Jættestuen Grønhøj

Jættestuen Grønhøj

Lovbyvej

8700 Horsens

Foto: Destination Kystlandet

Indgangen til gravkammeret ved Jættestuen Grønhøj

Velbevaret historisk attraktion midt i naturen

Spredt rundt i Danmark ligger mere end 500 bevarede jættestuer, og sætter deres præg på det danske landskab. Oprindelig var der 4.000 af dem. Jættestuerne er mere end 5.000 år gamle fra bondestenalderen, men interessant er det, at de faktisk blev bygget i en periode på kun godt og vel 100 år.  

Jættestuen agerede ikke bolig for en kvinde, der hed Jette – eller et hyggeligt opholdsrum for mytologiske sagnkæmper. Det fungerede i stedet som et gravkammer – en fællesgrav for en boplads, der typisk bestod af en enkelt storfamilie. Udenfor jættestuerne ofredes mad og drikke til de afdøde. Ved udgravninger har man fundet op til 50.000 potteskår og pilespidser.

 

Om Grønhøj

Hvordan ville nutidens bygninger se ud efter 5.000 år? Formentlig ikke lige så velbevarede som Grønhøj. Takket være en udgravning og restaurering af Nationalmuseet i 1940, er Grønhøj en af landets bedst velholdte jættestuer.

Grønhøj er en rund høj, omkranset af en imponerende rand af 60 1 meter høje randsten. Selve gravkammeret er relativt småt for en jættestue (3,5 x 2,75 meter). Indgangen til dette kammer er stadig åbent, og du må gerne kigge ind, hvis du er adræt nok til at komme ind. Hav dog respekt for, at det er en historisk bevaringsværdig høj, så undgå at beskadige højen på nogen måde. Højen er cirka 3 meter høj og 25 meter i diameter.

Grønhøj blev bygget med et imponerende murerarbejde. Mellem randstenene og de bærende sten i gravkammeret er der bygget en tørmur bestående af små fliselignende sten. Det er muligt at se tørmuren flere steder ved højen i dag, og du vil selv kunne se, hvor stort et fagligt håndværk dette præcisionsarbejde har krævet. Denne mur skulle sikre, at kammeret blev holdt tørt.

Ved Grønhøj har arkæologer fundet 7.000 potteskår, lerkar, skeer, økser og dolke. Flere af disse fund kan i dag ses i den arkæologiske udstilling hos Horsens Museum.  

 

Sådan finder du Grønhøj

Grønhøj ligger åbent i landskabet mellem Rugballegård Skov og Åbjergskoven. Den ligger kun 100 meter fra den populære vandresti rundt om Bygholm Sø. I den vestlige del af sydsiden af søen kan man skimte den. Det er reelt det eneste sted på sydsiden, hvor man har udsigt til åbent land. Her er det også muligt at parkere i siden af Lovbyvej.

 

Andre historiske attraktioner i Kystlandet

Kystlandet byder på mange historiske attraktioner – fra oldtid til industrihistorie. På denne side kan du finde inspiration til blandt andet museer, bygningsværker og historiske attraktioner i naturen omkring Horsens.

Hoteller i nærheden af Jættestuen Grønhøj

 • Jørgensens Hotel

  3,9 km

  Med et ophold på Jørgensens Hotel kan du se frem til en oplevelse af historisk bevidsthed, kvalitet i hver detalje og personligt værtskab i centrum af Horsens.

  Læs mere : Jørgensens Hotel
 • Hotel Skanderborghus

  19,35 km

  Skanderborg Sø er et pragtfuldt sted og Hotel Skanderborghus, der ligger naturskønt i Dyrehaven ved søens bred, kalder sig med rette en perle ved sø og skov. Hotellet ligger tæt på Skanderborgs hyggelige bymidte med gode shoppingmuligheder, og i omegnen er der gode muligheder for bl.a. lystfiskeri, golf og tennis.

  Læs mere : Hotel Skanderborghus
 • Hotel Vejlefjord

  20,89 km

  Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

  Læs mere : Hotel Vejlefjord
 • Hotel Hedegaarden

  21,31 km

  Et familiehotel, der tilbyder alt fra den traditionelle danske madskat til nye anderledes smagsoplevelser – alt efter hvad du kan inspireres til. Hotellet har fokus på den gode mad med de bedste råvarer, at tingene bare fungerer og en uhøjtidelig atmosfære. Hotellet ligger på toppen af Vejle.

  Læs mere : Hotel Hedegaarden
 • ToRVehallerne- SDH Partner Hotel

  24,2 km

  Dette fremragende hotel byder på enestående gastronomi og tilbyder en høj standard af service til sine gæster. Med sin centrale beliggenhed kan du nyde alle byens faciliteter og nemt udforske de forskellige muligheder uden at skulle bruge en bil.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : ToRVehallerne- SDH Partner Hotel
 • Nørre Vissing Kro

  28,37 km

  Ved bakker, skove og søer ligger den kongeligt privilegerede Nørre Vissing Kro, der er kendt for et kreativt og kompromisløst køkken med en atmosfærefyldt restaurant og en udsøgt vinkælder. 25 minutter til både Aarhus og Silkeborg. Naturen omkring kroen hører til blandt Danmarks smukkeste områder.

  Læs mere : Nørre Vissing Kro
 • Låsby Kro

  31,78 km

  I Søhøjlandets midtjyske, smukke og bakkede natur mellem Silkeborg og Aarhus finder du Låsby Kro og Hotel. Her er en hyggelig atmosfære og kroen er indrettet med alt hvad der hører sig til med traditionel dansk mad og gode kroretter, der skaber den ægte krohygge.

  Læs mere : Låsby Kro
 • Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel

  32,84 km

  Få en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige på restauranten Ryes, og kombiner dit ophold på Hotel Fredericia med den betagende natur og en rigdom af kulturoplevelser og aktiviteter.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel
 • Hotel Dania Silkeborg

  37,68 km

  Hotel Dania er beliggende midt i centrum af Silkeborg, omkranset af byens pulserende liv, butikker, cafeer, seværdigheder, skov og sø. Hotellet fra 1848 fremstår i dag smukt gennemrenoveret, men den særlige charme og atmosfære er bevaret. Hotellets restaurant, Brasserie ”Underhuset” byder på gastronomi i særklasse.

  Læs mere : Hotel Dania Silkeborg
 • Hotel Oasia Aarhus

  40,31 km

  På Hotel Oasia Aarhus er nøgleordene kvalitet og service. Her kan du læne dig tilbage og nyde den elegante og diskrete luksus, som danner rammen for alt på hotellet. Alt er nøje udvalgt for at give dig den bedst mulige oplevelse.

  Læs mere : Hotel Oasia Aarhus