagenkop og Dovnsklint er dog offentligt tilgængelige.

Fakkebjerg, der ligger to kilometer sydøst for Bagenkop, er 37 meter høj. Fra toppen kan man se hele det sydligste Langeland - og i klart vejr også Lolland, Ærø og den nordtyske kyst. Fakkebjerg har en oval grundform på 370 x 200 meter og rejser sig 30 meter over det omgivende terræn. På toppen stod der fra 1806 til 1905 et fyrtårn og efter 2. Verdenskrig og frem til 1972 flere forskellige radarsystemer.

Skovlebjerg (46 meter) nord for Tryggelev er med sine tvillingetoppe Langelands højeste punkt. Som de fleste andre hatbakker ligger den på privat jord, uden offentlig adgang. 500 meter sydvest for Fakkebjerg – på udløberen af en mindre hatbakke – ligger den imponerende Hulbjerg Jættestue fra Bondestenalderen. Her kan man kravle gennem en lang gang ind i et stensat gravkammer, hvor mindst 53 personer, heraf 17 børn, er blevet stedt til hvile. I gravkammeret har man blandt andet fundet et kranium med det eneste kendte eksempel på en tandboring fra oldtidens Danmark – en rodkanal boret med et flintebor for at dræne betændelse fra en tandbyld. Tandsten i hullet viser, at patienten overlevede behandlingen.

Fakkebjerg på Sydlangeland

Istidslandskabet og hatbakkerne

Forskere har længe diskuteret, hvordan hatbakkerne er blevet dannet, og nu har moderne forskning løftet lidt af sløret.

For omkring 17.500 år siden var Langeland og Storebæltsregionen dækket af en tungeformet udløber, ’Storebæltsgletsjeren’, som var en del af Bælthav Isstrømmen. Da gletsjeren stoppede sin fremmarch, og de yderste dele af isen blev til dødis, opstod der langs kanten af den smeltende is store sprækkesystemer og lavninger på overfladen af isen. Sprækkerne og lavningerne blev fyldt med smeltevand, og der opstod issøer.

Noget af det materiale, som smeltede fri af isen, blev med smeltevandet ført ud i issøerne. Her blev materialerne sorteret af vandet og aflejret som lag af ler, sand og grus. Nogle gange blev der i issøerne også aflejret lag af usorteret morænelerlignende eller meget stenrigt materiale. Det skete især under perioder med lav vandstand i søerne, hvor skred langs bredderne sendte ’tunger’ af trægt flydende, optøede jordmasser ud i søerne. På et senere tidspunkt skubbede de stadig aktive dele af ’Storebæltsgletsjeren’ til dødisen og issøerne, hvorved de opbyggede aflejringer væltede og kom til at stå lodret eller skråt.
Da isen smeltede bort og søerne forsvandt, stod aflejringerne tilbage i landskabet, som de hatbakker vi kender i dag.

Varierende lokale forhold har bidraget til, at hatbakkernes indhold ikke er ens - inde i landet er de generelt med færre lag af morænelerlignende og usorteret, stenet materiale end eksempelvis dem ude langs kysten mellem Bagenkop og Dovnsklint.
Desuden synes lagene i hatbakkerne inde i landet også at være mere forstyrret af is-pres end lagene i bakkerne langs kysten. Mellem hatbakkerne ses lavereliggende jævne moræneflader, som stedvist er dækket af små smeltevandssletter, der er skabt af vand fra smeltende dødismasser og snedriver.

Skyggekort over Fakkebjerg-området

Det dynamiske kystlandskab

Det flade, lavtliggende område vest og nordvest for Fakkebjerg lå ved sidste istids afslutning som en moræneflade, delvist dækket af små smeltevandssletter.
Da havniveauet steg, og Det Sydfynske Øhav blev dannet, steg også grundvandsstanden, og i lavningerne opstod der moser og småsøer. Senere blev området oversvømmet af havet og omdannet til et forgrenet fjordsystem, der inkluderede Lundenor, Magleby Nor, Klise Nor og Søgård Sø. Fjorden strakte sig helt ind til foden af Fakkebjerg, der dengang lå ud til kysten. I 1853 blev området inddæmmet og fjorden drænet.

Hoteller i nærheden af Geopark: Fakkebjerg og hatbakker

  • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

    47,11 km

    På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

    Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
  • Aiden Lolland - SDH Partner Hotel

    50,28 km

    Oplev Aiden, Lolland - SDH Partner Hotel, et moderne og prisvenligt hotel i hjertet af Lolland. Nyd innovative selvbetjeningsmuligheder, stilfulde værelser og et væld af faciliteter. Udforsk den naturskønne omgivelser og skab uforglemmelige minder – din perfekte base til en afslappende getaway!

    Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels / Best Western Hotels & Resorts - The Hotel Alliance.

    Læs mere : Aiden Lolland - SDH Partner Hotel
  • Brobyværk Kro

    61,36 km

    Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

    Læs mere : Brobyværk Kro
  • Hotel Sønderborg Strand

    61,37 km

    Oplev unikke øjeblikke på Hotel Sønderborg Strand! Den fantastiske beliggenhed direkte ved stranden sikrer, at du kan nyde det bedste af både natur og historie. Med kun 250 meter til Sønderborgs pulserende centrum, får du det bedste af begge verdener – en rolig oase tæt på byens liv og charme.

    Læs mere : Hotel Sønderborg Strand
  • Hotel Odense - SDH Partner Hotel

    72 km

    Hyggeligt hotel tæt på natur og byliv i Odense

    Hotel Odense - SDH Partner Hotel ligger centralt på Fyn, tæt på både livlig bystemning og fredfyldt natur. Her har du mulighed for at opleve en bred vifte af familievenlige attraktioner, koncerter samt at nyde den stille natur omkring. Hotellet serverer kolde drikkevarer i loungeområdet og restauranten, hvor lokale fynske ingredienser står i centrum.

    Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

    Læs mere : Hotel Odense - SDH Partner Hotel
  • Hotel Knudsens Gaard

    73,99 km

    Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

    Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
  • Sivgaarden Boutique Hotel

    75,31 km

    Beliggenheden på det højeste punkt ved Flensborg Fjord fås ikke smukkere, og nærmeste nabo er Benniksgaard Golfbane. Den gamle slægtsgård har gennemgået en fuldstændig og meget smagfuld renovering i rustik stil. Vores dedikerede personale står klar til at give jer en personlig service, der sikrer, at jeres ophold bliver en sand fornøjelse, og vores kokke tilbereder menuen efter sæsonens bedste råvarer.

    Læs mere : Sivgaarden Boutique Hotel
  • Hotel Falster

    76 km

    Hotel Falster er et hjemligt hotel, der siden starten i 1986 har været familiedrevent. Det betyder, at gæsterne ikke blot føler sig velkomne; de føler sig hjemme. Hotellet ligger i Nykøbing, der er hovedbyen på Falster. Her har du et oplagt udgangspunkt for en ferie eller et weekendophold på Sydhavsøerne.

    Læs mere : Hotel Falster
  • Tornøes Hotel

    78,97 km

    Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

    Læs mere : Tornøes Hotel
  • Munkebo Kro

    80,29 km

    Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

    Læs mere : Munkebo Kro