Aalborghus Slot

Foto: VisitAalborg

Aalborghus Slot

Foto: VisitAalborg

Aalborghus Slot

Foto: Lasse Bruhn

Aalborghus Slot

Danmarks sidste borgerkrig ”Grevens fejde” var hård ved mange af landets borge, og Aalborgs gamle befæstning af sten og træ var ingen undtagelse. Ved oprørets slutning lå der således kun en ruin tilbage, hvor der før havde ligget en kongeborg.

Kong Christian III valgte derfor at flytte befæstningen fra sin placering ved byens sydlige grænse til en mere hensigtsmæssig placering klods op ad Limfjorden. Den nye fæstning skulle være i stand til at modstå beskydning fra kanoner, hvilket den gamle borg havde givet efter for.

Ny og bedre fæstning

Den nye placering ved Limfjorden skulle sammen med opførslen af en dyb voldgrav samt kanon-runddele ved borgens hjørner, sikre at fæstningen kunne forsvares mod både fjenden fra søen, samt fjender der kom ind fra Aalborgs sydside. Hermed sikrede kongen sig altså også mod oprør fra byens borgere, så historien om ”Grevens fejde” ikke kunne gentage sig. Slottet stod færdigbygget og klar til indflytning først i 1550’erne.

Der hersker tvivl om, hvorvidt Aalborghus var forsvaret af runddele på samtlige fire hjørner, men der er med sikkerhed fundet rester af runddele på fæstningens nordvestlige og sydøstlige hjørne. Desværre ser man hverken spor af disse eller den vandfyldte voldgrav i dag. Til gengæld træder det gamle voldterræn tydeligt frem. Af det oprindelige slot er kun østfløjen tilbage i dag. Den nuværende nordfløj mod havnen blev bygget af Christian IV i 1630'erne, og den fritliggende bygning mod syd er fra 1808-09.

Skiftende funktioner

Den gængse opfattelse er, at slottet allerede ved en inspektion i 1555 blev erklæret uegnet som befæstningsanlæg af Rigsmarsk Otte Krumpen. Grunden til dette skulle findes i, at det ville være for let for fjenden at afskære slottets vandforsyning ved Peder Barkes Å. Dog viser regnskaber fra 1591, at der blev udført vedligeholdende reparationer på slottets runddele.

Derfor er det tvivlsomt, at nedlæggelsen af Aalborghus Slot som befæstning skulle have været total. Slottet blev sidenhen hovedsæde for kongens lensmand i Nordjylland og efter enevældens indførelse også for amtsmændene - en funktion slottet også har i dag, hvor det benyttes af Statsforvaltningen.  

Adgang til slottet

Der er ikke offentlig adgang til bygningerne, men man kan færdes på gårdspladsen og på det omgivende anlæg, hvor de oprindelige volde er synlige. Der er mulighed for at besøge kasematterne og fangehullet i sommerhalvåret. 

Fodgængere har adgang til slotsgården og parken kl. 8-21 hele året.
I perioden 1. maj - 1. oktober er der adgang til fangehullet kl. 8-15 mandag-fredag og til de underjordiske gange alle dage kl. 8-21.

Kasematterne

Kasematterne blev blandt andet opført som løbegange, der dannede hurtige adgangsveje fra slotsgården til de udvendige forsvarsværker. Disse gange har også været i brug under andre ufredstider – her menes der 2. Verdenskrig.

Her brugte de tyske soldater kasematterne til at afprøve deres gasmasker. Ved disse lejligheder blev alle ventiler ind til hullerne lukket helt af, hvorefter der blev kastet tåregasbomber ind til soldaterne. De soldater, hvis gasmasker var defekte, måtte ligge brak på gårdpladsen, indtil gassens virkninger aftog.

Fangehullet

Fangehullet har uden tvivl ikke været noget rart sted at opholde sig. Det fugtige og klaustrofobiske rum er indrettet uden vinduer, og kun med små borede lufthuller i den tunge dør, der førte ind til selve fangehullet. Det blev benyttet som et alternativ til fangehullet under byens vestre byport. 

Der er desuden mulighed for at besøge kasematterne og fangehullet i sommerhalvåret.


Læs mere om Aalborghus Slot på deres hjemmeside...

Grøn rejse med bus og tog i Nordjylland

Det er nemt at komme rundt i Nordjylland med offentlig transport. Planlæg din rejse med bus, tog og Plustur på rejseplanen.dk

Hoteller i nærheden af Aalborghus Slot

  • Kompas Hotel Aalborg

    0,72 km

    Med en central placering tæt på Aalborgs nye havnefront er KOMPAS Hotel Aalborg ideel for et ophold i den nordjyske hovedstad. Du har alle muligheder for at gå på opdagelse i Aalborgs hyggelige gågader og nyde byens mange caféer og restauranter.

    Læs mere : Kompas Hotel Aalborg
  • Strandhotel Klitrosen

    35,79 km

    Strandhotel Klitrosen er en perle beliggende i hjertet af den imponerende nordjyske natur, blot 700 meter fra den betagende Slettestrand og Vesterhavet. Det lille, familieejede hotel tilbyder en oase af ro og velvære, hvor naturens skønhed møder ægte nordisk hygge.

    Læs mere : Strandhotel Klitrosen
  • St. Binderup Kro

    41,77 km

    St. Binderup Kro ligger mellem Aalborg og Viborg. Gå på opdagelse i de gamle stuer og nyd den museumsagtige stemning og de gamle ures tikken. I restauranten finder du et stort udvalg af veltillavede retter, og du må ikke glemme at smage kroens hjemmelavede kryddersnaps. Kromanden fortæller gerne om stedets historie.

    Læs mere : St. Binderup Kro
  • Hotel Phønix Hjørring

    45,75 km

    Hotel Phønix ligger midt i Hjørring, og det har det gjort lige siden 1887. Hotellets ejere og medarbejdere har som mål at forene historiens stolte traditioner med nutidens krav og ønsker. Og at skabe et hotel, som giver vores dages kvalitetsbevidste kunder den optimale oplevelse.

    Læs mere : Hotel Phønix Hjørring
  • Hotel Lisboa

    54,66 km

    Hyggeligt og lyst familiedrevet hotel i den sydlige ende af Frederikshavn tæt ved råvildtet i Dyrehaven og det smukke Bangsbo-område. Masser af muligheder for at holde aktiv ferie, f.eks. fiskeri, ridning, golf og surfing. I restauranten serveres god mad fra det danske køkken.

    Læs mere : Hotel Lisboa
  • Purhus Kro

    56,38 km

    Purhus Kro er en hyggelig og familievenlig gammel dansk landevejskro tæt på naturen. Alligevel er du ikke langt fra E45, og oplevelserne i det østjyske. På kroen hersker en dejlig uhøjtidelig stemning, hvor det handler om, at gæsterne skal befinde sig godt. I kroens hyggelige restaurant serveres "gammeldaws" kromad.

    Læs mere : Purhus Kro
  • Hotel Jutlandia

    56,8 km

    Hotel Jutlandia i Frederikshavn er byens hotel og et vartegn, som byens gæster ikke kan undgå at bemærke. Fra hotellet har du frit udsyn over det pulserende liv på havnen og – ikke mindst – Kattegats blå bølger, hvorfra du kan tage færgen til Göteborg, Oslo og Læsø. Hotellet har desuden hyggelig bar og fitnesscenter.

    Læs mere : Hotel Jutlandia
  • Hotel Herman Bang - SDH Partner Hotel

    56,98 km

    Herman Bang er et hotel beliggende i centrum af Frederikshavn, hvor du kan nyde en afslappende atmosfære. Hotellet tilbyder bekvem og billig parkering samt faciliteter som et spa- og wellnesscenter samt en restaurant. Dette gør Herman Bang til det ideelle valg for dit næste ophold i Frederikshavn. Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

    Læs mere : Hotel Herman Bang - SDH Partner Hotel
  • Hotel Randers

    65,98 km

    Hotel Randers er et af landets ældste provinshoteller, beliggende i hjertet af byen. I mere end 160 år har hotellet været en oase med plads til nydelse, ro og fordybelse. Hotellet blev opført i 1856, men blev totalrenoveret i efteråret 2016. Historiens vingesus mærkes tydeligt på det smukke hotel.

    Læs mere : Hotel Randers
  • Aalbæk Badehotel

    67,39 km

    I feriebyen Ålbæk tæt ved Skagen ligger Aalbæk Badehotel. Det hyggelige og velholdte badehotel er et smukt udtryk for moderne opholdsstandarder og har 59 flotte værelser. Freden og roen er intakt i den lille by med havn og strand i gåafstand fra badehotellet. Charmerende på alle årstider.

    Læs mere : Aalbæk Badehotel