Bregninge Kirkebakke

Bregninge Kirkebakke

Kirkebakken 2a

5700 Svendborg

Foto: Mikkel Jézéquel

Bregninge Kirkebakke

Foto: Mikkel Jézéquel

Bregninge Kirkebakke

Foto: Mikkel Jézéquel

Bregninge Kirkebakke

Besøg Bregninge Kirkebakke

Krikebakken hvorpå Bregninge Krike ligger, er på den nordlige del af Tåsinge og du kommer let hertil ved at følge rute 9 fra Svendborg. Det er muligt at parkere på kirkens p-plads.

Det skal du opleve ved Bregninge Kirkebakke

Bregninge Kirkebakke (74 m) er en markant kuppelformet bakkeformation, hvis overflade bl.a. udgøres af fire til syv parallelle bakkerygge med et let bueformet forløb. Det betyder at toppen af bakken er Tåsinges højeste punkt og vælger du at gå op i kirketårnet har du en enestående udsigt ud over Tåsinge og øhavet. Det siges, at du fra tårnet kan se 28 øer, 65 kirker og 20 slotte. Tårnet er åbent alle uges dage fra kl. 8.00 - 22.00.

Lige overfor kirken ligger Tåsige museum, som er et lille museum med egens historie fortalt, her kan du blandt andet få fortællingen om Elivra Madigan og Sixten Spare.

Geologiske perspektiver ved Bregninge Kirkebakke

Bregninge Kirkebakkes ovale grundform (5,5 x 2.5 km), dens imposante størrelse og egenartede beliggenhed har været med til at gøre dens dannelseshistorie omdiskuteret. Sandsynligvis drejer det sig om en israndsbakke, hvor flere isfremstød kan have medvirket til dens dannelse. Bakken synes dog ikke at repræsentere en egentlig israndslinje, da der ikke er påvist en fortsættelse af en sådan linje i det tilstødende landskab.

Bakkens indre består mest af hyppigt vekslende lag af smeltevandsaflejringer og moræneler. Men her optræder også lag af det over 53.000 år gamle vand- og vindaflejrede ’Hvide Sand’, lagdelt smeltevandsler afsat i is-omkransede søer, samt indslag af mere end 42 millioner år gammelt ’plastisk ler’ mellem istidslagene. Det tyder på, at bakkens kerne er opbygget af lag, der er presset op, foldet sammen og skudt ind over hinanden af et eller flere isfremstød.

Fra toppunktet ved kirken skråner det bølgende landskab ned mod kysterne. I niveauer omkring 40-50 m over havet ses flere små og korte dale eroderet ind i skråningerne. Angiveligt skyldes de vanderosion fra kilder, der pibler frem af jorden i forbindelse med vandstandsende lerlag inde i bakken. I dag er de fleste af dalene tørlagte.

Et godt sted at opleve landskabet er Løkkekærs Banke (’Casanovabakkerne’), 200 m nordvest for Bregninge Kirke. Navnet stammer fra det tidligere danseetablissement ’Casanova’ i Gerritsgade i Svendborg, hvis karismatiske ejer, Niels Christoffer Sørensen, en overgang ejede Løkkekærs Banke.

På nordsiden af Bregninge Kirkebakke ligger Ingers Høj, en gravhøj fra ældre bronzealder. Den måler 41 m i diameter og 7 m i højden og er en af ​​de største af sin slags i Danmark. Højen er også et godt udsigtspunkt.

Bregninge Kirkebakke er en del af Geopark Det Sydfynske Øhav

I 2018 besluttede Svendborg, Faaborg-Midtfyn, Langeland og Ærø at etablere Geopark Det Sydfynske Øhav med henblik på at blive udnævnt til UNESCO Global Geopark. Formålet med geoparken er at skabe og bevare et område med plads til bådemennesker og natur.

En UNESCO Global Geopark skal bringe et områdes geologi, natur og kulturhistorie i spil og formidle et budskab om, at mennesket er en del af livet på jorden. At vi alle er afhængige af jordens ressourcer, påvirket af klimaforandringer og ansvarlige for en bæredygtig udvikling.

Geopark Det Sydfynske Øhav formidler historien om en dramatisk havstigning på Sydfyn og øerne. En havstigning, der formede en helt særlig natur, der de sidste små 10.000 år har dannet forudsætningerne for områdets eksistens og kulturelle identitet. Det er historien om, hvordan landskabet og øhavet fortsat forandrer sig og definerer, hvordan vi som mennesker lever i dag. Og Geopark Det Sydfynske Øhav handler ikke mindst om at forstå, hvordan vi gennem bæredygtig udvikling fortsat kan passe på vores særlige geologiske, biologiske og kulturelle arv.

Hoteller i nærheden af Bregninge Kirkebakke

 • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

  22,48 km

  På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

  Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
 • Brobyværk Kro

  31,99 km

  Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

  Læs mere : Brobyværk Kro
 • Hotel Knudsens Gaard

  42,08 km

  Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

  Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
 • Tornøes Hotel

  47,44 km

  Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

  Læs mere : Tornøes Hotel
 • Munkebo Kro

  48,29 km

  Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

  Læs mere : Munkebo Kro
 • Frederik VI's Hotel

  49,62 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Hotel 6400

  52,7 km

  På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange seværdigheder og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

  Læs mere : Hotel 6400
 • Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel

  54,19 km

  Hotel Sønderborg Strand er perfekt placeret ved stranden og omgivet af naturskønne og historiske omgivelser, kun 250 meter fra centrum af Sønderborg.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel
 • Det Nye Bandholm Badehotel

  59,75 km

  Det nye Bandholm Badehotel giver dig ro til fordybelse, nærvær og smukke omgivelser. Gå på opdagelse i de smukke lokaler som er over 300 år gamle, men nyrenoverede med øje for detaljen samt smagfuld og komfortabel indretning.

  Læs mere : Det Nye Bandholm Badehotel
 • Fjelsted Skov Hotel & Konference

  61,33 km

  Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

  Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference