Arresø | Danmarks største sø

Arresø | Danmarks største sø

Arresø

3200 Helsinge

Foto: Daniel Villadsen / VisitNordsjælland

Arresø i Nordsjælland

Foto: VisitNordsjælland

Arre Sø

Søen er ejet af Miljø- og Energiministeriet. Den grænser op til tre kommuner (Halsnæs, Gribskov og Hillerød). Søen har afløb til Roskilde Fjord gennem Arresø Kanal i Frederiksværk.

Der er en lang række tilløb til Arresø, hvoraf Pøleå er det mest betydende. Især langs Arresøs vestside er der flere højdedrag (bl.a. Maglehøj ved Frederiksværk og Arrenakke Bakker), hvorfra der er en fantastisk udsigt over søen. Øst for Frederiksværk strækker halvøen Arrenæs sig ud i Arresø.

Sejlads

Det er tilladt at sejle med alle former for både der ikke er drevet af motorkraft. Dog er det vigtigt at nævne at kitesurfing ikke er tilladt af hensyn til fuglelivet. Kano og kajakroere laver ture af flere dages varighed, hvor de overnatter på lejrpladser der er placeret rundt om søen. I Ramløse i den nordlige del, er der en lystbåde havn og herfra er der om sommeren kapsejlads.

Fra d. 1. februar til 31. juli skal der af hensyn til fuglelivet, holdes en afstand på 50 meter fra rørskoven. 50 meter zonen er markeret med gule bøjer. På Naturstyrelsens hjemmeside kan du se et kort med zoner og landgangssteder.

Badning

Der har i en årrække været badeforbud i Arresø på grund af algevækst.

Fiskeri

Det er tilladt at fiske i Arresø og der kan fiskes fra steder der er lovligt offentligt tilgængelige og fra båd. Det kræver lystfiskertegn at fiske i søen.

Historien

Arresø var oprindeligt en fjord arm fra Kattegat. Først for 2-3000 år siden blev Arresø fersk, da det flade land nordvest for søen, gradvist hævede sig efter sidste istid. Man havde op til 1700-tallet ret alvorlige problemer med oversvømmelser ved Arresø på grund af tilsanding af det oprindelige afløb, som løb via Arrenakke Å.

I 1717 blev der udkommanderet hundredvis af soldater til at grave et nyt afløb. Arbejdet med etablering af Arresø Kanal og slusen ved Arresødal blev afsluttet i 1719. Fra 1750’erne og fremad blev vandkraften i kanalen udnyttet til såvel støberi som krudtværk. Krudtværket fungerede indtil 1965 og er i dag museum.

I 1899 blev der nedsat en ”Landvæsenskommission angaaende Undersøgelse af Arresøens Vandstandsforhold”. På baggrund af de – på det tidspunkt – gode erfaringer fra Søborg Sø ville man undersøge, om Arresø kunne tørlægges og jorden anvendes til landbrugs formål. Kommissionen støttede tanken, men til alt held betød værdien af krudtværket og fiskeriet, samt manglende offentlig økonomisk velvilje, at projektet ikke blev realiseret.

I dag er søen udpeget som både habitat- og fugle beskyttelsesområde og nyder derfor en effektiv beskyttelse mod ødelæggende indgreb.

Læs mere om Arresø på Naturstyrelsens hjemmeside

Hoteller i nærheden af Arresø | Danmarks største sø

 • Hotel Hillerød - SDH Partner Hotel

  14,68 km

  Hotellet er omgivet af imponerende skove, smukke søer og sportsruter, der giver dig en naturskøn oplevelse. Byen og naturen har været en kilde til inspiration for hotellet, der har skabt en charmerende lille landsby med sine snoede alléer, frodige planter og en indbydende atmosfære.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Hillerød - SDH Partner Hotel
 • Hotel Gilleleje Strand

  18,39 km

  Hotel Gilleleje Strand er et traditionsrigt badehotel fra 1896, som i dag er totalt nyrenoveret. Hotellets 25 værelser er forskellige, men fælles for dem er den pragtfulde beliggenhed: Du bor midt i Gilleleje – og samtidig kun et stenkast fra fiskerihavnens maritime atmosfære og byens yndede badestrand.

  Læs mere : Hotel Gilleleje Strand
 • Skjalm Hvide Hotel

  19,31 km

  Skjalm Hvide Hotel ligger centralt i Nordsjælland. Som gæst er du tæt på seværdigheder i både København og Nordsjælland, hotellet er et ideelt udgangspunkt for udflugter og gode oplevelser. De dejlige omgivelser og nyrenoverede, smagfulde værelser indbyder til afslapning og her er rig mulighed for at lade op.

  Læs mere : Skjalm Hvide Hotel
 • Marienlyst Strandhotel

  31,1 km

  Marienlyst Strandhotel er et flot hotel helt ud til vandet og med lækre spafaciliteter. Derudover er restauranten Brasserie 1861, bar, lounge, strandspa, casino og store terrasser direkte ud til Øresund med privat strand også noget, hotellet er kendt for. Det ligger tæt på Kronborg Slot og Louisiana.

  Læs mere : Marienlyst Strandhotel
 • Taastrup Park Hotel

  40,51 km

  Taastrup Park Hotel er centralt placeret mellem Roskilde og København og tæt på motorvejen. Hotellet har egen gratis p-plads og ligger kun 2 min. gang fra Taastrups Station, restauranter og butikker. De komfortable værelser og den lækre morgenbuffet gør, at hotellet har mange glade stamgæster.

  Læs mere : Taastrup Park Hotel
 • Skovshoved Hotel

  40,63 km

  Det hyggelige familiedrevet badehotel, der er blevet kåret til et af verdens mest ”hippe” hoteller, er elsket af gæster fra hele verden. De kommer for at nyde den smukke beliggenhed, udsigten over Øresund og naturligvis den gode mad, samtidig med at hovedstadens mange oplevelser er inden for behagelig rækkevidde.

  Læs mere : Skovshoved Hotel
 • Hotel Hebron - SDH Partner Hotel

  46,17 km

  Dette centralt beliggende hotel i København ligger kun få minutter fra den smukke Tivoli forlystelsespark og "Strøget", der er Europas længste gågade.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Hebron - SDH Partner Hotel
 • Hotel Astoria - SDH Partner Hotel

  46,2 km

  Hvis du ønsker en central beliggenhed i hjertet af København, kan du med tryghed vælge at overnatte på Hotel Astoria. Hotellet ligger kun få minutters gang fra attraktioner som Tivoli, fremragende restauranter, hyggelige caféer, Strøget og mange andre fantastiske oplevelser.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Astoria - SDH Partner Hotel
 • Absalon Hotel

  46,37 km

  Et unikt, moderne og klassisk hotel på Vesterbro midt i København. De dejlige værelser er indrettet med det internationale designmærke Designers Guild. Nye og smukt indrettede badeværelser. Slap af og planlæg din dag i den hyggelige lobby lounge og nyd forfriskninger fra Absalon Bar.

  Læs mere : Absalon Hotel
 • The Huxley Copenhagen - SDH Partner Hotel

  46,87 km

  Hotellet er et luksuriøst tilbud i hjertet af København, der giver dig mulighed for trygt at overnatte, mens du udforsker den pulserende by.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : The Huxley Copenhagen - SDH Partner Hotel