Møllestien ved Sønderskov

Foto: Visit Vejen Turistinformation

Møllestien ved Sønderskov

Foto: Visit Vejen Turistinformation

Sønderskov Mølledam

Foto: Visit Vejen Turistinformation

Møllestien ved Sønderskov

Turen starter ved parkeringspladsen øst for Sønderskovs hovedbygning og er markeret med pæle og gule prikker. Ruten har en række info-punkter, hvor du kan få mere at vide om, hvad du skal lægge mærke til undervejs.

Historie
Enhver herregård havde i middelalderen egen mølle, således også Sønderskov. Sønderskovs mølle er placeret hvor istidslandskabet har skabt en dyb kløft, så det var naturligt at bruge vandet som drivkraft til møllen. Og mellem herregården og møllen gik en vej – og det er den vej, du følger på den første del af ruten. Møllestien fører desuden forbi:

- Bachmann-egen – et over 200 år gammelt træ
- Gamle digeskel
- Spor af oldtidsminder

inden du kommer til den gamle vandmølle. Det er tilladt at følge mølledammen og gå over gårdspladsen, men resten af mølle-området er privat. Dele af møllen brændte desværre i 2014.

Natur
Møllestien byder på en række særprægede naturoplevelser – ud over landskab og møllesø. Efter vandmøllen er passeret går stien på en stejl skrænt, der er formet af forrige istid for over 128.000 år siden. Når du kommer ned i det fugtige område, er der etableret en trægangbro ud over mosen. Det er en rigtig god ide at blive på gangbroen, for mosen er på dette sted nærmest bundløs. Som fun-fact kan siges, at gangbroen er 81 m lang. Det er ikke uden grund, at den har den været offermose i tidligere tider. Mosen består af ellesump, højstaudemose og rigkær – en naturtype, der i dag er forholdsvis sjælden. I mosen kan du om foråret se blomsten Maj-Gøgeurt – en af de få orkidé-arter, der findes i Danmark. Hele området, som Møllestien går igennem, er velforsynet med fugle. Gøg og nattergale er sikre gæster – og er du heldig kan du også møde den farvestrålende isfugl.

Praktisk om rute og adgang over private arealer
Ruten er ikke egnet til kørestole eller gangbesværede, og der må af hensyn til de græssende dyr ikke tages hund med på turen.

Væsentlige dele af Møllestien går over privat ejendom, som vi beder stiens brugere vise behørigt hensyn til. p.t. er lukket gennem gårdspladsen på Sønderskov Mølle og vi henviser til en omvej via Kongeåvej (Landevejen).  

Hvis man er en gruppe på 10 personer eller mere, vil ejerne af Sønderskov Mølle, hvor stien krydser via gårdspladsen, gerne kontaktes, så der kan aftales nærmere hvordan og hvornår man går forbi. Kontakt Sønderskov Mølles ejer Dines Holm på 61 44 03 33

Hvor svær er ruten?
Ruten kan beskrives som en moderat rute, hvor vandresko eller -støvler er at foretrække da underlaget kan være skiftende og med nogle stigninger. Alle i rimelig kondition kan gå ruten.

Info undervejs kan enten downloades her, eller på Sønderskovs hjemmeside. I museumsbutikken på Sønderskov kan der købes laminerede kort til at tage med på ruten.

Hoteller i nærheden af Møllestien ved Sønderskov

 • Gram Slot & Slotskroen

  17,53 km

  I smukke og naturskønne omgivelser ligger Gram Slot og Slotskroen. Her kan du rigtig mærke historiens vingesus. Den fantastiske placering ved Gram Sø er de perfekte rammer for et afslappet ophold med god mad baseret på årstidens friske råvarer.

  Læs mere : Gram Slot & Slotskroen
 • Hotel Hovborg Kro

  18,26 km

  Hotel Hovborg Kro er kendt for sine lavloftede krostuer og sin prægtige jyske mad. Der har været kro her i mindst 250 år, og det stråtækte stuehus, der blev opført i 1790, er pietetsfuldt bevaret. Uden at ødelægge atmosfæren er det lykkedes at ”indbygge” de moderne faciliteter, som nutidens gæster sætter pris på.

  Læs mere : Hotel Hovborg Kro
 • Tyrstrup Kro

  29 km

  Tyrstrup Kro ligger idyllisk ved mark og skov nogle få kilometer uden for honningkagebyen Christiansfeld. Her har den ligget i hvert fald i 350 år, men i de senere år er der gjort et stort arbejde for at gennemrestaurere den gamle kro og samtidig gøre den til et anerkendt spisested i international klasse.

  Læs mere : Tyrstrup Kro
 • Refborg Hotel Billund

  31,21 km

  Refborg Hotel Billund byder velkommen til LEGOLAND®-gæster og alle andre, som vil drage fordel af den fine beliggenhed i forhold til attraktioner og aktiviteter. Der er både underholdning for børn og voksne i området, så spørgsmålet er bare, hvad dit ophold skal bruges til.

  Læs mere : Refborg Hotel Billund
 • Hotel Svanen Billund

  31,35 km

  Hotel Svanen i Billund er noget så usædvanligt som et firestjernet designhotel, hvor børnene også er meget velkomne. Overalt er der kælet for detaljerne – på de unikt designede værelser, i den hyggelige lounge og i restauranten ”No8”. Alle gæster skal have en oplevelse så tæt på det sublime som muligt.

  Læs mere : Hotel Svanen Billund
 • Hotel Hedemarken

  33,83 km

  Tættere på Jyllands hjerte kommer du næppe: Hotellet ligger ved gode golfbaner, LEGOLAND®, Givskud Zoo, har en skøn å i baghaven med laks, og moderne faciliteter, der matcher både den erhvervsrejsende og weekendparret på tur. Du vil opleve kvalitet i højsædet.

  Læs mere : Hotel Hedemarken
 • Agerskov Kro

  36,29 km

  Midt i Sønderjylland ligger Agerskov Kro og Hotel. De gamle bygninger er moderniseret med respekt for den oprindelige stemning og atmosfære. Kroen er udvidet med store tiltalende værelser. Kromanden selv står i køkkenet med sin stab af kokke, og her fremstilles retter, der tilfredsstiller selv den mest forvente gane.

  Læs mere : Agerskov Kro
 • ToRVehallerne- SDH Partner Hotel

  42,11 km

  Dette fremragende hotel byder på enestående gastronomi og tilbyder en høj standard af service til sine gæster. Med sin centrale beliggenhed kan du nyde alle byens faciliteter og nemt udforske de forskellige muligheder uden at skulle bruge en bil.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : ToRVehallerne- SDH Partner Hotel
 • Sdr.Omme Kro

  43,9 km

  Sdr. Omme Kro er en levende og moderne kro i det centrale Jylland. Her oplever du ægte hygge og personlig service. Kroen har siden 1780 haft kongeligt privilegium. Kroen ligger i skønne omgivelser og med Omme Å i den smukke krohave. Kroen er ideel for besøg i LEGOLAND og Givskud Zoo, men også for en golfferie.

  Læs mere : Sdr.Omme Kro
 • Hotel Hedegaarden

  45,06 km

  Et familiehotel, der tilbyder alt fra den traditionelle danske madskat til nye anderledes smagsoplevelser – alt efter hvad du kan inspireres til. Hotellet har fokus på den gode mad med de bedste råvarer, at tingene bare fungerer og en uhøjtidelig atmosfære. Hotellet ligger på toppen af Vejle.

  Læs mere : Hotel Hedegaarden