Geopark: Hulbjerg Jættestue

Geopark: Hulbjerg Jættestue

Søgårdsvej 10

5935 Bagenkop

Foto: Gitte Rahbek

Hulbjerg-Jaettestue_Gitte-Rahbek

Foto: Pia Bennike

Hulbjerg-Jaettestue_Pia-Bennike

Foto: Heidi Karlsen

Hulbjerg-jaettestue_Heidi-Karlsen

En jættestue er en grav fra perioden omkring 3.300 f.Kr. og er den sidste udvikling i gravhøje, som var kommet til Danmark 500 år tidligere. Ganggrave er kendetegnet ved ikke kun at have et gravkammer men også adgang til kammeret gennem en lille korridor. Den lille gang gjorde det lettere at lukke gravkammeret, men også at åbne det igen og igen.

Jættestuen ved Hulbjerg rummer rester af op mod 60 individer samt mange fund af oldtidsgenstande, som blev givet til de døde til deres sidste rejse. I forbindelse med en udgravning i 1960 blev det tydeligt, at gravkammeret var blevet brugt flittigt til begravelser. Man opdagede, at knogler og kranier var blevet samlet i bunker for at give plads til nye begravelser.

De døde omfattede kvinder og mænd, unge og gamle. Det mest interessante skeletfund var et kranium, der viste tegn på et af forhistoriens ældste eksempler på tandbehandling. Der var brugt et flintbor til at udføre en rodbehandling, hvilket bestemt må have været smertefuldt! Men dette kranium viser også, at den afdøde var kommet sig over operationen, inden han døde, da kraniet var helet rundt om hullet.

Hulbjerg ligger i et landskab med op mod 20 grave, hvilket er meget for området. Hertil kommer senere gravhøje fra bronzealderen. Området er således et såkaldt helligt landskab, hvor gravene har været stærke påmindelser om livet efter døden.

Hulbjerg Jættestue ligger på Langelands sydspids ikke langt fra fiskerlejet Bagenkop. Den ligger særligt højt i landskabet på en yderside af den 15 m høje ’hatteformede bakke’, Hulbjerg. Mod øst grænser bakken op til Søgårds Mose, den sydligste del af et tidligere omfattende holocæn fjordsystem, som blev genvundet i 1853. De mange gravhøje i området afspejler det tidligere landskab, der var betydeligt vådere, end det er i dag, så mange af gravene blev placeret ud mod vådområderne eller langs kysten.

Hoteller i nærheden af Geopark: Hulbjerg Jættestue

 • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

  46,97 km

  På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

  Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
 • Det Nye Bandholm Badehotel

  52,51 km

  Det nye Bandholm Badehotel giver dig ro til fordybelse, nærvær og smukke omgivelser. Gå på opdagelse i de smukke lokaler som er over 300 år gamle, men nyrenoverede med øje for detaljen samt smagfuld og komfortabel indretning.

  Læs mere : Det Nye Bandholm Badehotel
 • Hotel 6400

  58,98 km

  På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange seværdigheder og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

  Læs mere : Hotel 6400
 • Brobyværk Kro

  61,35 km

  Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

  Læs mere : Brobyværk Kro
 • Hotel Knudsens Gaard

  74,18 km

  Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

  Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
 • Benniksgaard Hotel

  74,57 km

  Beliggenheden på det højeste punkt ved Flensborg Fjord fås ikke smukkere, og nærmeste nabo er Benniksgaard Golfbane. Den gamle slægtsgård har gennemgået en fuldstændig og meget smagfuld renovering i rustik stil. Med inspiration fra det sønderjyske køkken og med ingredienser fra de lokale leverandører, tilbereder kokkene menuen efter sæsonens bedste råvarer.

  Læs mere : Benniksgaard Hotel
 • Hotel Falster

  76,88 km

  Hotel Falster er et hjemligt hotel, der siden starten i 1986 har været familiedrevent. Det betyder, at gæsterne ikke blot føler sig velkomne; de føler sig hjemme. Hotellet ligger i Nykøbing, der er hovedbyen på Falster. Her har du et oplagt udgangspunkt for en ferie eller et weekendophold på Sydhavsøerne.

  Læs mere : Hotel Falster
 • Tornøes Hotel

  79,36 km

  Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

  Læs mere : Tornøes Hotel
 • Munkebo Kro

  80,61 km

  Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

  Læs mere : Munkebo Kro
 • Frederik VI's Hotel

  81,05 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel