Stevns Klint

På en sommerdag hvor havbundens kalk farver havet i utrolige blå farver, hvor klinten står hvid og toppes af træernes væld af grønne kroner, kan man næsten se for sig den sagnsompunde Klinekonge i sin sommerbolig i en af klintens huler.

Hoteller og kroer i nærheden af Stevns Klint

Der er desværre ingen ophold ledige

Se alle hotelophold

Set fra vandsiden rejser den godt 20 km. lange stejle klint sig som et massivt forbjerg. Nærmer du dig derimod fra landsiden, så vær beredt på en overraskelse når det ellers flade Stevns brat afsluttes af den op mod 41 meter høje klint. Fra toppen af klinten har man en flot udsig over indsejlingen til Øresund og på klare dage kan man se Sverige, København, Øresundsbroen og Møn. 

Stevns klint består af kridt og kalk som blev dannet for 65 milioner år siden, da Danmark endnu var dækket af det dybe hav. Nederst i klinten findes skrivekridtet, som består af skaller fra mikroskopiske alger. I skrivekridtet er der fossiler fra dyr, der levede på havets bund - søpindsvin, muslinger og mange andre. Øverst i klinten findes kalk dannet af bryozoer med tydelige, bølgende flintbånd. Bryozokalken (også kendt som Limsten) er en hård kalksten, som har været brugt til bygningsten.

Da man bygget f.eks. Højerup gamle kirke og mange andre huse her på Stevns blev Bryozokalken anvendt. Det bløde skrivekridt nederst i klinten vaskes bort af bølgerne, mens kalken bliver hængende. Det skaber Stevns Klint karakteristiske amboltlignende profil. Klinteskred sker når udhæng eller løse blokke falder ned, dette sker oftes om vinteren eller foråret.

Mellem skrivekridt og kalk findes fiskeleret - et tyndt gråt lerlag. Fiskeleret vidner om den katestrofe, som ramte hele Jorden og udslettede langt over halvdelen af datidens dyre- og planteliv - heriblandt dinosaurerne. Forskerne diskuterer stadig om hvad der udløste klimakatastrofen, men der er et klart flertal som mener det skyldes en kombination af et højt indhold af CO2 i luften efter kraftig vulkanaktivitet og det store meteornedslag, som fiskeleret i Stevns Klint bære vidne om.

Klinten kan opleves flere steder, men Højerup og Flagbanken kan anbefales. Det klassiske kig over Stevns Klint fås fra Højerup. Der er her Højerup gamle kirke mistede sit kor i et klinteskred i 1928 - selvom det fortælles at kirken rykkede et hanefjed ind i land hver julenat. Klinten er 30 meter høj, men stranden kan nås af en solid trappe.

Læs også: Tag på ø-ferie og plej din krop og sjæl 
Læs også: UNESCOs verdensarvsliste