Per Kirkeby kunst i Aars

Gå i historiens spor

Per Kirkeby spiller en væsentlig rolle i Aars bys nyere historie. Som ophavsmand til en række udsmykningsopgaver på Vesthimmerlands gymnasium og en række store opgaver i Aars by, har han præget byen på en ganske usædvanlig måde. 

Vesthimmerlands Museum er et af Per Kirkebys arkitektoniske mesterværker og her er det nu muligt at besøge en nyoprettet turistinformation, der med plancher, modeller og filmklip fortæller om Per Kirkebys virke og værker i Aars. Dermed har byen fået et længe savnet anløbssted med oplysninger om den verdenskendte kunstners malerier samt skulpturelle og arkitektoniske værker i byen. For bestilling af guidede ture kontakt venligst Vesthimmerlands Museum på mail@vmus.dk eller telefon +45 98 62 35 77 og forhør om muligheder.

På Vesthimmerlands Gymnasium har han lavet flere værker, blandt andet observatorisk observatorium bag gymnasiet. Per Kirkeby har stået for tilbygningen til Vesthimmerlands Museum i 1999 og Vesthimmerlands Musikhus i 2008. Tilbygningen til Vesthimmerlands Museum er et spændende bygningsværk, det minder om Thors hammer. 

 

Per Kirkebys værker

Muren på Kimbrertorvet

Oprindeligt skulle der kun havde været en parkeringsplads omgivet af en granitmur. Men den lokale kunstkomite fik en bedre idé, i samarbejde med Per Kirkeby, om at lave en slags trappe som man så kunne sidde på og se teater m.m.

Så projektet med at bygge en granitmur blev stoppet, og i stedet blev der bygget disse ” muret rum” med trapper. Muren løste også et arkitektonisk problem. Den store høje røde bygning for neden ad gaden blev nu mere harmonisk i bybilledet. Der var også før i tiden et problem med 2 niveauer med stor højde forskel, nu er der en blidere overgang mellem de 2 pladser med trappen i stedet for en mur. 

I dag fremstår Kimbrertorvet med sin vertikale afgrænsning p.g.a. Kirkeby's trappe og røde portaler og sin flotte ornamentik som et godt eksempel på et bytorv, der er både smukt og er blevet byens centrale torv, hvor der bliver holdt flere kulturelle aktiviteter i løbet af året. 

Astronomisk observatorium og skulpturhaven (taget på observatoriet er lavet af Per Stenild)

Observatoriet var det næste der kom til gymnasiet i Aars, da de fik tilbuddet om at få en astronomisk kikkert fra Urmager N.H. Børtel – Christensen fra Haverslev. Han var selv en ivrig amatørastronom og anvendte denne kikkert fra sit eget observatorium. Per Kirkeby tegnede observatoriet, som den nu står i.

Kuplen på observatoriet har Peter Stenild (Pedel på gymnasiet) selv lavet og det gjorde han for at spare penge. En glasfiber-kugle vil koste 100,000,- og det kneb med økonomien, så Peter Stenild lovede at lave den. Peter Stenild brugte en vinter på at lave kuplen, som kan dreje og åbne.  

Opdateret af:
Destination Himmerland info@destinationhimmerland.dk
Destination Himmerland