Sydsjælland og øerne: Oplevelser og rå natur

Med en indbydende cocktail af bjergtagende natur, charmerende købstæder, historiske attraktioner samt unikke oplevelser og events, byder den sydøstlige del af Danmark på meget mere end de fleste ved.

Kroer og hoteller på Sydsjælland og øerne

Der er desværre ingen ophold ledige

Se alle hotelophold

I historisk perspektiv har Sydsjælland og Lolland-Falster – eller sydhavsøerne i folkemunde -  primært bestået af fæstninger, borge, små købstæder og vidtstrakte naturområder. Området var indtil slutningen af 1800-tallet relativt fattigt og tyndt befolket, men omkring århundredeskiftet fik jernbanen og nye veje handel, industri og byer til at blomstre op.

I dag er denne del af landet mest kendt for sine markante klinter og mangfoldige oplevelsesparker.

Rå og betagende natur

På Sydsjælland og Møn findes to klinter, der er tydelige tegn på de enorme naturkræfter der har skabt Danmark. Højest er Møns Klint, hvis øverste punkt troner hele 128 meter over havet. Naturen i området er helt unik, og man kan her finde både planter og dyr, der ikke findes andre steder i Danmark.

Med en anerkendende optagelse på UNESCOs Verdensarvsliste, er Stevns Klint en seværdighed ud over det sædvanlige. De tynde lag af fiskeler, der tydeligt kan ses i klinten, dokumenterer det meteornedslag, der for mere end 65 mio. år siden blandt andet medførte dinosaurernes uddøen.

En halv times kørsel mod vest ligger Faxe Kalkbrud, der især er populært blandt børnefamilier. Her kan du gå på opdagelse og og finde 63 millioner år gamle fossiler fra fortidens dyr, og de må godt tages med hjem som minde.

Helt tæt på dyrene

På Lolland findes en af Danmarks største og mest kendte safariparker, Knuthenborg Safaripark. Her er sjov og spænding for store og små, meget at opleve, og du kan nyde lækker lokal og bæredygtig luksusmad med udsigt over Skandinaviens største savanne.

På naboøen Falster ligger KrokodilleZoo, der er en lille dyrepark med bid i! Her bor Europas største krokodille, Sobek, der er 5 meter lang, kæmpeslangen Medusa på over 100 kg, den 2 kg tunge frø Storm og mange andre spændende dyr. Når du køber adgangsbillet, støtter du samtidig bevaringen af krokodiller.

Unikke attraktioner

Sydsjælland rummer tre markante seværdigheder og attraktioner. Nær Køge ligger Vikingeborgen Borgring, der blev opdaget og udgravet i 2014, og er et tydeligt tegn på det barske liv i vikingetiden.

En anden type og samtidig en meget imponerende borg ligger i Vordingborg. Den hedder Danmarks Borgcenter, og er et historisk museum, der indsamler og formidler viden om Danmarks ca. 2000 borge og voldsteder. Centret ligger midt i landets største rigsborgruin, Vordingborg Slot, der også rummer Gåsetårnet - Nordens bedst bevarede middelaldertårn.

I den mere eventyrlige ende af seværdigheds-skalaen er H. C. Andersens Verden, som er en teaterpark for hele familien i den skønne natur nær Præstø.

Mangfoldige og medrivende oplevelser

Når der trang til oplevelser, byder denne del af landet mildt sagt på lidt for enhver smag. Kun et par stenkast fra Næstved ligger det populære BonBon Land, der giver hele familien brede grin, sus i maven og højt humør.

Ikke så langt derfra troner Skovtårnet højt over landskabet, og det er Sjællands højeste punkt (135 meter over havet). Denne arkitektoniske perle blev indviet i 2019 og fra toppen får du en helt fantastisk 360 graders udsigt over det meste af Sydsjælland, og i klart vejr helt til København.

Hvis du er klar til at tage på en tidsrejse tilbage til år 1409, kan et besøg på Middelaldercentret nær Nykøbing Falster varmt anbefales. Her kan du opleve blider skyde med tunge stenkugler, spændende ridderturneringer og det summende liv i den lille købstad Sundkøbing.

Er du mere til en kombination af fysisk aktivitet og mental gymnastik, skal du tage til Kalvehave Labyrintpark, som rummer labyrinter, spil og andre hjernevridere, der udfordrer stedsansen, den logiske sans og helt sikkert også den humoristiske sans.

Sidst men ikke mindst er den 175 km. lange vandrerute, Camønoen, værd at nævne i denne sammenhæng. Ruten går gennem Møn, Bogø og Nyord, og er kendt som kongerigets venligste vandrerute, da du kommer igennem mange lokalsamfund og møder de mange ildsjæle på øerne.

Strand og vand

Med langstrakte kystlinjer er her aldrig langt til vandet, og en del strande hører til blandt landets bedste. Det er Feddet Strand et udsøgt eksempel på, da den har Blå Flag, rigelig plads til alle og er børnevenlig med lavt og roligt vand.

Karrebæksminde og Enø er ligeledes kendte som udsøgte badesteder med skønne sandstrande. Strandene har de sidste mange år haft kvalitetsmærket "Blå Flag", der viser, at vandets kvalitet er i top.

På den sydøstlige del af Falster ligger ca. 10 km. fin sandstrand, og her skiller især Marielyst Strand sig ud. Det er en skøn stand, hvor der kan bades, bygges sandslotte og samles muslingeskaller.

I vandkategorien skal oplevelsescenteret og vandlandet Lalandia også nævnes. Det ligger nær Danmarks næstsydligste havneby, Rødbyhavn, og trækker hvert år mange vandglade turister til.

Historie, kunst og monumenter

I Nordvestlolland, højt placeret i ”De Lollandske Alper”, er kunstværket Dodekalitten ved at blive gjort færdigt. DODEKALIT er græsk og betyder tolvsten, og hentyder til de 12 høje granitfigurer med hoveder, der kigger mod centrum i den cirkel de er placeret i. Med bagudskuende stilart i udtrykket ledsaget af moderne årstidsbestemt musik, forener kunstværket nutid og fortid.

I den mere traditionelle kategori findes Gavnø Slot, som er et af Danmarks smukkeste rokokoslotte og en vigtig del af Danmarks kulturarv. Gavnø er fyldt med historier og fortællinger om krigsførelse, romantik og ridderlighed.

Ikke langt fra Nykøbing Falster ligger byen Fuglsang, hvor der både kan opleves en herregård, et kunstmuseum og en smuk park, og hele området emmer af kunst og historie.

Som kulturel rosin i pølseenden skal Holmegaard Værk også med på listen. Den næsten 200 år gamle glas og keramikfabrik er nu Nordens levende museum for glas, keramik og design.

10 ting du kan opleve i Sydsjælland og øerne

  1. Møns Klint – Den højeste klint i Danmark
  2. Stevns Klint – En del af UNESCOs verdenskulturarv
  3. Skovtårnet – Sjællands højeste punkt
  4. Faxe Kalkbrud – 65 mio. års historie
  5. Gavnø Slot – Historie, kunst , herregård og parker
  6. Feddet strand – Cremen af Sydsjællands strande
  7. Danmarks Borgcenter – Alt det bedste fra Middelalderen
  8. Dark Sky – Se stjernehimlen klart på Møn og Nyord
  9. Tulipanfestival, Gavnø – Sydsjællands smukkeste event
  10. Camønoen – 175 km. venlig vandring