Kanalbyen i Fredericia

Foto: Claus Fisker

Cyklist cykler langs kajen foran Kanalbyens bygninger

Foto: Destination Trekantområdet – VisitFredericia

Huse langs kanalen i Kanalbyen

Foto: Destination Trekantområdet – VisitFredericia

Huse i Kanalbyen

Kanalbyen: Knudepunkt mellem by og hav

Kanalbyen er Fredericias nye og attraktive bydel beliggende kun et stenkast fra Lillebælt.

Bydelen er beliggende i det 20,4 hektar store område hvor en del af Fredericias havneindustri tidligere lå, men efter lukningen af Kemira og Fredericia Skibsværft, har Kanalbyen fået mulighed for at vokse sig helt ned til kajkanten med den storslåede udsigt over Lillebælt.

Opkaldt efter de nye kanaler

Når Kanalbyen er færdig, vil området huse både bolig, detail, erhverv, kulturtilbud og offentlige services og skabe en sammenhæng mellem bælt og by med bydelens nyanlagte kanaler.

Det er netop kanalerne, som har givet Kanalbyen sit navn. Selvom kanalerne først er blevet realiseret gennem de sidste 10 år, kan ideen faktisk spores helt tilbage til Fredericias grundlæggelse.

En ny bydel med rødder i fortiden

Ideen om en kanalby i Fredericia er langt fra ny. Faktisk kan denne spores helt tilbage til byens grundlægger Frederik d. 3., der i 1650 havde store planer om Fredericia som en pompøs kongeby inspireret af Venedig.

Datidens skitser over Fredericia afslører planerne om både et slot og lange kanaler i stedet for gader, men Frederik d. 3. måtte henlægge projektet, da finanseringeen af planerne gik i vasken. Fredericia blev grundlagt, men uden slot og kanaler. 

Det er denne oprindelige vision for Fredericia, som nu, godt 370 år efter Frederik d. 3.s ideer, endelig bliver til virkelighed med Kanalbyen. Selvom bydelen er ny, er tanken bag altså lige så gammel som Fredericia selv.

Historiske Fredericia får plads

I udformningen og udviklingen af Kanalbyen var det særligt vigtigt, at Fredericias historiske rødder også voksede ind i den nye bydel.

Fredericia er en by med en glorværdig og på mange måder helt unik historie. Grundlæggelsen som Kongelig Fæstningsby med religionsfrihed, den afgørende rolle under De Slesvigske Krige og overgangen fra industriby til kultur- og naturby har sat sit præg på Fredericias udformning og selvforståelse.

Dette spejles blandt andet i Kanalbyens stednavne, der alle refererer til Fredericias historiske epoker, personer og begivenheder.

Aktivt byrum med inddragelse

Udviklingen af Kanalbyen forløber henover mange år, og der er derfor stort fokus på, at ufærdige områder ikke ligger øde hen. Kanalbyen har af flere omgange huset midlertidige projekter som byhave-fællesskabet Grow Your City og C-byen, et pop-up butiksmiljø i container-shops.  

I dag er der opstået flere kvarterer i Kanalbyen, som hver især har egne særpræg og byrumsfunktioner. I kvarteret Søndervold ligger fx områdets bypark, byhave-fællesskabet og forskellige faciliteter som indbyder til udendørs aktiviteter.

Området har derfor også fået sin helt egen arkitekturvandring. Du kan læse mere om arkitekturvandringen her!

Der har fra start været et ønske om, at kunsten skulle være nærværende og spille en aktiv rolle i Kanalbyen. Undervejs er der opført flere kunstværker, der nu kan opleves på Kanalbyens helt nye kunstvandring.

Du kan læse meget mere om kunstvandringen og finde guiden her!

En bæredygtig bydel midt i Naturpark Lillebælt

Kanalbyens kvarterer opstår naturligt i takt med kanalernes og boligområdernes udbygning. Hvert kvarter har sit eget særpræg, men et gennemgående fokus er det maritime og bæredygtige islæt.

Bag Kanalbyen ligger en vision om en bæredygtig bydel med højnet biodiversitet både til lands og til vands. Flere steder er beplantningen "vild med vilje", og i kanalerne er der opsat bio-huts, en slags falske koralrev, som giver beskyttelse til Lillebælts mindre fisk.

Kanalbyen i fremtiden

Kanalbyen i Fredericia udvikles i en række etaper, som forventes at strække sig over ca. 20 år, men uden en egentlig slutdato. Målet er en bydel, der udvikler sammen med resten af Fredericias udvikling, og som former sig efter ønsker fra dem, der bruger og lever i bydelen.

Læs meget mere om Kanalbyen, Fredericias nye bydel på Kanalbyens hjemmeside!

 

Se, hvad andre deler på Instagram

#kanalbyenfredericia #visitfredericia

Hoteller i nærheden af Kanalbyen i Fredericia

 • Bov Kro

  6163,02 km

  Bov Kro kombinerer på fornemste vis historisk atmosfære og moderne komfort. Kroens restaurant byder på traditionelle og nye nordiske gastronomiske oplevelser. De kulinariske lækkerier kreeres i et moderne køkken hvor der også bliver bagt og syltet. Kroen er et godt udgangspunkt for ture i grænselandet og til Flensborg.

  Læs mere : Bov Kro
 • Hotel Tønderhus

  6166,91 km

  I centrum af Marskens hovedstad ligger Hotel Tønderhus. Én af hotellets stolte traditioner er at kræse om gæsterne fra første færd. I den hyggelige restaurant serveres velvære med et glimt i øjet. Tønder er et naturligt udgangspunkt for store oplevelser, f.eks. Sort Sol i det barske marskland.

  Læs mere : Hotel Tønderhus
 • Benniksgaard Hotel

  6169,43 km

  Beliggenheden på det højeste punkt ved Flensborg Fjord fås ikke smukkere, og nærmeste nabo er Benniksgaard Golfbane. Den gamle slægtsgård har gennemgået en fuldstændig og meget smagfuld renovering i rustik stil. Med inspiration fra det sønderjyske køkken og med ingredienser fra de lokale leverandører, tilbereder kokkene menuen efter sæsonens bedste råvarer.

  Læs mere : Benniksgaard Hotel
 • Abild Kro & Hotel

  6171,99 km

  Bo i naturskønne omgivelser på Abild Kro & Hotel, der ligger i Sønderjylland, midt i marsken og tæt på den tyske grænse. Oplev fænomenet Sort Sol eller den skønne natur ved Vadehavet. Glæd dig til at blive kræset om og få fantastisk service fra personalet.

  Læs mere : Abild Kro & Hotel
 • Hotel 6400

  6175,39 km

  På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange seværdigheder og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

  Læs mere : Hotel 6400
 • Hotel Rode-Kro

  6187,72 km

  Hotel Røde-Kro er et familiedrevet hotel, som ligger centralt, tæt ved storbyen Aabenraa. Der sættes stor  fokus på hygge og den gode stemning, men med en professionel tilgang. Placeringen giver mulighed for at man kan gå nogle smukke ture. Her er blandt andet Gendarmstien langs kysten eller den smukke Søgård Skov.

  Læs mere : Hotel Rode-Kro
 • Agerskov Kro

  6191,6 km

  Midt i Sønderjylland ligger Agerskov Kro og Hotel. De gamle bygninger er moderniseret med respekt for den oprindelige stemning og atmosfære. Kroen er udvidet med store tiltalende værelser. Kromanden selv står i køkkenet med sin stab af kokke, og her fremstilles retter, der tilfredsstiller selv den mest forvente gane.

  Læs mere : Agerskov Kro
 • Hotel Falster

  6192,27 km

  Hotel Falster er et hjemligt hotel, der siden starten i 1986 har været familiedrevent. Det betyder, at gæsterne ikke blot føler sig velkomne; de føler sig hjemme. Hotellet ligger i Nykøbing, der er hovedbyen på Falster. Her har du et oplagt udgangspunkt for en ferie eller et weekendophold på Sydhavsøerne.

  Læs mere : Hotel Falster
 • Det Nye Bandholm Badehotel

  6192,35 km

  Det nye Bandholm Badehotel giver dig ro til fordybelse, nærvær og smukke omgivelser. Gå på opdagelse i de smukke lokaler som er over 300 år gamle, men nyrenoverede med øje for detaljen samt smagfuld og komfortabel indretning.

  Læs mere : Det Nye Bandholm Badehotel
 • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

  6201,57 km

  På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

  Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference