Geopark: Sydlangeland

Geopark: Sydlangeland

Gulstavvej

Gulstav

5935 Bagenkop

Foto: Turist- og Erhvervsforeningen Langeland

Dovns Klint 1

Foto: Jonas Legarth

Vilde heste på Langeland der spiser græs

Foto: John Rasmussen

Er du til skøn natur og gode vandreture er det Sydlangeland du skal besøge

Habitatbeskrivelse

Landskabet varierer en del. Keldsnor, som ligger øst for Gulstav, er en stor vig adskilt fra havet af en stenet strandryg. Inde på strandryggen finder man strandenge, der strækker sig som tunger ind i vigen. Gulstav Mose, som er et fuglereservat, ligger mellem Gulstav Øster- og Gulstav Vesterskov. Her er et særligt rigt fugle- og planteliv. Langs kysten finder du delvist eroderet moræne eller "hatteformede" bakker, der skaber op mod 15 m høje klipper ned til stenstranden. Stranden er kendt for sine karakteristiske strandrygge bestående af velafrundede småsten kaldet "rullesten".

De sydlige skove i området, Østre og Vestre Gulstav, samt den lille skov Eget, er særligt interessante ved, at de oprindeligt var klippede skove. Græsning er en meget gammel og original form for skovbrug, der har været anvendt siden vikingetiden, hvor man fælder træerne og lader dem vokse op igen af ​​nyt skud fra stubbene. Naturstyrelsen, som ejer skovene, har besluttet at videreføre denne kulturhistoriske form for skovdrift. Denne form for skovdrift indebærer, at større eller mindre områder af skoven fældes i omdriftsperioder på 10-20 år. Umiddelbart efter klippningen udsættes skovbunden for yderligere lys, hvilket resulterer i en opblomstring af mange typer urter.

Vilde heste

I en stor indhegning, der strækker sig fra Søgård til Gulstav, har Naturstyrelsen udsat vilde heste af racen Exmoor-pony, der får lov til at gå frit omkring med så lidt indblanding som muligt. Exmoor ponyer ligner den europæiske vildhest, der engang fandtes i Danmark. Hestene er udendørs hele året og fodres kun, hvis der ikke er foder til rådighed for hestene. De vilde heste er en stor attraktion for gæsterne i området. Læs mere her.

Området har også flere tydelige hat-formede bakker. Flere af disse er i områder, der passes af de vilde heste. Fra Fakkebjerg, som er områdets højeste punkt (37 m), har du en fantastisk udsigt over hele området – på klare dage kan du se helt til Tyskland! Læs mere om hatbakkerne.

Den hatformede bakke Fredsbjerg, der ligger tæt på Bagenkop, er udpeget som Natura 2000-område, idet den meget mangfoldige skov giver de besøgende mulighed for at lære om de forskellige skovtyper og træernes indvandring til Danmark.

Værdi

I løbet af de sidste par årtier har området udviklet sig markant. Oprindeligt var det et område, hvor landskabet primært blev brugt som landbrugsjord. Med Naturstyrelsens indkøb og efterfølgende etablering af sammenhængende natur- og græsarealer har området udviklet sig til en lokalitet af høj værdi og national betydning. Både med hensyn til selve landskabet og dets biodiversitet. Dette understøttes af, at op mod 100.000 gæster besøger området hvert år.

Beskyttelse og lovgivning

Fredningen af ​​1961 dækker et areal på 0,25 km2 af Dovns Klint og omkringliggende enge. Øst for Dovns Klint ligger det store system af stenstrandrygge, der afskærer Keldsnor fra havet og danner grænsen mellem det offentlige og de privatejede områder. Formålet med fredningen er primært at bevare landskabet herunder at friholde området for eventuel bebyggelse. Hele området er beskyttet som en del af Natura 2000 nr. 127, Det Sydfynske Øhav, Habitatområde H111. Derudover er flere andre lokalområder omfattet af naturbeskyttelseslovens § 3.

Offentlig adgang

Området har udviklet sig til en meget besøgt naturattraktion med vandrestier, parkeringsmuligheder, gode toiletforhold, fugletårne, informationscentre med picnicborde og faciliteter til lystfiskerne. Her er plads til alle.

Hoteller i nærheden af Geopark: Sydlangeland

 • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

  48,25 km

  På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

  Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
 • Det Nye Bandholm Badehotel

  52,36 km

  Det nye Bandholm Badehotel giver dig ro til fordybelse, nærvær og smukke omgivelser. Gå på opdagelse i de smukke lokaler som er over 300 år gamle, men nyrenoverede med øje for detaljen samt smagfuld og komfortabel indretning.

  Læs mere : Det Nye Bandholm Badehotel
 • Hotel 6400

  59,8 km

  På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange oplevelser og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

  Læs mere : Hotel 6400
 • Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel

  61,52 km

  Hotel Sønderborg Strand er perfekt placeret ved stranden og omgivet af naturskønne og historiske omgivelser, kun 250 meter fra centrum af Sønderborg.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel
 • Brobyværk Kro

  62,67 km

  Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

  Læs mere : Brobyværk Kro
 • Benniksgaard Hotel

  75,28 km

  Beliggenheden på det højeste punkt ved Flensborg Fjord fås ikke smukkere, og nærmeste nabo er Benniksgaard Golfbane. Den gamle slægtsgård har gennemgået en fuldstændig og meget smagfuld renovering i rustik stil. Kokkene tilbereder aftenens menu med udgangspunkt i gamle traditioner, men tilpasset nutidens smagsløg.

  Læs mere : Benniksgaard Hotel
 • Hotel Knudsens Gaard

  75,5 km

  Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

  Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
 • Hotel Falster

  76,53 km

  Hotel Falster er et hjemligt hotel, der siden starten i 1986 har været familiedrevent. Det betyder, at gæsterne ikke blot føler sig velkomne; de føler sig hjemme. Hotellet ligger i Nykøbing, der er hovedbyen på Falster. Her har du et oplagt udgangspunkt for en ferie eller et weekendophold på Sydhavsøerne.

  Læs mere : Hotel Falster
 • Tornøes Hotel

  80,62 km

  Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

  Læs mere : Tornøes Hotel
 • Munkebo Kro

  81,9 km

  Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

  Læs mere : Munkebo Kro