Bjørnegrotten

Bjørnegrotten

Rathlousdal Skov

8300 Odder

Foto: Destination Kystlandet

Bjørnegrotten er de historiske rester fra områdets zoo

Foto: Destination Kystlandet

Hovedbygningen på Godset Rathlousdal ved Odder

Foto: Destination Kystlandet

I Bjørnegrotten ved Odder boede engang russiske bjørne

Besøg en ægte bjørnegrotte

I den sydvestlige udkant af Odder ligger Rathlousdal Skov, som også går under navnet Dyrehaven. Skoven er i kort gåafstand fra centrum og er et skønt bud på en bynær udflugt i det grønne. Ikke mindst på grund af dens store attraktion Bjørnegrotten, som er et stort hit blandt familiens yngste. Det karakteristiske gamle bygningsværk er i dag noget forfaldent, men det er stadig let at se, hvordan bjørnene har levet. Der er blandt andet et badebassin og en hule, hvor de store bamser kunne gemme sig. På forsiden af bjørnegrotten er der tremmer, som adskilte dyrene fra de forbipasserende i skoven. Husk at tage et billede af børnene, mens de rusker i tremmerne.

 

Hvorfor ligger der egentlig en bjørnegrotte i skoven?

Rathlousdal Skov er opkaldt efter godset Rathlousdal, som ligger i den sydlige udkant af skoven. Herregården har gennem tiden haft flere farverige godsejere, som har præget området. En af dem var Emil von Holstein-Rathlou, som havde en stor personlig interesse for eksotiske dyr. I 1878 valgte han at åbne en dyrepark i herregårdsskoven med fri adgang for byens borgere - til stor glæde for lokalbefolkningen. Her kunne man blandt andet se kronvildt og kænguruer på skovturen, men den store attraktion var to bjørneunger som han købte under et besøg i Rusland. Bjørnene voksede sig hurtigt store, fik unger og levede i skoven i 10 år inden godsejeren blev træt af at passe dem, og i sidste ende lukkede dyreparken.

I dag er bjørnegrotten det eneste vidne om byens gamle zoologiske have.

 

Tag pandekager med

En lidt pudsig historie er, at godsejeren fodrede bjørnene med pandekager. Så tag pandekager med på turen, så børnene rigtig kan leve sig ind i rollen som bjørn for en dag.

 

Hvordan kommer jeg til Bjørnegrotten?

Ankommer du til Bjørnegrotten i bil, kan du holde i siden af vejen på Kongshusvej, hvor der går en sti ind i skoven. Parkeringen er tæt på stedet, hvor Kongshusvej møder Lundhoffvej. Til fods er der kun 2 kilometer fra Odder Centrum. Nærmeste indgang til skoven er ved Rathousdals Allé. På vores digitale kort kan du se parkeringspladsen og forslag til ruter i skoven. Via gps kan du følge ruterne rundt i skoven. Trænger du til en lang travetur, kan du kombinere med en vandretur i det nærliggende Vejlskoven.

Hoteller i nærheden af Bjørnegrotten

 • Hotel Skanderborghus

  13,83 km

  Skanderborg Sø er et pragtfuldt sted og Hotel Skanderborghus, der ligger naturskønt i Dyrehaven ved søens bred, kalder sig med rette en perle ved sø og skov. Hotellet ligger tæt på Skanderborgs hyggelige bymidte med gode shoppingmuligheder, og i omegnen er der gode muligheder for bl.a. lystfiskeri, golf og tennis.

  Læs mere : Hotel Skanderborghus
 • Jørgensens Hotel

  20,77 km

  Med et ophold på Jørgensens Hotel kan du se frem til en oplevelse af historisk bevidsthed, kvalitet i hver detalje og personligt værtskab i centrum af Horsens.

  Læs mere : Jørgensens Hotel
 • Hotel Oasia Aarhus

  21,01 km

  På Hotel Oasia Aarhus er nøgleordene kvalitet og service. Her kan du læne dig tilbage og nyde den elegante og diskrete luksus, som danner rammen for alt på hotellet. Alt er nøje udvalgt for at give dig den bedst mulige oplevelse.

  Læs mere : Hotel Oasia Aarhus
 • Nørre Vissing Kro

  24,42 km

  Ved bakker, skove og søer ligger den kongeligt privilegerede Nørre Vissing Kro, der er kendt for et kreativt og kompromisløst køkken med en atmosfærefyldt restaurant og en udsøgt vinkælder. 25 minutter til både Aarhus og Silkeborg. Naturen omkring kroen hører til blandt Danmarks smukkeste områder.

  Læs mere : Nørre Vissing Kro
 • Montra Hotel Sabro Kro

  28,24 km

  Montra Hotel Sabro Kro er beliggende i hjertet af Sabro tæt på Smilets By, Aarhus. Med E45 tæt på, er der nem og hurtig transport til et væld af muligheder. Her finder du både plads til samvær, nærvær og skønne oplevelser. Der er altid en god grund til at besøge Sabro Kro.

  Læs mere : Montra Hotel Sabro Kro
 • Låsby Kro

  28,69 km

  I Søhøjlandets midtjyske, smukke og bakkede natur mellem Silkeborg og Aarhus finder du Låsby Kro og Hotel. Her er en hyggelig atmosfære og kroen er indrettet med alt hvad der hører sig til med traditionel dansk mad og gode kroretter, der skaber den ægte krohygge.

  Læs mere : Låsby Kro
 • Kaløvig Badehotel

  33,8 km

  Kaløvig Badehotel er et lille hyggeligt hotel beliggende kun 14 kilometer fra centrum af Aarhus, lige ud til Aarhus Bugten i Aarhus N. Den intime stemning, den hjemlige følelse og den beroligende lyd af bølgerne fra Aarhus Bugt skaber sammen en virkelig unik atmosfære, som er svær at finde andre steder.

  Læs mere : Kaløvig Badehotel
 • Hotel Vejlefjord

  38,71 km

  Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

  Læs mere : Hotel Vejlefjord
 • Hotel Dania Silkeborg

  42,99 km

  Hotel Dania er beliggende midt i centrum af Silkeborg, omkranset af byens pulserende liv, butikker, cafeer, seværdigheder, skov og sø. Hotellet fra 1848 fremstår i dag smukt gennemrenoveret, men den særlige charme og atmosfære er bevaret. Hotellets restaurant, Brasserie ”Underhuset” byder på gastronomi i særklasse.

  Læs mere : Hotel Dania Silkeborg
 • Hotel Hedegaarden

  43,86 km

  Et familiehotel, der tilbyder alt fra den traditionelle danske madskat til nye anderledes smagsoplevelser – alt efter hvad du kan inspireres til. Hotellet har fokus på den gode mad med de bedste råvarer, at tingene bare fungerer og en uhøjtidelig atmosfære. Hotellet ligger på toppen af Vejle.

  Læs mere : Hotel Hedegaarden