Geopark: Stendiger i landskabet

Geopark: Stendiger i landskabet

Brændegårdsvej

5600 Faaborg

Foto: Geopark Det Sydfynske Øhav

Stengærde HH Gl Dyrehave

Foto: Geopark Det Sydfynske Øhav

Stendige

Foto: Geopark Det Sydfynske Øhav

geospot_stendige3

Du finder stengærder mange steder på Sydfyn og øerne, men de færreste steder er de så rigelige og smukke som på Brahetrolleborg og Holstenshus. Stenvoldene vidner om de mange sten i morænelandskabet. Stenene var en hindring for at dyrke jorden, men de var også en ressource, der blev brugt til vejmateriale og i byggeriet. I 1786 besluttede Holstenshus at bygge tre "sygehuse" lavet af kampesten. Hvert af hospitalerne havde 6-8 lejligheder til fattige, gamle og svage mennesker inden for godsets område. To af hospitalerne er bevaret; et af ​​dem i landsbyen Diernæs tæt på Faaborg. Hvad med det andet?

De fleste af stenene eksisterer dog som stendiger i landskabet. Under landbrugsreformerne (1770–1820) kom reformivrigheden til udtryk ved, at markerne blev ryddet for sten, og der blev lystigt bygget stendiger og uddelt kongelige priser til særligt ivrige murbyggere. Typisk blev byggeriet af stengærder igangsat af godserne, fordi de kunne bruge fæstebøndernes tvangsarbejde. Senere begyndte mange bønder at bygge stengærder på deres egne marker.

Stenmurene tjente en række formål. Nogle stengærder langs Brændegårdsvej omkranser herregårdsskoven, hvilket blev fremhævet meget i Skovreguleringen af ​​1805. Lovens hensigt var at beskytte den nye opvækst af træer, som skulle bruges til genopbygningen af ​​den danske flåde. Andre stengærder markerer grænserne mellem forskellige landbrugsejendomme eller holder de græssende dyr inde eller ude. For at kunne tjene som hegn til heste eller køer, skulle stenmurene være mere end en meter høje. Hvor stenmurene er lavere i dag, har de typisk været forsynet med et stråtækt hegn oven på muren og/eller en grøft på indersiden af ​​stenmuren.

Uanset hvilken funktion en stendige tjener, kræver den stadig en del vedligeholdelse, som er prioriteret af mange stenmursejere, selvom stendigernes rolle som hegn ophørte omkring år 1900. Nu har de en kulturhistorisk værdi og er for mange indbegrebet af landskabsidyl.

Hoteller i nærheden af Geopark: Stendiger i landskabet

  • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

    8,7 km

    På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

    Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
  • Brobyværk Kro

    11,79 km

    Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

    Læs mere : Brobyværk Kro
  • Hotel Knudsens Gaard

    26,56 km

    Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

    Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
  • Frederik VI's Hotel

    31,75 km

    Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

    Læs mere : Frederik VI's Hotel
  • Munkebo Kro

    36,91 km

    Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

    Læs mere : Munkebo Kro
  • Tornøes Hotel

    38,8 km

    Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

    Læs mere : Tornøes Hotel
  • Fjelsted Skov Hotel & Konference

    41,3 km

    Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

    Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference
  • Hotel 6400

    44,34 km

    På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange oplevelser og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

    Læs mere : Hotel 6400
  • Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel

    45,41 km

    Hotel Sønderborg Strand er perfekt placeret ved stranden og omgivet af naturskønne og historiske omgivelser, kun 250 meter fra centrum af Sønderborg.
    Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

    Læs mere : Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel
  • Benniksgaard Hotel

    59,79 km

    Beliggenheden på det højeste punkt ved Flensborg Fjord fås ikke smukkere, og nærmeste nabo er Benniksgaard Golfbane. Den gamle slægtsgård har gennemgået en fuldstændig og meget smagfuld renovering i rustik stil. Kokkene tilbereder aftenens menu med udgangspunkt i gamle traditioner, men tilpasset nutidens smagsløg.

    Læs mere : Benniksgaard Hotel