Hagenør

Foto: VisitFredericia

Hagenør

Foto: VisitFredericia

Hagenør

På vandretur ved Hagenør

Lad din næste vandretur gå til det fantastiske naturområde Hagenør syd for Fredericia. Hagenør er kendt for sin unikke natur, sit mangfoldige dyreliv og for sin spændende historie, der kan spores helt tilbage til Stenalderen.

I områdets findes en afmærket vandrerute på 4 km som både tager dig gennem skov, eng og langs stranden. Vandreruten, som er markeret med gult, starter og slutter parkeringspladsen ved Hagenørvej og går gennem kuperet terræn med fantastisk udsigt over Lillebælt.

Den gule rute tager dig forbi alt det bedste Hagenør har at byde på, og er turen for lang, har den afmærkede rute enkelte stikveje undervejs, så turen kan forkortes.

Følg den gule vandrerute og vis hensyn

Det meste af naturområdet ved Hagenør er privatejet. Vis derfor hensyn til områdets beboere og privatlivets fred ved kun at benytte den gule, afmærkede rute, når du udforsker området. Tak!

Fredet landskab med unik natur

Hagenør er særligt kendt for sit unikke, fredede kystlandskab. Kysten ved Hagenør består af brede klinter, som er formet af tidlig istid og som gemmer på jordlag og aflejringer, som er op til 18 millioner år gamle. Kystlandskabet er derfor fredet og udnævnt til nationalt geologisk interesseområde.

Langs stranden kan du være heldig at finde flinteredskaber fra Stenalderen, ligesom området også er kendt for at være særlig godt til fossiljagt.

Udover kystområdet er Hagenør også hjemsted for en bred vifte af anden varieret natur: Skovbryn langs kysten, løvskov med ellemoser, strandeng, skoveng og overdrev.

Oplev det rige dyreliv ved Hagenør

Med Hagenørs varierede natur kommer også et rigt dyreliv.

I området kan du opleve et væld af forskellige fuglearter, som halemajse, sortmajse, stor flagspætte, grønspætte, forskellige andefugle for blot at nævne et lille udpluk. Der er sågar blevet registeret over 60 forskellige fuglearter på én dag i området. Langs de stejle klinker kan du opleve digesvaler, som bygger reder ind i skrænterne, og i det lave vand holder hejrer og andre vadefugle til. 

Når du går langs kysten kan du kigge efter den lille hval marsvinet, som lever i Lillebælt. Lillebælt har verdens tætteste bestand af marsvin, så du kan sagtens være heldig at spotte et par stykker, på din tur.

Området Hagenør er en del af Naturpark Lillebælt. Læs mere om Naturparken her!

Fiskeplads ved Hagenør

Tæt på Hagenørs parkeringsplads finder du en fin fiskeplads.

Hagenør: Et naturområde med spændende historie

Områdets kulturhistorie går mange år tilbage og der findes stadig tydelige spor fra fortiden. Ældst er Hagenør Slotsbanke, hvor der i sin tid stod en kongeborg (Hønborg). Det er denne slotsbanke, som har givet området sit navn. Du kan stadig se resten af slotsbanken i landskabet. Det var bl.a. her Christian II opholdt sig, da adelen og Sverige gjorde oprør mod kongen i 1523. Slottet blev ødelagt under Grevens Fejde (1534-36) og blev aldrig siden genopført.

Undervejs på ruten ses også de gamle restaurerede gårde Hagenør- og Vindmøllegård.

I knap hundrede år fra 1880’erne til 1960’erne lå der et teglværk i området. Den meget lerholdige jord i området gav gode betingelser for fremstilling af tegl. De to små søer ved det tidligere teglværk er gamle lergrave.

 

Se, hvad andre deler på Instagram 

#hagenør #naturparklillebælt #visitfredericia

Hoteller i nærheden af Hagenør

 • Bov Kro

  6163,02 km

  Bov Kro kombinerer på fornemste vis historisk atmosfære og moderne komfort. Kroens restaurant byder på traditionelle og nye nordiske gastronomiske oplevelser. De kulinariske lækkerier kreeres i et moderne køkken hvor der også bliver bagt og syltet. Kroen er et godt udgangspunkt for ture i grænselandet og til Flensborg.

  Læs mere : Bov Kro
 • Hotel Tønderhus

  6166,91 km

  I centrum af Marskens hovedstad ligger Hotel Tønderhus. Én af hotellets stolte traditioner er at kræse om gæsterne fra første færd. I den hyggelige restaurant serveres velvære med et glimt i øjet. Tønder er et naturligt udgangspunkt for store oplevelser, f.eks. Sort Sol i det barske marskland.

  Læs mere : Hotel Tønderhus
 • Benniksgaard Hotel

  6169,43 km

  Beliggenheden på det højeste punkt ved Flensborg Fjord fås ikke smukkere, og nærmeste nabo er Benniksgaard Golfbane. Den gamle slægtsgård har gennemgået en fuldstændig og meget smagfuld renovering i rustik stil. Med inspiration fra det sønderjyske køkken og med ingredienser fra de lokale leverandører, tilbereder kokkene menuen efter sæsonens bedste råvarer.

  Læs mere : Benniksgaard Hotel
 • Abild Kro & Hotel

  6171,99 km

  Bo i naturskønne omgivelser på Abild Kro & Hotel, der ligger i Sønderjylland, midt i marsken og tæt på den tyske grænse. Oplev fænomenet Sort Sol eller den skønne natur ved Vadehavet. Glæd dig til at blive kræset om og få fantastisk service fra personalet.

  Læs mere : Abild Kro & Hotel
 • Hotel 6400

  6175,39 km

  På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange seværdigheder og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

  Læs mere : Hotel 6400
 • Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel

  6175,48 km

  Hotel Sønderborg Strand er perfekt placeret ved stranden og omgivet af naturskønne og historiske omgivelser, kun 250 meter fra centrum af Sønderborg.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel
 • Hotel Rode-Kro

  6187,72 km

  Hotel Røde-Kro er et familiedrevet hotel, som ligger centralt, tæt ved storbyen Aabenraa. Der sættes stor  fokus på hygge og den gode stemning, men med en professionel tilgang. Placeringen giver mulighed for at man kan gå nogle smukke ture. Her er blandt andet Gendarmstien langs kysten eller den smukke Søgård Skov.

  Læs mere : Hotel Rode-Kro
 • Agerskov Kro

  6191,6 km

  Midt i Sønderjylland ligger Agerskov Kro og Hotel. De gamle bygninger er moderniseret med respekt for den oprindelige stemning og atmosfære. Kroen er udvidet med store tiltalende værelser. Kromanden selv står i køkkenet med sin stab af kokke, og her fremstilles retter, der tilfredsstiller selv den mest forvente gane.

  Læs mere : Agerskov Kro
 • Hotel Falster

  6192,27 km

  Hotel Falster er et hjemligt hotel, der siden starten i 1986 har været familiedrevent. Det betyder, at gæsterne ikke blot føler sig velkomne; de føler sig hjemme. Hotellet ligger i Nykøbing, der er hovedbyen på Falster. Her har du et oplagt udgangspunkt for en ferie eller et weekendophold på Sydhavsøerne.

  Læs mere : Hotel Falster
 • Det Nye Bandholm Badehotel

  6192,35 km

  Det nye Bandholm Badehotel giver dig ro til fordybelse, nærvær og smukke omgivelser. Gå på opdagelse i de smukke lokaler som er over 300 år gamle, men nyrenoverede med øje for detaljen samt smagfuld og komfortabel indretning.

  Læs mere : Det Nye Bandholm Badehotel