KoelbjergManden - find historien her

Gå i historiens spor

Fundet af Koelbjergmanden er exceptionelt. Det er det ældste skeletfund i Norden. Koelbjergmanden er fra ca. 8.000 f. Kr., og er dermed ca. 10.000 år gammel. Han levede under Maglemosekulturen, som er en del af jægerstenalderen efter den sidste istid. Han har ligget i tørvelag og den manglende iltning er grunden til, at han er bevaret. Der har været nogen usikkerhed om kønnet. I lang tid mente man, at det stammede fra en kvinde. I april 2017 offentliggjorde man så resultatet af en DNA-undersøgelse. Undersøgelsen viste, at skelettet stammede fra en spinkel mand.

Findestedet ligger i en lille privat skov på Grøftebjergvej i et idyllisk bakket terræn midt imellem landsbyen Andebølle og Vissenbjerg. Der er mulighed for en gåtur i den smukke natur på ca. 5 km forbi findestedet. Du parkerer bilen ved ASIM pladsen i Andebølle og går af de små veje, Gadsbøllevej, Gammellundvej og tilbage af Grøftebjergvej. Til højre for Grøftebjergvej i den lille skov er "findestedet". Herefter fortsætter turen af Grøftebjergvej til Andebøllevej og tilbage til bilen og pladsen, hvor du kan tage et hvil.

Koelbjergmanden blev fundet i 1941 af Svend Andersen, som var ude at grave tørv i en mose tilhørende Grøftebjerggård  i Koelbjerg. Svend Andersen lagde fundet på kanten af tørvegraven og gravede videre. Der lå det, indtil en lærer kom i besiddelse af kraniet og de dele af skelettet, der endnu var tilbage. Nogle lokale drenge havde nemlig opdaget fundet og solgt nogle af knoglerne til benmanden for 2 kr kiloet. Men kraniet og flere af knoglerne er heldigvis bevaret og er i dag udstillet på Odense bys museer.

Skulpturen af Koelbjergmanden, som står på ASIM pladsen, er lavet af Allan Bo Jensen. Han lever af at arbejde med træ og træer og har i mange år lavet træskulpturer til private, institutioner, virksomheder, kommuner, kirker og mange andre i Danmark og i Norden. se www.skulpturvaerkstedet.dk.

Opdateret af:
Udvikling Assens - VisitAssens info@visitassens.dk
Udvikling Assens - VisitAssens