Store Vildmose

Store Vildmose

Store Vildmose

9700 Brønderslev

Foto: Brønderslev Erhverv & Turisme

Børn der leger i Store Vildmose

Foto: Brønderslev Erhverv & Turisme

Hare der sidder i det fri

Foto: Brønderslev Erhverv & Turisme

Trædestenene i Store Vildmose

Store Vildmose er i dag en blanding af opdyrkede arealer som dels anvendes til landbrugsjord, dels til afgræsning af kreaturer. Men der findes stadig ca. 450 ha. mosearealer.

En vandre/cykeltur gennem Vildmosen byder altid på lidt af hvert.

I vinterhalvåret træffes store flokke af svaner og gæs (sangsvane, grågås, kortnæbbet gås m.fl.) også fouragerende rovfugle (musvåge, kærhøge, spurvehøg, tårnfalk) kan nydes i dette område.

Store Vildmose er resterne af hvad der tidligere var Europas største højmose. Mosen er beliggende mellem Aabybro, Pandrup og Brønderslev. Store Vildmose er oprindeligt tørt land, som blev dyrket helt op i Jernalderen, men fra ca. 1500 f.Kr. begyndte der at komme klimaforandringer, og jernalderbønderne blev fortrængt fra området. Mosen voksede med tiden til en stor højmose på ca. 50.000 kvadratmeter.

Staten opkøbte store dele af Vildmosen i 1920'erne, og frem til 1950'erne begyndte et stort dræningsprojekt. Størstedelen af mosen blev derpå drænet og opdyrket, og i dag er der kun rester tilbage af den oprindelige Vildmose.

Læs mere om Store Vildmose i denne folder

 

Myter og sagn om Store Vildmose

 

Stenene på Sandelsbjerg i Store Vildmose 

Den nye kirkeklokke på Børglum Kloster generede jættekvinden i Thise. Hun klagede sin nød til trolden, som havde været hendes forlovede i mange hundrede år. Han besluttede at smadre kirkeklokken med én kæmpestor sten. Han forsøgte tre gange uden held. Første sten ramte Aabybjerg, anden sten ramte Sandelbjerg, og den tredje Thise bakker. Ingen af de tre sten ramte altså Børglum Kloster, og trædestenene ligger nu samlet ved Sandelsbjerg i store Vildmose. 

Røvernes trædesten i Store Vildmose

I gamle dage var mosen et frygteligt sted - en kæmpe højmose, hvori man kunne fare vild, synke i, eller måske endda blive overfaldet af røvere. Det fortælles, at disse røvere boede på Sandelsbjerg, og at trædestenene er lagt af røverne efter et meget snedigt system. Det skete nemlig engang imellem, at røverne efter deres tyvetogt blev forfulgt. Røverne kendte stenene i Vildmosen life så godt som deres egen bukselomme, og forfølgerne hoppede ikke langt nok og faldt i mosen.

Historien om gårdene nr. 1-19 i Store Vildmose

Omkring 1930 var der problemer med kvægtuberkulose, og staten besluttede at bruge Store Vildmose som karantæneomreåde for raske dyr. Landmænd fra hele landet sendte deres raske kreaturer herop, så de i mellemtiden kunne få deres stald desinficeret.

Der blev bygget 19 staldgårde, der hver bestod af to staldlænger og en lade - altså intet stuehus. derudover blev Centralgården, der fungerede som hovedgård, opført med boliger til forvalteren og karlene. Herfra red karlene sommer og vinter ud til gårdene og passede kreaturerne.

Da tuberkulosen var udryddet. lod man en del af den ene stald ombygge til bolig. herfter blev gårdene forpagtet ud. Det var et nøjsomt liv. Først i 1970´erne, hvor Københavnerne fik smag for den gode vildmosekartoffel, kom der bedre tider til landmændene. De havde forinden købt gårdene af staten. Efterhånden har gårderne i store Vildmose fået hver deres særpræg, men i daglig tale hedder de stadig gård 1, gård 2, osv. Man bruger ikke vejrnumre.

Læs mere om Store Vildmose i denne folder

Hoteller i nærheden af Store Vildmose

 • Kompas Hotel Aalborg

  21,81 km

  Med en central placering tæt på Aalborgs nye havnefront er KOMPAS Hotel Aalborg ideel for et ophold i den nordjyske hovedstad. Du har alle muligheder for at gå på opdagelse i Aalborgs hyggelige gågader og nyde byens mange caféer og restauranter.

  Læs mere : Kompas Hotel Aalborg
 • Hotel Phønix Hjørring

  27,31 km

  Hotel Phønix ligger midt i Hjørring, og det har det gjort lige siden 1887. Hotellets ejere og medarbejdere har som mål at forene historiens stolte traditioner med nutidens krav og ønsker. Og at skabe et hotel, som giver vores dages kvalitetsbevidste kunder den optimale oplevelse.

  Læs mere : Hotel Phønix Hjørring
 • Hotel Lisboa

  47,3 km

  Hyggeligt og lyst familiedrevet hotel i den sydlige ende af Frederikshavn tæt ved råvildtet i Dyrehaven og det smukke Bangsbo-område. Masser af muligheder for at holde aktiv ferie, f.eks. fiskeri, ridning, golf og surfing. I restauranten serveres god mad fra det danske køkken.

  Læs mere : Hotel Lisboa
 • Hotel Jutlandia

  49,03 km

  Velkommen til et fantastisk ophold på Hotel Jutlandia i hjertet af Frederikshavn! Med vores perfekte beliggenhed er du midt i hjertet af Vendsyssel, hvilket giver dig en enestående chance for at udforske de utrolige mange oplevelser, denne del af Danmark har at byde på.

  Tag toget og oplev Skagen's unikke atmosfære og smukke landskaber. Kun 30 minutter væk venter kunst, kultur og de ikoniske Grenen, hvor Kattegat og Skagerrak mødes. Hop ombord på færgen for en dagstur til Læsø - en perle i Kattegat kendt for sin rolige atmosfære, smukke strande og historiske charme. Udforsk de charmerende byer Sæby og Lønstrup, der byder på hyggelige gader, lokale kunstnere og afslappende strande ved henholdsvis Østkysten og Vesterhavet.

  Efter en dag med eventyr, vender du tilbage til komforten på Hotel Jutlandia, hvor vi gør alt for at gøre dit ophold uforglemmeligt.

  Læs mere : Hotel Jutlandia
 • Hotel Herman Bang - SDH Partner Hotel

  49,1 km

  Herman Bang er et hotel beliggende i centrum af Frederikshavn, hvor du kan nyde en afslappende atmosfære. Hotellet tilbyder bekvem og billig parkering samt faciliteter som et spa- og wellnesscenter samt en restaurant. Dette gør Herman Bang til det ideelle valg for dit næste ophold i Frederikshavn. Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Herman Bang - SDH Partner Hotel
 • Aalbæk Badehotel

  54 km

  I feriebyen Ålbæk tæt ved Skagen ligger Aalbæk Badehotel. Det hyggelige og velholdte badehotel er et smukt udtryk for moderne opholdsstandarder og har 59 flotte værelser. Freden og roen er intakt i den lille by med havn og strand i gåafstand fra badehotellet. Charmerende på alle årstider.

  Læs mere : Aalbæk Badehotel
 • St. Binderup Kro

  57,3 km

  St. Binderup Kro ligger mellem Aalborg og Viborg. Gå på opdagelse i de gamle stuer og nyd den museumsagtige stemning og de gamle ures tikken. I restauranten finder du et stort udvalg af veltillavede retter, og du må ikke glemme at smage kroens hjemmelavede kryddersnaps. Kromanden fortæller gerne om stedets historie.

  Læs mere : St. Binderup Kro
 • Hotel Amerika

  66,51 km

  At besøge det 4-stjernede Hotel Amerika er som at tage en rejse ind i en verden af ro, omgivet af smuk natur. Allerede på vejen ind gennem den gamle bøgeskov kan du mærke pulsen falde. Indenfor mødes du af en hyggelig og afslappet atmosfære i stemningsfulde lokaler med nærværende værter.

  Læs mere : Hotel Amerika
 • Hotel Thisted

  74,92 km

  Lige midt i hjertet af den gamle købstad Thisted, nær gågaden og blot 50 meter fra banegården, ligger Hotel Thisted. Hotellet er et smukt gammelt, men nænsomt renoveret byhotel med en stilfuld og hyggelig restaurant indrettet med antikke møbler og varme farver.

  Læs mere : Hotel Thisted
 • Purhus Kro

  76,7 km

  Purhus Kro er en hyggelig og familievenlig gammel dansk landevejskro tæt på naturen. Alligevel er du ikke langt fra E45, og oplevelserne i det østjyske. På kroen hersker en dejlig uhøjtidelig stemning, hvor det handler om, at gæsterne skal befinde sig godt. I kroens hyggelige restaurant serveres "gammeldaws" kromad.

  Læs mere : Purhus Kro