Tunø

Gå i historiens spor

Ø-Getaway - fra Hou til Tunø på under en time

En times sejlads fra Hou ligger Tunø, der indbyder til et aktivt friluftsliv. Vejret er ofte bedre end andre steder i landet p.g.a. øens placering, derfor vokser her bl.a. morbærtræer og figenbuske.

Øens eneste by, Tunø by er en typisk landsby med gårde og velholdte huse i gammel byggestil langs bygaden. I bymidten findes flere levn fra oldtiden, og den gamle smedie er i dag indrettet som levende museum. Midt i Tunø by ligger Tunø Kirke på én af øens højeste punkter. På grund af denne placering blev kirkens tårn i 1801 forhøjet og indrettet som fyrtårn. I gamle dage havde Tunø sin egen fastboende præst, og i en lang årrække fungerede præsten også som øens fyrmester - en af den tids landskendte vittigheder var derfor, at "på Tunø sover præsten hos fyrmesterens kone".

For børn og barnlige sjæle er det muligt at gå Tunø rundt med et skattekort, og få en medalje som belønning og minde om turen. Turen rundt om øen tager cirka 3 timer.  På turen rundt er der gode muligheder for at finde forsteninger, da der overalt findes spor af øens geologiske fortid, især neden for de stejle klinter. Der er også et rigt fugleliv på øen - i flere kystklinter yngler digesvaler og der findes en bestand af den fredede tejst. Der er flere steder på Tunø, hvor du kan scanne QR koder og få mere information omkring øen. Der er røde pæle rundt på ruten, hvor du kan scanne koderne. Du kan også finde mere information omkring Tunø på www.historiskatlas.dk.

Flere steder på ruten er der adgang til offentlige toiletter. Der er toiletter ved havnen, på Tunø Teltplads, ved shelters ved Tunø Nordstrand og ved Stenkalven på øens vestlige spids. 

Er du mere til en tur på jernhesten, så er det muligt at leje en cykel på øen. Du kan også tage et spil minigolf, hvis du har mod på at dyste med familien. 

Der er gode muligheder for også at sejle til Tunø i egen båd og ligge til ved havnen. For den erfarne kajakroer er det også muligt, at ligge til. Ved Stenkalven, Sønderklint og på havnen er der også fantastiske forhold til at fiske. Der er også et fugle- og udkigstårn på øen.

På Tunø er der flere shelters og teltpladser, så det er muligt også at overnatte i det fri på den lille ferieø i Kattegat, og hos Mejeriet Tunø og Tunø Røgeri kan man få stillet sulten med et lækkert måltid mad. 

Opdateret af:
Destination Kystlandet info@kystlandet.com
Destination Kystlandet