Refborg Hotel Billund

4,51086954254171 af 5 stjerner

Refborg Hotel Billund byder velkommen til LEGOLAND®-gæster og alle andre, som vil drage fordel af den fine beliggenhed i forhold til attraktioner og aktiviteter. Der er både underholdning for børn og voksne i området, så spørgsmålet er bare, hvad dit ophold skal bruges til.

Buen 6, 7190 Billund

Vis kort
Se kalender og priser: Refborg Hotel Billund
  • Sydjylland
  • Syddanmark
  • Jylland
  • Dansk Kroferie
  • Weekendophold
  • Superpris
  • halvpension-tilbud
  • miniferie-tilbud

Favorit

Hotellets faciliteter

  • Handicapvenligt
  • Gratis internet
  • Kæledyr
  • Ladestik til el-bil
  • Gratis parkering
  • Restaurant
  • Lufthavn: 4 km
  • Tog: 30 km
  • Busstop: 400 m
  • Badestrand: 50 km
  • Fiskeri: 2 km
  • Golf: 3 km
  • 26 Værelser

Ophold og overnatninger påRefborg Hotel Billund

Med LEGOLAND® som nærmest nabo

Det hyggelige Refborg Hotel Billund ligger i midten af Billund by og tager imod LEGOLAND® gæster og alle andre, som vil drage fordel af den fine beliggenhed i forhold til attraktioner, aktiviteter og Billund Lufthavn. Der er f.eks. gode muligheder for at spille golf eller bruge fiskestangen, du kan besøge LEGO® House (kun 50 m fra hotellet) eller du kan selv trave nogle gode ture i omgivelserne.

Med sin centrale beliggenhed er Refborg Hotel den ideelle base når det midtjyske skal udforskes. På op til 45 minutter er det muligt at køre til flere store jyske byer, såsom Vejle, Horsens, Esbjerg, Kolding og en masse andre besøgsværdige steder. Alle kendetegnede af forunderlige seværdigheder, gode oplevelser og en unik kultur.

Efter en aktiv dag kan du vende tilbage til Refborgs restaurant Spiseriet, hvis menukort er inspireret af det nordiske køkken og byens bedst anmeldte spisested. Vi lægger stor vægt på anvendelse af bæredygtige råvarer, økologi og kvalitet i enhver tilberedning og betjening. Råvarerne finder sit udgangspunkt i sæsonen, og vi går langt for at finde de bedste varer og retter, så du kan blive positiv overrasket.

Du kan også besøge Refborgs gourmetbutik, som består af 150 m2 med delikatesser, vine, specialøl, Summerbird chokolade og brugskunst en stor del af ingredienserne vi benytter os af i Spiseriet er også at finde i gourmetbutikken.

Har du sagt Billund, må du også sige Lego. For hundrede år siden var her ikke meget mere end et par forblæste huse, men i 1914 kom jernbanen hertil fra Vejle, og i 1916 startede Ole Kirk Christiansen som tømrer og maskinsnedker. Han lavede strygebrætter og trappestiger, men begyndte også at lave trælegetøj. Hans første succes var en yo-yo i 1932, og i 1934 fik hans fabrik navnet Lego, der er en sammentrækning af Leg godt.

I 1960 brændte fabrikkens trævarelager, og Lego koncentrerede sig derefter om at lave plastlegetøj, først og fremmest i form af de legendariske Legoklodser, der første gang var blevet sendt på markedet i 1948. Legofabrikken etablerede sin egen lufthavn i 1962, som siden er blevet til Danmarks næststørste lufthavn, Billund Lufthavn, og i 1968 åbnede LEGOLAND® for sin første sæson.

Værd at vide

Refborg Hotel Billund har 26 nyrenoverede værelser, alle med bad, toilet, tv og trådløst internet. Der er kort afstand til svømmebad, lufthavn, Vesterhavet og Vejle Ådal. Vært: Torben Klovborg.

Attraktioner i nærheden af Refborg Hotel Billund

  • Foto: LEGO House

    LEGO® House - Tag på verdens bedste legeplads i Billund

    0,44 km

    LEGO® House er verdens bedste legeaftale for hele familien – voksne, indre legebørn og ægte børn. Her kan du slippe fantasien løs blandt millioner LEGO klodser. Byg dine egne kreationer og se dem komme til live. Kør om kap med din familie og se, hvilket LEGO køretøj der er hurtigst. Og spis i én af de LEGO inspirerede restauranter, når du bliver sulten.

    LEGO House har seks Oplevelseszoner, et hyggeligt LEGO Square og lækre udendørs legepladser. Start verdens bedste legeaftale ved Tree of Creativity. Det er 15,68 meter højt! Og gå så videre til Masterpiece Gallery og se nogle af de mest crazy LEGO mesterværker, inden du fortsætter ind i Oplevelseszonerne.

    Lad kreativiteten trone i Rød Zone

    Wooosh! Forestil dig et mægtigt vandfald af LEGO klodser. Et ocean af farver. Hvad ville du bygge? I Rød Zone klikker kreativiteten med leg og fantasi. Skab et unikt mesterværk eller løs seje udfordringer med de søde Play Agents. Du kommer ikke til at mangle LEGO klodser. Bare byg løs.

    Skab historier i din tone i Grøn Zone

    And action! Vil du være helt i din egen film? Så kig forbi Grøn Zone og skyd årets blockbuster. Du kan også udforske vores LEGO verdener og opdage skjulte historier. Eller hvad med at bygge din egen unikke LEGO minifigur og smække den på forsiden af et magasin? 

    Oplev leg og logik klone i Blå Zone

    Har du nogensinde prøvet at kode din egen biavler-robot? Nej vel, men det lyder da meget fedt, ik? Du kan også bygge din egen racerbil og teste den på banen – hvilken er mon hurtigst? Eller lege byarkitekt for en dag. I Blå Zone gearer vi op for både leg og logik.  

    Lad fantasien krone i Gul Zone

    Kan en fisk ha’ arme? Eller hjul? I Gul Zone er du boss. Byg et LEGO havdyr frit efter din fantasi og slip det løs i akvariet. Eller byg en LEGO blomst og plant den på engen. Kan en fisk ha’ arme? Eller hjul? I Gul Zone er du chefen. Byg et LEGO havdyr og slip det løs i akvariet. Eller byg en LEGO blomst og plant den på engen. Du kan også bygge din helt egen LEGO figur og bringe den til live på en digital dansescene

    Læs mere : LEGO® House - Tag på verdens bedste legeplads i Billund
  • Foto: LEGOLAND

    LEGOLAND Billund - Tag i Legoland og hav en fantastisk oplevelses fyldt dag i Billund

    1,14 km

    Hop ombord i LEGO® Canoe, og gør dig klar til et hvirvlende vandfald for enden af vildmarksturen, eller kast dig ud fra ørneklippen 11 meter over jorden i susende fart forbi præriens vilde LEGO® dyr i Flying Eagle. Ta' på glatis med pingvinerne, og mærk kroppen bæve i den kuldegysende forlystelse Polar X-plorer, hvor isen knækker under dig, så du falder 5 meter ned!

    Skal pulsen lidt ned, kan du udforske LEGOLAND fra oven i LEGOTOP® eller opleve den store verden i miniformat bygget af mere end 20 millioner LEGO® klodser i Miniland i hjertet af LEGOLAND®.

    Vi glæder os til sug i maven sammen med dig – selvfølgelig trygt og sikkert!

    Læs mere : LEGOLAND Billund - Tag i Legoland og hav en fantastisk oplevelses fyldt dag i Billund
  • Foto: Teddy Bear Art Museum

    Teddy Bear Art Museum - Unikt bamse museum i Billund

    0,25 km

    Teddy Bear Art Museum har hjemme i LEGO familiens tidligere private hjem i centrum af Billund. Museet er en arkitektonisk perle fra 1959 på 776 m2 og er i dag hjem for over 1.200 bamser.

    Nyd besøget i bamsernes univers og oplev, at bamser ikke kun er legetøj men også kunst.

    Museet har mange forskellige udstillinger, der viser bamsers charme og store forskellighed. 
     

    • Bliv klogere på bamsernes historie
    • 2019 Specialudstillingen ”STEIFF – fra nålepude til plysbamser” viser 200 bamser, tøjdyr, værktøj og andre genstande fra den verdenskendte tyske legetøjsproducent STEIFFs arkiver, ting der aldrig er blevet vist i Danmark og hvoraf nogle er over hundrede år gamle
    • VanderBear udstillingen – verdens største private samling af dem charmerende bamsefamilie
    • Alfonzo – verdens mest berømte røde STEIFF Bamse, som var ejet af prinsesse Xenia hvis mor var en dansk prinsesse og faderen, efterkommer af Zar Nicolai I af Rusland
    • Nyd også udstillingerne med Kunstnerbamser og Tableau udstillingen og lad dig begejstre af de mange fine detaljer
    • I Ediths stue er der fine små dukker, en komplet juleskesamling og familiens dåbskjole

     

    I den lyse og hyggelige Bamsecafé kan du nyde en god kop kaffe eller te, frisk bagværk og en let frokost. Fra caféen har du udsigt og adgang til caféens terrasse med den romantiske rosen- og stenbedshave.

    I Bamsebutikken kan du finde forskellige bamseting og i Bamsemagerbutikken har vi alt hvad du skal bruge til at sy en bamse.

     

    Museet er omgivet af en fortryllende parklignende have på 10.512 m2  - en sand oase midt i Billund. Haven er åben for gæster i museets åbningstid. Nyd en dejlig gåtur og alle de dejlige blomster og træer i haven.

    Der er kun 1 minuts gang til LEGO House, 1,3 km til Legoland, 1,8 km til Lalandia, 3,8 km til Billund Airport og 24 km til Givskud Zoo. Der er ca. 75 km til Vesterhavet og 316 km til Skagens Bamsemuseum.

    Læs mere : Teddy Bear Art Museum - Unikt bamse museum i Billund
  • Foto: Lalandia

    Sandskulpturpark - Oplev den fascinerende sandskulptur park i Billund

    1,33 km

    Helt tæt på
    Internationale kunstnere har blandt andet skabt kæmpe løver, elefanter og gorillaer i sandet, og nu er det muligt for nysgerrige sjæle at komme helt tæt på de vilde dyr. Den smukke sandskulpturpark er på størrelse med en fodboldbane, og er oplagt til dejlige oplevelser med hele familien.

    En tur på savannen
    Kom indenfor og hils på de vilde dyr – det er umuligt ikke at lade sig fascinere af skulpturernes flotte detaljer. Undervejs på gåturen i parken kan man blive klogere på dyrene; hvad vejer eksempelvis et næsehorn?

    Sandkunst i børnehøjde
    Får børnene lyst til at gøre de dygtige sandskulptører kunsten efter, kan de prøve kræfter med at trylle sandkorn om til figurer, vejledt af sandkyndige medarbejdere i Lalandia.

    Læs mere : Sandskulpturpark - Oplev den fascinerende sandskulptur park i Billund
  • Foto: WOW park Billund

    WOW PARK Billund - Fantastisk oplevelse i Billund

    2,37 km

    WOW PARK Billund

    Den vildeste lege- og forlystelsespark i skoven

    Velkommen i WOW PARK – en kæmpestor lege- og forlystelsespark i skoven.

    Her kan familien boltre sig sammen hele dagen – i trækronerne, i skovbunden, under jorden og med vandleg i sikre og smukke rammer.

    Her er masser af plads, frisk luft, højt til himlen og fuglefløjt – på et stort naturareal svarende til mere end 40 fodboldbaner.

    GIGANTEN – den VILDESTE nyhed i WOW PARK Billund.

    I Skandinaviens højeste fritfalds-rutsjetårn - GIGANTEN - kan de modigste af jer tage LYNET – parkens nye 20 m. fritfalds-rutsjebane eller en af de 2 andre seje rutsjebaner. Hele familien kan opleve den fantastiske udsigt fra tårnets top i 25 meters højde.

     

    Prøv de 3 vilde rutsjebaner!

    · LYNET – Ram din topfart i frit fald fra 20 meters højde

    · SPIRALEN – Snur amok i den vildeste skov

    · SKOVRACEREN - Kæmp om den hurtigste tid med dine venner. Hvem kommer først?

     

    Er du klar til et kæmpe sug i maven? Drøn ned i dybet med fuld fart - hvis du altså tør!

    Trætoplegehuse, rutsjebaner og hængebroer i 14 meters højde!

    Har du nogensinde leget helt oppe i trækronerne? Rutsjet ned i fuld fart? Løbet fra træ til træ i sjove hængebroer? Prøv det i WOW PARK, som er fyldt med leg og spænding i højden! Prøv også vores 40 meter lange kælkebakke oppe fra tårnet – du kan sagtens kælke, selvom det er sommer.

    Hoppenet i træerne, sjove svævebaner og vilde kæmpeslynger

    Hop løs blandt kæmpebolde i et af de store net på op til 300 m2 højt oppe i træerne, giv den gas i en af de mange svævebaner – og tag en slynge-battle med mor eller far i kæmpeslyngerne!

    Underjordiske huler og store labyrinter

    I WOW PARKs underjordiske univers kan du kravle på eventyr og finde små legehuler i de mange snoede gange. Oven over udfordres hele familien til at finde vej gennem de smukke pilelabyrinter og den kryptiske kæmpelabyrint.

    Vandets Verden

    Man bliver aldrig for gammel til at lege med vand! I Vandets Verden kan du tippe tønderne og få vandet til at løbe hele vejen ned af vandbjerget i små floder og vandfald.

    Lege, konkurrencer og spil

    Vind kampen med mor og far i en af WOW PARKS mange battle-fields. I kan spille fodboldpool, gå på line, spille gamle vikingespil og hygge jer i vores legeområde for de mindste.

    Søde klappegeder

    Læg vejen forbi de søde klappegeder og hils på gamle Villy, frække Frida og lille Mads. Gederne er tamme, og de er vilde med at få lidt græs serveret fra din hånd!

    Håndværk og krea-workshops

    Byg løs og skab finurlige figurer sammen! Fold kreativiteten ud i WOW PARKs Byg&Krea-værksted med værktøj, træ, lim og sjove materialer.

    Lækkert spisested, picnic, grill og bålhygge

    Når sulten – eller lækkersulten – melder sig, kan I besøge det finurlige og børnevenlige spisested Madladen, hvor den kæmpestore sommerfugl, dreje-rundt-træet, og andre overraskelser venter. I kan også lave en hyggelig picnic i skoven blandt alle aktiviteterne eller grille ved Skovhuset. I Hængekøje Lunden og ved bålstederne kan I hygge jer med popcorn, skumfiduser og snobrød.

    En fantastisk dag til en god pris

    Vi har masser af plads på de store udendørs arealer, så der er mulighed for god afstand til de andre gæster.

    Når først entréen er betalt, er aktiviteterne i WOW PARK gratis – også parkeringen. I kan derfor få en fantastisk dag for hele familien til en god pris – og vælger I at købe et årskort, bliver prisen selvfølgelig endnu mere fordelagtig.

    Glæd jer til en sjov dag med masser af fart, bevægelse, hygge og natur – sammen – både store og små!

    Vi ses!

    Læs mere : WOW PARK Billund - Fantastisk oplevelse i Billund
  • Foto: VisitVejle

    Bindeballe Købmandsgård

    12,18 km

    Bindeballe Købmandsgård er grundlagt i 1897, samtidig med at Vejle-Vandel Jernbanen blev åbnet. Købmandsgården er i fuld drift i de originale bygninger som en gammeldags blandet landhandel med personlig betjening. I Bindeballe Købmandsgård kan du bl.a. købe specialiteter som Bindeballe Bjesk, bitter, brændevin m.m. 

    I Bindeballe Købmandsgård findes også Danmarks største købmandsmuseum med en udstilling af gamle varer, skilte, inventar m.m. Samlingen rummer mere end 5.000 forskellige varer. De ældste er mere end 100 år gamle.

    Bindeballe Købmandsgård besøges årligt af over 100.000 gæster.

    Det er muligt at købe kaffe, boller og kage i kaffehuset. Ved grupper/selskaber over 10 personer bedes forudbestille kaffe og kage.

    Læs mere : Bindeballe Købmandsgård
  • Foto: Eliza Danesi

    Bindeballe Station

    12,19 km

    Vejle-Vandel-strækningen blev åbnet i 1897, forlænget til Grindsted i 1914 og nedlagt i 1957.

    Stationsbygningen ved Bindeballe Station er fra 1897 og er nu indrettet med en udstilling hvor billetkontor og ventesal er rekonstrueret med mange originale effekter. På sporet står to gamle togvogne.

    Bindeballe købmandsgård
    Da jernbanen åbnede i 1897, slog den driftige købmand Jeppe Kristensen samtidig dørene op til sin købmandsgård lige overfor den lille station.

    Banen blev nedlagt i 1957, men købmandsgården består og fungerer i dag som museumskøbmandshandel.

    Bindeballe Købmandsgård er en charmerende lille perle, indrettet med historisk inventar og fyldt til randen med gamle emaljeskilte og alskens finurlige varer. Den er bestemt et besøg værd!

    Læs mere : Bindeballe Station
  • Foto: Elliott Hope Studio

    Engelsholm Slot

    12,92 km

    Engelsholm slots historie

    Renæssanceslottet Engelsholm er smukt beliggende ved bredden af Engelsholm Sø, omgivet af skov og park. Slottet er opført af Knud Brahe - Tycho Brahes bror - i 1592. Den meget regulære bygning er i grundplanen rektangulær med kvadratiske tårne med løgkupler indfældet i hvert hjørne.

    Inspirationen blev hentet fra slottet Ancy-le-Franc i Bourgogne i Frankrig. I 1730erne påbegyndte Gerhard de Lichtenberg en omfattende restaurering og ombygning af slottet. Han tilføjede bl.a. de særprægede løgkupler, opførte en stor trelænget avlsgård og anlagde parken i fransk stil. Slottet indeholder stadig inventar med malede kinesiske scenerier fra ombygningen.

    Gerhard de Lichtenberg satte også sit præg på den nærliggende Nørup Kirke, der hørte til Engelsholm Slot fra 1586 til 1935. Den romanske kirke er rigt udsmykket med inventar i barok stil og, ligesom slottet, forsynet med løgformede kupler.

    Slottet brændte i 1952, men blev straks restaureret i sin oprindelige skikkelse.

    Engelsholms slots nyere historie

    Engelsholm Slot har siden 1940 været drevet som højskole og ejes i dag af den selvejende institution "Engelsholm Højskole". Der er ikke offentlig adgang til slottet, det kan dog beses udefra fra den sydlige del af parken. Udover de øvrige tilbygninger, hvor der afholdes jævnligt bl.a. klassiske koncerter med offentlig adgang. Klik på link og læs mere - Engelsholm slot arrangementer | Musik & Kultur

    Omgivelser ved slottet

    Slottet ligger i smukke omgivelser ved bredden af Engelsholm Sø, omgivet af skov og park. Slotsparken blev antagelige anlagt af Knud Brahe i årene efter det blev opført og hermed som en urte- og rosenhave.

    Udover byde haven i parken på symmetrisk anlagte bede, plæner og damme, klippede træer og buske samt terrænforskydninger i form af volde og trappeforløb. Parken er i dag på 6 hektar. De bærende elementer i parken på Engelsholm er terrasserne med de klippede træer og voldgraven. Slottet på en slotsholm i en voldgrav på kanten af en større sø er endvidere noget helt særligt for Engelsholm. Parken er åben for publikum året rundt. For at vide mere om slotsparken: Klik på link og læs mere om Engelsholm Slotspark

    Vandreruter i nærheden

    Omkring slottet er der en smuk vandrerute på 5 km, der fører dig omkring i den skønne skov og forbi Engelsholm slot.

    Udover kan du også finde andre vandreruter og cykelruter i området på Vejle kommunes hjemmeside:

    Læs mere : Engelsholm Slot
  • Foto: Skulpturby.dk

    Skulpturbyen Give - Danmarks største galleri - i det fri

    15 km

    Skulpturerne i Give er med til at give frirum, sætte pauser ind i hverdagen, fordi de udfordrer, pirrer nysgerrigheden og opfordrer til nye tanker for en stund.

    I 2015 blev det store “Solhjul” indviet – en 12 m høj skulptur, der er placeret ved den nordlige indkørsel til Give tæt ved motorvejen mellem Vejle og Herning. “Solhjul” er inspireret af Europas ældst fundne hjul, som er 5000 år gamle og fundet i Give.

    Der er skulpturvandringer flere gange i løbet af sommeren. Læs mere om dette på www.skulpturby.dk.

    De fleste af skulpturerne er til salg - Skulpturby.dk står for formidlingen af salget.

    Læs mere : Skulpturbyen Give - Danmarks største galleri - i det fri
  • Foto: Eliza Danesi

    Egtvedpigens Grav

    15,39 km

    Egtvedpigen blev fundet torsdag den 24. februar 1921. Gårdejer Peter Platz ved at fjerne de sidste rester af en gravhøj på sin mark, da han stødte på en kraftig tilhugget egestamme.

    Nationalmuseet stod for udgravningen, og derfor blev egetræskisten efterfølgende transporteret til København. Da man åbnede den, fandt man øverst et koskind. Under det lå et vævet tæppe af brun uld, og under tæppet lå den døde selv, en 160 cm høj ung pige, hvis halvlange hår næsten skjulte ansigtet og en lille bronzeørering.

    Pigen blev siden kendt som Egtvedpigen.

    Bælteplade af bronze og snoreskørt
    Hun lå på ryggen, og huden var velbevaret, men ingen knogler var tilbage. Hun var iført en bluse af brun uld og om hvert håndled en bronzering. Under blusen kunne man ane den ikoniske bælteplade af bronze. Et skørt af snoede brune uldsnore var viklet to gange om livet.

    Ved venstre skinneben lå en tøjbylt med de brændte knogler af et 5-6-årigt barn. Ved fødderne stod en spand af birkebark med resterne af en slags honningsødet øl.

    En blomstrende røllike i kisten fortalte, at begravelsen havde fundet sted i sommerhalvåret. Pigen var død i en alder af ca. 16-18 år

    Egtvedpigens Verden: Nyt oplevelsescenter undervejs
    Vejlemuseerne er i fuld gang med at realisere et stort nyt museumsprojekt, der skal fortælle den spændende historie om Egtvedpigen. Lige der, hvor hun blev stedt til hvile en sommerdag for 3.500 år siden.

    Læs mere om Egtvedpigens verden på Vejlemuseernes hjemmeside: vejlemuseerne.dk/om-os/nyheder/egtvedpigens-verden/

    Hele det originale Egtved-fund er udstillet på Nationalmuseet i København. Så du skal altså til hovedstaden for at se Egtvedpigen selv.

    Læs mere : Egtvedpigens Grav
  • Foto: Givskud ZOO

    GIVSKUD ZOO

    17,47 km

    Glæd jer til en spændende safarioplevelse, hvor I enten kan udforske savannerne i jeres egen bil eller tage med safaribussen på en tur gennem GIVSKUD ZOO og komme helt tæt på giraffer, zebraer, antiloper og løver. I kan også gå på opdagelse til fods ad op til 6 km lange vandrestier og opleve gorillaer, næsehorn, kæmpeoddere og Europas største pingvinanlæg, hvor de livlige humboldtpingviner vralter rundt på land og nærmest flyver gennem vandet.

    I GIVSKUD ZOO finder I også Europas største anlæg med brillebjørne, hvor I kan opleve brillebjørnetvillingerne, der kom til verden i begyndelsen af 2023. Under vandresafarien kan I også tage en modig rejse millioner af år tilbage i tiden og stå ansigt til ansigt med dinosaurer i naturlig størrelse, inklusive den frygtindgydende Tyrannosaurus Rex og den 40 meter lange Argentinosaurus!

    I kan også blive klogere på natur, miljø og livets gang med parkens lærerige særudstillinger såsom PlastikPlaneten, Inspiratorium, Verdensmålsparken og Dødens Hytte.

    Medbring en madpakke eller bestil mad på en af parkens restauranter og slap af med de allermindste i Babycare Center, mens børnene har det sjovt på legepladserne. Der er også legeredskaber til børn med funktionsnedsættelse.

    Forbered jeres besøg ved at downloade den gratis audioguide til safarituren, se dagens program og prøv lærerige quizzer. Der er oplevelser nok til hele familien.

    GIVSKUD ZOO ligger kun 70 km fra Varde samt 20 km fra Billund og Vejle.

    Læs mere : GIVSKUD ZOO
  • Foto: Frame & Work

    Jelling-monumenterne (UNESCO)

    19,4 km

    Året er 965. Vikingekongen Harald Blåtand siger farvel til de nordiske guder og ja til den kristne gud. Begivenheden får han mejslet ind på en stor runesten i Jelling tæt på stenen som hans far, Gorm den Gamle, rejste nogle få år forinden. På stenen praler Harald med, at han vandt Danmark og Norge, og gjorde danskerne kristne: ”Kong Harald opførte dette gravmæle efter Gorm, hans far og Thyra, hans mor, Harald der vandt Danmark - det hele - og Norge og gjorde danerne kristne”. Runestenen betragtes som Danmarks dåbsattest og Kristus-figuren fra stenen er at finde i alle danske pas.

    Gorm den Gamles lidt mindre mindesten over Dronning Thyra bærer indskriften: "Gorm konge gjorde dette dødeminde efter sin kone Thyra, Danmarks pryd”. Det er det ældste vidnesbyrd om Danmarks navn, og runestenen kaldes derfor for Danmarks navneattest.

    Harald lod i sin regeringstid også to vældige høje og en kæmpe indhegning, kaldet Palisaden, opføre på stedet.

    UNESCO Verdensarv

    I dag har Haralds storslåede vikingeanlæg en central placering i Jelling midtby. Fra toppen af højene, der er ca. 10 meter høje og har en diameter på 70 meter, har du et godt udsyn over monumentområdet. Den nordlige høj havde et træbygget gravkammer, formodentlig opført af Harald Blåtand til sin far, som senere blev genbegravet på stedet, hvor Jelling Kirke i dag står. Nutidens Jelling Kirke er en romansk stenkirke, opført omkring år 1050-1100, og er bygget oven på Harald Blåtands formodede langhus fra 900-tallet. I 2000 blev Gorm den Gamle genbegravet under kirken, hvor han blev fundet i 1978.

    I det fjerne omkranser hundredvis af nyopførte hvide betonstolper hele anlægget og markerer Palisadens omtrentlige placering. Fra stiforløbet kan du opleve fortolkningen af den 356 meter lange skibssætning samt placeringen af de såkaldte Trelleborghuse. Palisaden har været en del af verdensarven i Jelling siden 2018.

    Midt mellem højene kan du lade dig opsluge af runestenene i deres smukke højteknologiske bronze- og glasmontrer eller finde fordybelse i kirken. 

    Jelling-monumenterne betegnes som Europas fornemste fra vikingetiden, og er på UNESCO’s verdensarvsliste.

    Vikingemarked og oplevelsescentret Kongernes Jelling

    Hvert år i juli kan du finde din indre viking frem, når der afholdes vikingemarked ved monumenterne. I det flotte oplevelsescenter, Kongernes Jelling, folder vikingernes liv og den spændende historie om monumenterne sig ud i interaktive udstillinger. Igennem digitale kikkerter på tagterrassen kan du se, hvordan Jelling så ud for 1000 år siden.

    Bluetooth-teknologien

    Bluetooth-teknologien, der anvendes overalt i mobiltelefoner og computere til trådløs kommunikation, er opkaldt efter den danske konge, Harald Blåtand pga. hans evne til at knytte nye forbindelser og samle forskellige enheder.

    Læs mere : Jelling-monumenterne (UNESCO)