Palsgaard Slot

Foto: Destination Kystlandet

Palsgaard Slot perfekt picnic spot

Foto: Destination Kystlandet

Palsgaard Slotspark udtænkt af engelsk havearkitekt

Foto: Destination Kystlandet

Palsgaard Slotspark smuk hele året

Historisk bygningsværk i smukke omgivelser

Palsgaard har en historie, som går helt tilbage til 1200-tallet. Oprindelig lå bygningerne ca. 1,5 kilometer fra deres nuværende placering. Voldstedet fra den oprindelige bygning kan stadig besøges i landskabet. I 1400-tallet blev bygningen opført på dets nuværende placering og er siden blevet renoveret flere gange. Det er ikke muligt at besøge selve slottet, da det er privat bolig, men smukke, gamle, arkitekttegnede slotshave er et besøg værd for alle, der har lyst til en gåtur i frisk luft. Ved Palsgaard er et lille besøgscenter, hvor du kan lære om stedets historie.

 

Den historiske bygning

Palsgaards trefløjede hovedbygning fik sit nuværende udseende efter en ombygning i 1803-05. Det er en nydelig og elegant hvidkalket bygning med en høj hovedfløj samt to lavere sidefløje. Bygningens massive murværk tydeliggør dog, at kernen af bygningen stammer fra 1400-tallets middelalderlige stenhus, og kældrene kan dateres til denne tid. Bygningen var oprindelig omgivet af vand og er i dag stadig delvist omgivet af voldgrave.  

Tæt på hovedgården ligger også flere interessante gamle avlsbygninger i gulkalket bindingsværk. En af disse er indrettet som besøgscenter med udstilling om stedets historie og bænke med mulighed for at spise medbragt frokost.

 

Ejerforhold

Der er meget lidt viden om Palsgaards ejere fra 13.-15. århundrede. Første kendte ejer var Jep Kalv i 1395. Siden fulgte et par århundreder med rodede ejerforhold og stridigheder. Den mest stabile periode kom med Reedtz-familiens mere end 200 år lange ejerskab, hvor de satte store aftryk på lokalområdet. Byen Juelsminde er f.eks. opkaldt efter Niels Juel Reedtz. I slotsparken kan du se et mindesmærke for Reedtz-familiens virke.

I starten af 1900-tallet blev Palsgaard købt af Einar Viggo Schou, der var direktør for en større margarine-producent. Ved Palsgaard skabte han et lille fabriksanlæg, hvor der blev produceret emulgatorer. Dette har senere udviklet sig til en større industrivirksomhed ved navn Palsgaard, som nu har ejet godset siden 1957.

 

Besøg slotsparken

Du har rig mulighed for at beskue slottet og de mange tilstødende bygninger på en udflugt til den smukke slotspark. Slotsparken strækker sig over hele 31 ha. Parken har seks mindre søer og et stort antal sjældne træer og planter, der blev hjemført i 1800-tallet af slottets daværende ejer. Ved de enkelte træer er der sat et lille skilt, så du kan se, hvilken træsort der er tale om. Spredt rundt i parken er der et større antal kunstværker. Parken er for nylig blevet udvidet med en 10 ha. stor skovhave. Og tag endelig frokost med og nyd det i besøgscentret/madpakkehuset.

Du kan læse mere om slotsparken på denne side.

 

Sådan finder du frem til Palsgaard

Palsgaard ligger ved landsbyen Hosby. Fra Gludvej, hovedvejen mellem Horsens og Juelsminde, vil du se skilte, der leder til Palsgaard. Passér fabrikkerne og de gamle avlsbygninger på Palsgaardsvej og du vil komme til en parkeringsplads ved indgangen til parken.

Parken er åben fra kl. 08.00 til solnedgang hver dag.

Den populære vandrerute Kyststien Snaptun-Juelsminde passerer desuden forbi Palsgaard.

Hoteller i nærheden af Palsgaard Slot

 • Jørgensens Hotel

  16,6 km

  Med et ophold på Jørgensens Hotel kan du se frem til en oplevelse af historisk bevidsthed, kvalitet i hver detalje og personligt værtskab i centrum af Horsens.

  Læs mere : Jørgensens Hotel
 • Hotel Vejlefjord

  17,84 km

  Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

  Læs mere : Hotel Vejlefjord
 • Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel

  26,55 km

  Få en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige på restauranten Ryes, og kombiner dit ophold på Hotel Fredericia med den betagende natur og en rigdom af kulturoplevelser og aktiviteter.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel
 • Hotel Hedegaarden

  28,34 km

  Et familiehotel, der tilbyder alt fra den traditionelle danske madskat til nye anderledes smagsoplevelser – alt efter hvad du kan inspireres til. Hotellet har fokus på den gode mad med de bedste råvarer, at tingene bare fungerer og en uhøjtidelig atmosfære. Hotellet ligger på toppen af Vejle.

  Læs mere : Hotel Hedegaarden
 • ToRVehallerne- SDH Partner Hotel

  30,91 km

  Dette fremragende hotel byder på enestående gastronomi og tilbyder en høj standard af service til sine gæster. Med sin centrale beliggenhed kan du nyde alle byens faciliteter og nemt udforske de forskellige muligheder uden at skulle bruge en bil.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : ToRVehallerne- SDH Partner Hotel
 • Hotel Skanderborghus

  31,29 km

  Skanderborg Sø er et pragtfuldt sted og Hotel Skanderborghus, der ligger naturskønt i Dyrehaven ved søens bred, kalder sig med rette en perle ved sø og skov. Hotellet ligger tæt på Skanderborgs hyggelige bymidte med gode shoppingmuligheder, og i omegnen er der gode muligheder for bl.a. lystfiskeri, golf og tennis.

  Læs mere : Hotel Skanderborghus
 • Fjelsted Skov Hotel & Konference

  33,94 km

  Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

  Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference
 • Frederik VI's Hotel

  39,4 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Nørre Vissing Kro

  42,98 km

  Ved bakker, skove og søer ligger den kongeligt privilegerede Nørre Vissing Kro, der er kendt for et kreativt og kompromisløst køkken med en atmosfærefyldt restaurant og en udsøgt vinkælder. 25 minutter til både Aarhus og Silkeborg. Naturen omkring kroen hører til blandt Danmarks smukkeste områder.

  Læs mere : Nørre Vissing Kro
 • Hotel Oasia Aarhus

  45,95 km

  På Hotel Oasia Aarhus er nøgleordene kvalitet og service. Her kan du læne dig tilbage og nyde den elegante og diskrete luksus, som danner rammen for alt på hotellet. Alt er nøje udvalgt for at give dig den bedst mulige oplevelse.

  Læs mere : Hotel Oasia Aarhus