Inkluderer pr. person pr. nat:
- 3-retters middag (kokkens valg)
- Overnatning
- Morgenmad
4,620521 af 5 stjerner
Inkluderer pr. person pr. nat:
Klik på "Se kalender og priser"-knappen for at vælge datoer og se udvalget af værelser.
Se kalender og priser: Ophold med halvpensionTyrstrup Kro ligger idyllisk ved mark og skov nogle få kilometer uden for honningkagebyen Christiansfeld. Her har den ligget i hvert fald i 350 år, men i de senere år er der gjort et stort arbejde for at gennemrestaurere den gamle kro og samtidig gøre den til et anerkendt spisested i international klasse.
Tyrstrup Vestervej 6, 6070 Christiansfeld
Vis kort
Inkluderer pr. person pr. nat:
Minimum 3 dage / 2 nætter
Inkluderer pr. person pr. nat:
Minimum 3 dage/2 nætter
Inkluderer pr. person pr. nat:
Inkluderer pr. person pr. nat:
0,91 km
Brødremenighedens Kirke også kaldet ”Salshuset” - er Danmarks største kirkerum uden bærende søjler. Kirken kan rumme ca. 1.000 mennesker. Den blev indviet 13. august 1777, men allerede 20 år efter udvidet med to sidefløje. Ligesom andre af byens huse er kirken fredet.
Kirken er præget af enkelthed. Det store rum er holdt helt i hvidt, uden alter, døbefont, eller vægudsmykning. Her findes heller ingen prædikestol, men derimod et liturgibord, hvorfra præsten leder gudstjenesten. Kirkens belysning er bl.a. de smukke håndsmedede lysekroner fra 1776. Trægulvet er sandstrøet og ubehandlet.
I kirken findes det store Marcussen-orgel fra 1865 med 20 stemmer.
Alle er velkommen til at deltage i gudstjenester såvel som kirkelige handlinger.
For rundvisning i Christiansfeld kontakt Museum Kolding i Søstrehuset tlf. 76 33 81 00.
0,91 km
Besøg verdenskulturarven i Christiansfeld
Byen blev grundlagt i 1773 af de tyske Herrnhutere (Brødremenigheden) på foranledning af Kong Christian VII, deraf navnet Christiansfeld. Herrnhuterne var dygtige håndværkere og handelsfolk. De skabte en by med sammenhængende arkitektur, konsekvent brug af bestemte materialer og farver, samt med sans for detaljer og med rod i deres stærke kristne tro. Troen, som er omdrejningspunktet for både liv, tankegang og byplanlægning med kirken og Gud i centrum.
I dag er byen nænsomt restaureret og den specielle arkitektur, materialer og farver gør den til noget helt enestående.
Ved juletid kan man nyde de smukke Herrnhuterstjerner med lys i, ophængt i gaderne omkring Prætoriustorvet og Kirkepladsen.
Brødremenigheden er en evangelisk-luthersk frimenighed med samme bekendelsesgrundlag som Den Danske Folkekirke. Brødremenigheden kaldes også Herrnhutere, og disse kan føres helt tilbage til 1415. Brødremenigheden ledes af ældsterådet, som stort set svarer til Folkekirkens menighedsråd.
Læs meget mere om Christiansfeld og Brødremenigheden – kom selv en tur til denne helt specielle by, som den 4. juli 2015 blev optaget på UNESCO's Verdensarvsliste.
Ta’ en spadseretur i byens centrum, i et stykke verdenshistorie med noget nyt at opdage på hvert gadehjørne.
Læs mere om Christiansfeld og verdensarven på Christiansfeld | Museum Kolding hjemmeside.
0,86 km
Haveanlægget er grundet renovering lukket til om med sommeren 2025.
Den fredede bullade (udtales "bul - lade"), der ligger på Gl. Præstegårdsvej, siges at være bygget i 1668. Den er 36 meter lang og er derfor den største bullade i Danmark, der stadig står på sin oprindelige plads.
Den er opført på et fundament af kampesten, og væggene består af falsede stolper, hvorimellem der er lagt ”bulfjæle” (ret korte, men brede planker). Bulfjælene er udstyret med en sudryg foroven og en tilsvarende fordybning forneden, så de kunne sættes tæt sammen. Slutteligt holdes bulladen sammen af tagkonstruktionen. Bulladen er et bindingsværkshus udelukkende bygget i træ uden brug af søm og skruer.
Bulladen ligger ca. 2 km sydvest for Christiansfeld.
Kombinér et besøg ved bulladen med en tur til det smukke haveanlæg ”Christinero”, der ligger 700 meter fra bulladen.
Det er muligt at se bulladen på vej mod Christinero.
0,91 km
Når du besøger Christiansfeld anbefaler vi, at du starter ved Museum Kolding i Søstrehuset, Nørregade 14.
I Museumsbutikken køber man entré til hele Søstrehuset, hvorefter man frit kan gå rundt i hele huset og se, hvor Søstrene boede. Læg særligt mærke til balustrene. Søstrehuset har flere udstillinger og formidling.
Gå op opdagelse i museumsbutikken, hvor man kan finde brochurer for området.
Ved museumsværten kan man booke plads på guidede ture.
I Søstrehuset, ved Museum Kolding kan man få oplysninger om UNESCO-byen Christiansfeld og Brødremenigheden, se udstillinger eller tage med på en historisk byvandring med guide.
Museum Kolding afholder foredrag og events samt børne- og familieaktiviteter i ferie og helligdage – for yderligere information se www.museumkolding.dk
Udstillinger i Søstrehuset
I Søstrehuset har Museum Kolding skiftende særudstillinger - for nærmere information kontakt Museum Kolding eller læs mere på www.museumkolding.dk
Find Museum Koldings udstillingslokaler i Søstrehusets stueetage, Nørregade 14, 6070 Christiansfeld.
9,02 km
Skamlingsbanken har med sine 113 meter over havet en smuk udsigt, Skamlingsbanken er det højeste punkt i Syd- og Sønderjylland.
Skamlingsbanken udgør et smukt naturområde, hvorfra der er en pragtfuld udsigt over hele egnen mellem Kolding og Christiansfeld. Der er udsyn over Lillebælt til Fyn og mod vest langt ind i Sønderjylland. Landskabet fremtræder frodigt med marker, bøgeskove, levende hegn langs veje og markskel.
I området er der rig mulighed for gåture der går igennem det smukke landskab - tag for eksempel turen helt ned til Binderup og Grønninghoved Strand og tilbage igen. En rask travetur på omkring fem kilometer.
Skamlingsbanken er kendt for de folkefester, der blev holdt i årene 1843-59 til støtte for den danske sag i Sønderjylland.
På Højskamlingen står en 16 meter høj støtte lavet af 25 granitblokke til minde om den danske sags forkæmpere i Slesvig. Støtten blev rejst i 1863, sprængt i luften af preusserne i 1864 og rejst igen i 1866. Genrejsningen var mulig, fordi folk på egnen havde opsamlet og gemt stenene. I nærheden af støtten findes seks andre mindestøtter og en talerstol af store kampesten. Rundt om talerstolen står der fem grupper af træer, der symboliserer de fem nordiske landes uadskillighed. Træerne er: Bøg (Danmark), birk (Sverige), gran (Norge), ene (Finland) og røn (Island).
Efter befrielsen i 1945 indrettedes en mindelund for de faldne fra den sønderjyske modstandsbevægelse.
I dag er Skamlingsbanken et populært udflugtsmål. Ved Skamlingsbanken er der opholds- og parkeringsplads, et besøgscenter med cafe der formidler om Skamlingsbankens historie samt en restaurant.
7,83 km
Galleri Mørkøre er beliggende i den lille landsby Ødis Bramdrup. Galleriet er fyldt med Færøsk inspirerede malerier. Malerierne er malet med dejlige minder, efter 3 år på de Nordatlantiske øer. De små solide huse der ligger spredt overalt i det barske landskab, er kendetegnende for Lones malerier.
Løsrivelsen som er navnet på den nye serie, viser det primitive liv der må leves, efter en klippe har revet sig løs. Hvorvidt det lykkedes folk at klare sig uden vor tids standard, er uvist.
11,56 km
Det røde vandtårn, som ligger i Kløften, blev bygget i 1924, og var et led i byens bestræbelser på at sikre godt og rigeligt vand til borgerne, som blev flere og flere efter genforeningen. Den 1. januar 1925 blev tårnet taget i brug for første gang, og der var offentlig adgang til vandtårnet fra 1924 - 1966, hvor man kunne komme ind og nyde udsigten ud over byen.
Med dette vandtårn fik Haderslev en seværdighed, idet udsigten fra glughulskransen er fantastisk. Udsigten er skøn over byens tage og det omliggende land, fra Lillebælt i øst til langt ind over det sønderjyske bakkeland mod vest.
Det røde vandtårn fungerer ikke længere som vandtårn. Dog er vandtårnet i dag et symbol på Kløften Festival, som afholdes hvert år i juni måned, når skolerne får sommerferie. Derudover bærer vandtårnet byens adventsstjerne de sidste uger af året, og spreder julehygge i december måned.
12,27 km
Domkirken er først og fremmest domsognets kirke; ramme om sognets og menneskers liv i fest og glæde, smerte og sorg. Dernæst er den hele byens kirke; alle kan komme her uanset sognetilhørsforhold. Endelig er Domkirken hele stiftets kirke; ramme om de store begivenheder i stiftet.
Haderslev Domkirke har fået tildelt 2 Michelin-stjerner af den grønne guide, der belønner seværdigheder! Domkirken løfter sig markant over byens tage og skaber en helt særlig profil over byen.
Kirken er ikke et museum, da den ligesom alle andre kirker er i levende brug. Men den rummer en spændende og begivenhedsrig historie, samt fin kirkekunst og inventar.
Dronning Margrethe har designet 4 antependier (alterbordsforsider) samt 4 tilhørende messehagler. Messehaglerne kan ses på tæt hold i glasmontre under kirkens kor. De indeholder centrale symboler i kristendommen, som viser hvor omfattende Dronnings viden er, og hvor forankret hun er i den kristne tro.
Alle er velkommen til at besøge kirken, både for at opleve et stille øjeblik til eftertanke og til at se de mange spændende ting, som Domkirken byder på.
Rundvisning kan arrangeres i åbningstiderne. Henvendelse til kirketjenerne, som træffes på tlf. +45 73 52 36 45 bedst kl. 10-15, eller på mail: domkirketjener@hado.dk. Fotografering er tilladt i kirken til privat brug uden for kirkelige handlinger.
Mindekapel for Slesvigskefodregiment Nogle fredage marcherer Slesvigskefodregiments Musikkorps til Domkirken for at vende et blad i deres mindebog over faldne soldater fra deres regiment. Det er et festligt indslag og skal opleves hvis man er i nærheden.
Domkirken er lukket for besøgende ved tjenester i åbningstiden.
Desuden er Domkirken lukket for besøgende omkring højtiderne (Skærtorsdag, Langfredag, Påskedag, St. Bededag, Kristi Himmelfartsdag, Pinsedag, 2. pinsedag, 1. juledag og 2. juledag.)
Haderslev Domkirke er desuden startpunktet for Camino Haderslev Næs ruten, der slynger sig gennem Haderslev og omegn på 9 etaper.
For koncerter og åbningstider
12,32 km
Von Oberberg var den store arkitekt i renæssancens sønderjylland. Han var bygmester for Hertug Hans den Ældre.
Von Oberbergs Hus er et flot og anderledes, restaureret hus, bygget i 1580. I huset fortælles om udvalgte emner fra byens historie, fra starten i middelalderen og op til vor tid. Huset er opført af arkitekten Hercules von Oberberg, der opførte Hansborg Slot, og desuden er kendt som arkitekten bag bl.a. slotskirken på Sønderborg Slot og kæmpetårnet på Koldinghus. En særlig attraktion i huset er resterne af nogle meget sjældne vægmalerier fra ca. 1680, som bl.a. viser antikke helte til hest og duft til renæssancen i kælderen.
I von Oberbergs Hus finder man to hovedudstillinger, fordelt på bygningens tre etager.
Kælderen i von Oberbergs Hus er den oprindelige kælder og den går muligvis så langt tilbage som middelalderborgen Haderslevhus. I dag huser den en udstilling om renæssancens forråd. Her kan du træde ned i en dunkel og kølig kælder og blive overvældet af renæssancens stærke krydredufte fra de mange forskellige fødevarer, der blev opbevaret i kælderen.
I stueetagen er det selve bygningen hvori museet er beliggende, der er i fokus. Huset har bevaret en stor del af sit oprindelige udseende og dermed også en god portion af sin historie. I udstillingerne på stueetagen kan man bl.a. opleve indretningen af flere forskellige rum, som de har set ud, da huset blev opført, og man kan også opleve nogle imponerende kalkmalerier fra 1600-tallet.
Om sommeren er har du mulighed for at købe friskbrygget kaffe, og nyde din medbragte frokost i Von Oberbergs Have.
HUSK! Din billet giver adgang til Ehlers Samlingen og Von Oberbergs Hus. Det er også muligt at købe årskort til disse to museer.
Er i en større gruppe og ønsker i en rundvisning på museet, kan i bestille en rundvisning via ehlers@haderslev.dk eller pr. telefon +45 7434 7817
Du finder museets åbningstider her
Du kan læse mere om nabo museet Ehlers Samlingen her
12,26 km
På Dansk Klokkemuseum kan du prøve samt høre om de danske klokketraditioner, om bordklokker, dyreklokker, klokkespil og klokker i trafikken. Du må røre ved tingene, du må fotografere dem, og overalt er der bevægelse i de gamle værkers tandhjul, valser og perforede spillebånd.
I overklassens husholdning kommer klokken på bordet. Den kalder herregårdens personale til pligter, måltider og samling.
I trafikken er den fast kane-udstyr. Den bliver uundværlig i jernbanens meldepost og ved overskæringerne, senere på cyklen og sporvognen. Og mælkemanden og Hjem-IS-bilen bruger den for at tiltrække kundernes opmærksomhed.
Billetten giver mod et tillæg (30 kr.) også adgang til Sønderjysk Skolemuseum, der ligger ved siden af klokkemuseet.
Der kan arrangeres guidede rundture for større grupper uden for normal åbningstid. Kontakt dem venligst pr. tlf. eller via mail.
Åbent fra 1. maj til sidste dag i efterårsferien
Onsdag - Søndag: kl. 13:00 - 17:00
12,95 km
Geografisk have i Kolding er en af byens grønne oaser - her er masser af plads til at nyde naturen både for børn og voksne. Ta’ på opdagelse i Japan, Kina, Korea, Nordamerika, Canada og Sydamerika i den over 100 år gamle have.
Tag på grøn opdagelse i Koldings botaniske oase
Geografisk Have er en 14 ha stor oplevelsespark og botanisk have med mere end 2000 forskellige træer, buske og planter, som er opdelt i geografiske områder.
Inspirerende haver
Lad dig inspirere af Naturhaven, Krydderurtehaven, Den Økologiske Køkkenhave, Staudehaven og mange andre dejlige områder. Den prisbelønnede Rosenhave er især en fantastisk duftoplevelse om sommeren med over 5000 moderne roser. I Rosariet kan du gå på opdagelse i både historiske og vilde roser. I Syvdalen venter spændende og mere vilde naturoplevelser med grotter, bæk og kvidrende fuglesang. Følger du den 1,8 km lange Hjertesti, vil du også opleve det rige fugleliv, som er med til at give stedet en helt særlig stemning.
Tag børnene med
Haven er et mangfoldigt sted, med plads til gæster i alle aldre. Mange bruger Geografisk Have som mødested eller som et grønt åndehul. For børn er det særligt populært at besøge havens legepladser, Bambuslunden, Grotterne og Dyrefolden med klappegeder, kaniner, høns, klippeegern og ponyer.
Kolding Miniby
En helt særlig oplevelse er Kolding Miniby, som er en samling af 400 miniaturehuse som illustrerer det bymiljø, der var i Kolding i perioden fra 1860 til 1870. Alle huse er bygget af pensionister og efterlønnere, som gerne fortæller mere.
Rundvisninger
Geografisk Haves plantesamling er stor, gammel og helt unik, med store gamle træer, skulpturerede buske og en mangfoldighed af stauder og urter. Besøger man haven som gruppe, har man mulighed for at booke en rundvisning på højt fagligt niveau. Både hvis man bare er nysgerrig, botanik nørd eller interesseret i at vide mere om havens grundlægger Aksel Olsen, som var en spændende pioner, med mange talenter.
Et væld af aktiviteter
Geografisk Have er fantastisk året rundt og har noget nyt at byde på til hver årstid. Gennem hele sæsonen er der et væld af arrangementer med forskellige aktiviteter, rundvisninger, workshops, motion, installationer, markeder m.m.
Mad og drikke
Gæster er velkomne til at tage deres egen madkurv med, og slå sig ned ved et af de mange borde-bænkesæt. Ellers har Café Lykkefund åbent hver dag i sommerperioden og frister med lækkerier som bl.a. kaffe, te, konditorkager, varme toast, økologisk is og kolde drikke.
Hold din fest i Geografisk Have
Du har som gæst mulighed for at leje Geografisk Haves hyggelige lokaler i Væksthuset og de forskellige pavilloner til private arrangementer som eksempelvis bryllup, forretningsmøder eller børnefødselsdage. Der kan altid bestilles særskilte aktiviteter i vores grønne omgivelser, hvis I er et større selskab.
16,65 km
Se, hvordan et industrieventyr kan medvirke til udviklingen af en by. Besøg Brødrene Grams Arkiv og Museum.
Tag til Vojens og oplev eventyret om et landsbysmedie, der var med til at udvikle den lille stationsby, til en driftig by. Her får du historien om en virksomhed, der forstod at udvikle knowhow på alle fronter inden for køle-fryse teknologien.
Landsbyen Vojens voksede, i takt med virksomheden, til en moderne provinsby. Uden Brødrene Grams energi og idéer havde der bare været marker, hvor byen nu ligger.
Efter rygterne om, at jernbanen kom til Sønderjylland blev byen grundlagt, og efter banen var etableret, kunne byen takke en fremsynet Hans Gram for, at han så muligheder heri og grundlagde sin virksomhed og at den gennem de efterfølgende 100 år beskæftigede en stor del af befolkningen i Vojens. I 1901 byggede Hans Gram et maskinværksted på 100 m2 i Vojens, hvor han bl.a. kunne levere komplette mejerier. Senere indtrådte broderen Aage Gram ind i virksomheden. Virksomheden skiftede samtidig navn til Brødrene Gram. I løbet af 100 år voksede antallet af medarbejdere fra nogle få til ca. 3500, og virksomheden fik datterselskaber og forhandlere over hele verden.
Åbningstider:
Museet er kun åbent efter aftale.
Skriv en e-mail til personalet med følgende information:
Er der besøg med kort varsel, bedes man aftale besøget via telefon.
Ved gruppebesøg kan du også bestille:
- Servering med kaffe og brød m.m.
- Et indslag om Brødrene Grams eller Industriens historie.