Tun-museet

Gå i historiens spor

Spændende tun-udstilling på Odden Havn om tun og tunfiskere ved Sjællands Odde.

Udstillingen giver et interessant indblik i tunfiskeriets historie.

Der er gratis adgang til udstillingen.

Det store tun-eventyr
Fra 1920-1960 var Havnebyen på Sjællands Odde base for et større tun-eventyr i det sydlige Kattegat. Fangst af tun i Danmark var udnyttelsen af en østatlantisk ressource, som i perioder trængte ind i Kattegat på jagt efter sild og makrel.

De lokale fiskere vidste intet om tun og tunfiskeri, men de tog udfordringen op og fik en ny indtægtskilde.

Det var ikke bare erhvervsfiskerne, der fik øje på tunen. Med sin størrelse og udholdenhed tiltrak den også sportsfiskere, som søgte den ultimative udfordring. De kom fra Danmark, fra Sverige, Tyskland og England. Det skabte drømmen om et internationalt fangststed for sportsfiskere, med pakkerejser til Havnebyen, som skulle omfatte alt fra flytransport til indlogering og bespisning på stedet.

Prominente gæster fra nær og fjern
Ved tunsæsonens start i 1930 dukkede to store udenlandske fartøjer op fra Tyskland og England. Også fra landsiden kom der prominente gæster for at deltage i sportsfiskeriet. Prinsesse Margrethe, Christian X’s kusine, og prins René af Bourbon, højtstående danske marineofficerer og engelske rigmænd. Der kom fynske grever, direktører, bagermestre og grosserer fra København og de større købstæder, alle med håbet om at opleve det store tuneventyr.

I 1960 blev der stadig fanget tun i danske farvande, men mængderne blev stadig ringere. En epoke i dansk fiskeri var slut.

Den sidste tun blev landet på Odden i 1981.

Udstillingen "Tun og tunfiskere" er produceret i 2014 af Maritim Kulturarv for Odsherreds Havne.

Opdateret af:
VisitOdsherred info@desj.dk
VisitOdsherred

Hoteller

i nærheden