Kysing Kirke

Foto: Destination Kystlandet

Ruiner ved Kysing Kirke

Foto: Destination Kystlandet

Ruinmed byste ved Kysing Kirke

Foto: Destination Kystlandet

Byste set bagfra af ruiner ved Kysing Kirke

Et levn fra Norsmindes tidlige historie

I dag er der ingen kirke i Norsminde, og havnebyens borgere må en tur til Saksild, hvis de skal i kirke. Men sådan har det ikke altid været.

Norsminde nævnes første gang i 1292, hvor Kong Erik Menved gav domkirken i Aarhus lov til at tage told af de skibe, der anlagde havnen. Allerede på den tid har der altså været væsentlig trafik i området, og det menes også at være på den tid, at Kysing Kirke blev opført. På den tid blev alt syd for Norsminde Havn kaldt Kysing, mens jorden nord for havnen omtaltes som Norsminde. Kirken

Kysing Kirke (i nyere tid ofte omtalt som Meden Kirke) nævnes første gang i 1315. På den tid blev kirkens krucifiks hvert år båret til Aarhus i forbindelse med Sankt Hans. Første kendte omtale af kirken var, at domkirkens præster gjorde krav på en tredjedel af offergaverne ved denne begivenhed.

I 1600-tallet blev Kysing Kirke hårdt angrebet under svenskekrigene, og i 1700-tallet blev den slidte kirke helt droppet. Kirken nåede dog at være nabo til Norsminde Kro, som blev opført i 1658. Som mange andre danske kroer blev den placeret tæt på kirken.  

Kysing Kirke lå på en bakketop i den dengang relativt øde og åbne kystegn. Udsigten har derfor været ganske særlig. Det vart på den tid usædvanligt med kirker ved kysten, da Danmark i perioden var hårdt præget af sørøvere.

 

Kirkeruinen

Ruinen af Kysing Kirke er synlig og tilgængelig fra Gl. Krovej. En trappe fører op til et mindesmærke med informationstavle.

I mange år oplevede man udfordringer med, at lokale borgere tog materialer fra ruinen og brugte til andet formål. Derfor er der ikke meget tilbage af den nu fredede kirkeruin. Kirkeruinen blev dog reddet fra total nedbrydelse i 1875 af den daværende kroejer. For at forhindre yderligere tyveri af sten omdannede man ruinen til et mindesmærke for krigen i 1864 ved hjælp af en buste af Kong Frederik d. 7. Busten står stadig på toppen af ruinen. Hvert år den 6. juni hejses flaget ved busten til minde om redningsaktionen…

 

Besøg den gamle kro

…Men du kan jo også holde din egen fejring ved at besøge kroen til et lækkert måltid mad? Norsminde Kro har i dag hele to restauranter. Et folkeligt brasserie og Restaurant Près, som byder på noget af regionens bedste gourmet.

På denne side kan du finde inspiration til andre oplevelser ved Norsminde.

 

Flere historiske attraktioner

Kystlandet byder på mange spændende historiske attraktioner. Fra oldtid til industrihistorie. Fra museer til bygningsværker og attraktioner i naturen. På denne side kan du finde inspiration til historisk interessante oplevelser nær Horsens, Odder og Juelsminde.  

Hoteller i nærheden af Kysing Kirke

 • Hotel Oasia Aarhus

  14,72 km

  På Hotel Oasia Aarhus er nøgleordene kvalitet og service. Her kan du læne dig tilbage og nyde den elegante og diskrete luksus, som danner rammen for alt på hotellet. Alt er nøje udvalgt for at give dig den bedst mulige oplevelse.

  Læs mere : Hotel Oasia Aarhus
 • Hotel Skanderborghus

  20,76 km

  Skanderborg Sø er et pragtfuldt sted og Hotel Skanderborghus, der ligger naturskønt i Dyrehaven ved søens bred, kalder sig med rette en perle ved sø og skov. Hotellet ligger tæt på Skanderborgs hyggelige bymidte med gode shoppingmuligheder, og i omegnen er der gode muligheder for bl.a. lystfiskeri, golf og tennis.

  Læs mere : Hotel Skanderborghus
 • Kaløvig Badehotel

  25,21 km

  Kaløvig Badehotel er et lille hyggeligt hotel beliggende kun 14 kilometer fra centrum af Aarhus, lige ud til Aarhus Bugten i Aarhus N. Den intime stemning, den hjemlige følelse og den beroligende lyd af bølgerne fra Aarhus Bugt skaber sammen en virkelig unik atmosfære, som er svær at finde andre steder.

  Læs mere : Kaløvig Badehotel
 • Montra Hotel Sabro Kro

  26,15 km

  Montra Hotel Sabro Kro er beliggende i hjertet af Sabro tæt på Smilets By, Aarhus. Med E45 tæt på, er der nem og hurtig transport til et væld af muligheder. Her finder du både plads til samvær, nærvær og skønne oplevelser. Der er altid en god grund til at besøge Sabro Kro.

  Læs mere : Montra Hotel Sabro Kro
 • Nørre Vissing Kro

  27,99 km

  Ved bakker, skove og søer ligger den kongeligt privilegerede Nørre Vissing Kro, der er kendt for et kreativt og kompromisløst køkken med en atmosfærefyldt restaurant og en udsøgt vinkælder. 25 minutter til både Aarhus og Silkeborg. Naturen omkring kroen hører til blandt Danmarks smukkeste områder.

  Læs mere : Nørre Vissing Kro
 • Jørgensens Hotel

  31,43 km

  Med et ophold på Jørgensens Hotel kan du se frem til en oplevelse af historisk bevidsthed, kvalitet i hver detalje og personligt værtskab i centrum af Horsens.

  Læs mere : Jørgensens Hotel
 • Låsby Kro

  31,7 km

  I Søhøjlandets midtjyske, smukke og bakkede natur mellem Silkeborg og Aarhus finder du Låsby Kro og Hotel. Her er en hyggelig atmosfære og kroen er indrettet med alt hvad der hører sig til med traditionel dansk mad og gode kroretter, der skaber den ægte krohygge.

  Læs mere : Låsby Kro
 • Hotel Dania Silkeborg

  47,65 km

  Hotel Dania er beliggende midt i centrum af Silkeborg, omkranset af byens pulserende liv, butikker, cafeer, seværdigheder, skov og sø. Hotellet fra 1848 fremstår i dag smukt gennemrenoveret, men den særlige charme og atmosfære er bevaret. Hotellets restaurant, Brasserie ”Underhuset” byder på gastronomi i særklasse.

  Læs mere : Hotel Dania Silkeborg
 • Kongensbro Kro

  47,88 km

  Kongensbro Kro ligger, hvor landevejen mellem Aarhus og Viborg krydser Gudenåen. Før i tiden var den kendt som pramdragerkro, men i dag er den en moderne landevejskro med flotte værelser, alle med udsigt til krohaven. Kroens adelsmærke er den gode mad, lige fra de hjemmelavede frikadeller til den franske kogekunst.

  Læs mere : Kongensbro Kro
 • Hotel Vejlefjord

  48,96 km

  Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

  Læs mere : Hotel Vejlefjord